שתף קטע נבחר

אבו מאזן לערבים: התערבו בעזה כמו בתימן

פסגת הליגה הערבית נפתחה בסיני על רקע הכוונה להקים כוח ערבי משותף למלחמה בדאעש ובחות'ים - והנשיא הפלסטיני עקץ את מדינות ערב. בחמאס זעמו. על נתניהו אמר אבו מאזן: "אין לנו פרטנר. נבחן את יחסינו עם ישראל". נשיא תימן למורדים החות'ים: אתם הבובה של איראן

מלחמה בתימן, מלחמה מול דאעש - ושיחות על הקמת כוח ערבי משותף. כל הנושאים הללו נמצאים על סדר היום בפסגת הליגה הערבית ה-26, שנפתחה היום (שבת) בשארם א-שייח בדרום סיני. עוד לפני נאומו של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן הוא כבר גרם לסערה, כשניצל את המומנטום של התקיפות נגד תימן כדי לתקוף את חמאס: "אני מקווה שמדינות ערב ינקטו את אותה מדיניות שהן נוקטות בתימן - בכל המדינות הערביות שסובלות מסכסוכים פנימיים, כמו פלסטין, סוריה, לוב ועיראק".

 

דבריו נאמרו יממה לאחר שמקורבו מחמוד אל-הבאש הצהיר כי על מדינות ערב להתגייס ולהכות בחמאס ביד ברזל כי הארגון ביצע הפיכה בעזה. בחמאס לא נשארו חייבים ואמרו כי זוהי "קריאה מסוכנת ולא לאומית".

פסגת הליגה הערבית בשארם א-שייח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פסגת הליגה הערבית בשארם א-שייח(צילום: EPA)

בנאום שנשא בפני הוועידה כבר התייחס אבו מאזן לישראל ואמר כי "היא רוצה להפוך את הסכסוך מפוליטי לדתי בעקבות העלייה למסגד אל-אקצה, וזה עשוי להוביל לפיצוץ באזור. תהליך השלום תקוע למרות המאמצים האמריקניים והערביים בשל העקשנות הישראלית. ירושלים המזרחית נמצאת ברבע השעה האחרונה לפני השלמת תוכנית הייהוד שלה. אני קורא לכם לשמור עליה ולהגן על תושביה. מי שעוקב אחר ההתפתחויות הפוליטיות בישראל מאז שמונה בנימין נתניהו לראשות הממשלה מבין שישראל נטשה את השלום ופנתה לדרך של קיצוניות וגזענות. נתניהו הצהיר על עמדתו האמיתית ואמר שהוא לא ייתן להקים מדינה פלסטינית ולא יקיים משא ומתן על ירושלים.

 

"תוצאות הבחירות בישראל מצביעות על כך שאין שותף ישראלי לשלום. אנו בכיוון של בחינה מחדש של יחסינו המדיניים, הכלכליים והביטחוניים עם ישראל בהתאם להחלטת המועצה המרכזית של אש"ף בישיבתה האחרונה. יש בישראל תוכניות להקים מדינה בעזה ושלטון עצמי בגדה, השכחת סוגיות ירושלים והפלסטינים והודנה ארוכת טווח (כלומר ללא הסכם שלום, א"ל)".

 

על המפלגה המשותפת של ערביי ישראל אמר אבו מאזן: "אנו תומכים באיחוד הרשימות הערביות בבחירות בישראל אך מדגישים שאנו לא מתערבים בבחירות ובעניינים הפנימיים בישראל".

 

גורמים מדיניים בירושלים הגיבו על דברי אבו מאזן: "ישראל פועלת באחריות כדי לייצב את המצב באזור, ובימים האחרונים הוכיחה את זה שוב במעשים. על אבו מאזן לפעול באותה דרך כדי לא להביא להבערת האזור".

 

נשיא תימן לאיראן: הרסתם את המדינה

הנאום המעניין ביותר בבוקר הפתיחה בליגה הערבית היה של נשיא תימן המודח, עבד אל-מנסור האדי, שנמלט מעדן הנצורה לאחר תחילת הקרבות והגיע דרך סעודיה לסיני. לדבריו, מבצע "סופה נחרצת" שבו החלה סעודיה צריך להימשך עד שהמורדים החות'ים יניפו דגל לבן וייכנעו.

 

האדי פנה לחות'ים, כינה אותם הבובה של איראן והטיח בהם: "הרסתם את תימן". טרם תחילת הפסגה הוא נועד לפסגה משולשת בשדה התעופה הבינלאומי בשארם א-שייח עם מלך סעודיה סלמן ונשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. בינתיים, נמשכים הקרבות בתימן - 54 נהרגו בשלושת הימים האחרונים ו-187 נפצעו.

 

השנה זוכה פסגת הליגה הערבית, שמציינת 70 שנה להיווסדה, לתכונה מיוחדת בעקבות ההתפתחויות הרבות באזור - ובראשן המבצע בהובלתה של סעודיה, שהחל לפני ימים ספורים בתימן נגד המורדים השיעים. סוגיה בוערת נוספת היא הקמת הכוח הערבי המשותף שאושר על ידי שרי החוץ של הליגה הערבית ביום חמישי האחרון, כוח שמטרתו להיאבק בארגוני הטרור ובראשם דאעש.

הכינוס ה-26 של הליגה הערבית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכינוס ה-26 של הליגה הערבית(צילום: EPA)
 

נושאים נוספים שעלו על הפרק הם הסוגיה הפלסטינית וההשלכות של הבחירות בישראל על המדיניות של הרשות הפלסטינית. הפסגה צפויה לתמוך בהגשת הצעת החלטה נוספת למועצת הביטחון בעניין "סיום הכיבוש". גם הסכם הגרעין המתגבש עם איראן צפוי לעלות על הפרק. בוועידה ישתתפו 22 מדינות ערביות והיא תימשך יומיים. 14 ראשי מדינות, מלכים ונסיכים עומדים בראש המשלחות של מדינותיהם.

 

נשיא מצרים א-סיסי, שקיבל את ראשות הוועדה מידי אמיר כוויית, התייחס לאיום הטרור והבהיר כי אין מנוס מאיחוד כל המאמצים כדי להיאבק בסכנות האלה. הוא בירך על החלטת שרי החוץ של הליגה הערבית להקים כוח ערבי משותף: "יש צורך בפעולה ערבית צבאית משותפת". לדבריו, הסוגיה הפלסטינית היא המפתח הראשי ליציבות באזור. הוא ציין כי "האזור הערבי עומד בפני אתגר חסר תקדים אל מול הזהות שלו והקיום שלו".

 

מלך סעודיה סלמאן אמר כי "מבצע 'סופה נחרצת' יימשך עד שהעם התימני יזכה ליציבות", והבהיר כי על המורדים השיעים למסור את נשקם למדינה. בפסגה משתתף גם אמיר קטאר, השייח תמים בן חמד אל-ת'אני, שהגיע לפסגה על רקע המחלוקות והסכסוך שהתגלע בין מצרים בעידן א-סיסי לקטאר, תומכת האחים המוסלמים. לפני הוועידה נפגשו האמיר וא-סיסי בארבע עיניים ודנו ביחסים בין המדינות. המושב של סוריה יישאר ריק השנה, על רקע ההחלטה שהתקבלה בליגה הערבית להקפיא את חברותה של סוריה בארגון בעקבות מלחמת האזרחים בה.

 

הסוגיה הפלסטינית עלתה כאמור גם הפעם, אבל לא עמדה בראש סדר היום. עם זאת, מזכ"ל הארגון נביל אל-ערבי התייחס אליה ולהצעה ל"סיום הכיבוש" ואמר כי "האפשרות להשכנת שלום צודק וכולל בסכנה כל עוד מועצת הביטחון לא תפעל. האזור לא ייהנה משלום וביטחון כל עוד הכיבוש הישראלי נותר בעינו".

 

בהכנת הכתבה השתתף איתמר אייכנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים