שתף קטע נבחר

ארגון הבריאות העולמי: לידה קיסרית - סיכון מיותר

מסמך הנחיות חדש של הארגון קובע כי שיעור הלידות הקיסריות היזומות בעולם שובר שיאים: מ- 15% לידות קיסריות מומלצות, מגיעות מדינות מסוימות ל-80% לידות קיסריות מכלל הלידות. מומחה ישראלי:"אם אין צורך בריאותי - מדובר בהליך מסוכן"

סוף לניתוחים קיסריים בהזמנה? מסמך הנחיות חדש של ארגון הבריאות העולמי, קורא לצמצם משמעותית את שיעור הניתוחים הקיסריים ההולך ועולה בכל העולם.

 

על פי נייר העמדה שהופץ היום, טוענים בארגון כי נשים רבות בוחרות מראש לבצע ניתוחים קיסריים כשאין לכך הצדקה רפואית. בכך, הן גוזלות משאבים רפואיים רבים שלא לצורך, ומסכנות את עצמן ואת עוברן. בארגון מוסיפים כי אין כל הוכחה ששיעור גבוה של ניתוחים קיסריים, מפחית את שיעור הסיבוכים ואת תמותת הילודים.

 

קראו על ניתוחים קיסריים

מצג עכוז? את לא חייבת ניתוח קיסרי

מחקר: ניתוח קיסרי גורם לכאבים בסקס - עד שנה וחצי

מה הסיכון? כל מה שצריך לדעת על ניתוח קיסרי

 

רק כשיש סיכון לאם ולעובר

ניתוח קיסרי מתבצע כאשר לידה נרתיקית מהווה סיכון לאם או לעובר, או כאשר קיים צורך ביילוד מיידי. הניתוח מתבצע באופן מתוכנן (אלקטיבי) במצבים שונים כמו מצג עכוז של העובר, יותר משני ניתוחים קיסריים בעבר, צלקות ברחם ושליית פתח. מצבי חירום שונים גם כן מצריכים ניתוח קיסרי ואלה כוללים האטה בדופק, חוסר התקדמות בלידה, או רעלת הריון.

 

אלא שבשנים האחרונות הולך ועולה שיעור הלידות הקיסריות שאין להם הצדקה רפואית. על פי ארגון הבריאות העולמי, שיעור הלידות הקיסריות האופטימלי עומד על 10 עד 15%. אולם במדינות רבות שיעור הלידות הקיסריות גבוה בהרבה. כך למשל, בישראל מתוך כ-160 אלף לידות בשנה, כ-20% מתבצעות על שולחן הניתוחים.

 

בארה"ב עומד שיעור הניתוחים הקיסריים לכ-33%, בעוד שבמדינות מסוימות בעולם כמו בסין וברזיל, מגיע שיעור הניתוחים הקיסריים לכ-80% מכלל הלידות. על פי נתוני הארגון, הלידות הקיסריות שאינן הכרחיות, גוזלות משאבים רפואייים רבים, גורמות למעמסה מיותרת על בתי החולים והצוותים הרפואיים, במיוחד במקומות בהם מערכת הבריאות במצוקה.

 

בחזרה ללידות הרגילות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בחזרה ללידות הרגילות(צילום: shutterstock)

 

מומחה ישראלי: הקיסרי הפך למגפה

במסמך ההנחיות החדש, הנחו בארגון להפחית עד למינימום את הלידות הקיסריות שאינו הכרחיות רפואית,

וקראו ליצור מערכת קריטריונים אחידה כלל עולמית, שתקבע את הצורך בלידה הקיסרית ותפחית את המעמסה על מערכות הבריאות ואת הסיכון לאם ולעובר כתוצאה מניתוח מיותר.

 

"העלייה בשיעור הניתוחים הקיסריים במקומות מסויימים בעולם היא מגפה", אומר ל-ynet הגינקולוג פרופ' אייל שיינר, סגן מנהל המרכז הרפואי סורוקה ומנהל מחלקת יולדות ד', "שיעור ניתוחים קיסריים שנושק ל-80% הוא בעייתי ועלולות להיות לכך השלכות ארוכות טווח".

 

"אין כיום הוכחה בספרות המדעית שלניתוח קיסרי ללא התוויה רפואית יש עדיפות על לידה נרתיקית", מוסיף פרופ' שיינר, "ההחלמה מלידה נרתיקית קלה לאין ערוך מניתוח קיסרי.

 

"מדובר בפתיחת בטן על כל המשתמע מכך. בנוסף יש סיכונים נוספים כמו סיבוכי הרדמה, קרע בשלפוחית השתן או המעי בניתוחים חוזרים, וסכנה במקרים של יולדת עם השמנת יתר.

 

"כאשר קיימת התוויה רפואית ללידה קיסרית אין ספק שיש לבחור בה, אולם בשאר המקרים ניתוח קיסרי אינו מוצדק, מיותר ועלול להיות מסוכן".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כ-20 אחוזים מהלידות בישראל הן בניתוח קיסרי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים