שתף קטע נבחר

חוזרים לעבודה בסערה: גשם וחשש להצפות

פסח נגמר ואזרחי ישראל חוזרים לעבודה באווירה חורפית. חזאי מטאו-טק צחי וקסמן אומר: "אנחנו נכנסים עכשיו ל-24 שעות שבהן יהיו הרבה אירועי גשם, סופות רעמים, ברד ומשבי רוח ולכן יש חשש לשיטפונות". עד מתי זה יימשך?

הסערה האביבית נמשכת במלוא עוצמתה: מזג האוויר החורפי שליווה אותנו בסוף השבוע יילך ויתעצם היום (א'). הגשמים ייחלשו רק בלילה שבין יום ראשון לשני. בחברת מטאו-טק אומרים כי אתמול ירדו גשמים משמעותיים בעיקר בצפון הארץ ובמרכזה, ובשעות אחר הצהריים הדרים הגשם גם לאזור הנגב. הלילה יהיה גשום וקר, עם מופעי ברקים ורעמים, ברד וחשש להצפות במרכזי הערים, שיטפונות בנחלי מדבר יהודה, הנגב ובקעת הירדן - והשלג בחרמון יימשך.

 

צילמתם סרטון או תמונות של גשם סוער, ברד או שיטפון? שלחו לאימייל האדום או ל-SMS במספר 5335

 

שלג עשוי להיראות גם באזורים נמוכים יותר מאתר החרמון התחתון, והחזאים מציינים כי אם הטמפרטורה הייתה נמוכה במעלה אחת, ניתן היה לראות שלג גם בצפון רמת הגולן. "הצטברות של שלג בחרמון בתאריך הזה היא מאוד לא שגרתית, אבל לא אירוע חריג מאוד. נראה כמה יצטבר עד סוף המערכת".

 

בחרמון הצטברו קרוב ל-10 ס"מ של שלג והוא צפוי להמשיך ולרדת. "ההר כולו לבן וזו ממש חגיגה", אמר אמש מנהל אתר החרמון, שאול אוחנה. "במהלך החג הגיעו לכאן מבקרים שעלו להר, יש שם עדיין הרבה שלג ועכשיו זה יימשך עוד".  

הגשמים בצפון הביאו לעלייה לא צפויה במפלס הכינרת (צילום: ראיד עומר ) (צילום: ראיד עומר )
הגשמים בצפון הביאו לעלייה לא צפויה במפלס הכינרת(צילום: ראיד עומר )

זרימה בנחל חילזון בצפון, בשבת (צילום: נעם מנוס) (צילום: נעם מנוס)
זרימה בנחל חילזון בצפון, בשבת(צילום: נעם מנוס)

מבט לאזור נתניה מהיישוב זמר (צילום: בלאל זידאן   ) (צילום: בלאל זידאן   )
מבט לאזור נתניה מהיישוב זמר(צילום: בלאל זידאן )
 

רחוב דיזנגוף בתל אביב הפך לנהר  (צילום: מירב יגלה) (צילום: מירב יגלה)
רחוב דיזנגוף בתל אביב הפך לנהר (צילום: מירב יגלה)

עננים מעל באר שבע  (צילום:  הרצל יוסף) (צילום:  הרצל יוסף)
עננים מעל באר שבע (צילום: הרצל יוסף)

וגם מעל אשדוד (צילום: שמואל דוד) (צילום: שמואל דוד)
וגם מעל אשדוד(צילום: שמואל דוד)

חזאי מטאו-טק צחי וקסמן אמר אמש כי שיא המערכת עוד לפנינו: "אנחנו נכנסים עכשיו ל-24 שעות שבהן יהיו הרבה אירועי גשם, סופות רעמים, ברד ומשבי רוח ולכן יש חשש לשיטפונות. זה יקרה ממטולה ועד אזור שדה בוקר ואף מצפה רמון. בחרמון יוסיף לרדת שלג, אם כי בהפוגות. בראשון בערב תחול רגיעה מסוימת בעוצמת הגשמים והם יתמעטו מאוד בלילה. ביום שני נישאר עם גשם מקומי, בעיקר בצפון ובמרכז, ולקראת הצהריים הוא ייפסק. השלג האחרון בחרמון ירד בשני בבוקר". וקסמן ציין כי אירוע גשם נוסף עשוי להיות בהמשך השבוע, אך כרגע מסתמן שיהיה חלש יותר, אם כי יש להמשיך ולעקוב.

 

אלו כמויות הגשמים שירדו מאז תחילת המערכת ביום שישי ועד שבת ב-19:00: רמת הגולן 35-30 מ"מ, גליל עליון וגליל מערבי: 70-40 מ"מ, גליל תחתון: 40 מ"מ, כינרת: 30 מ"מ, הכרמל: 40 מ"מ, נתניה: 60 מ"מ, תל אביב: 27 מ"מ, בת ים: 10 מ"מ, ראשון לציון: 15 מ"מ, ירושלים: 14 מ"מ, באר שבע: 2 מ"מ, הר הנגב: 2 מ"מ.  

קשת בענן, כפי שצולמה במושבה מגדל ליד הכינרת (צילום: חן אפרים) (צילום: חן אפרים)
קשת בענן, כפי שצולמה במושבה מגדל ליד הכינרת(צילום: חן אפרים)

גשם שוטף ברחוב המלך ג'ורג' בתל אביב ()
גשם שוטף ברחוב המלך ג'ורג' בתל אביב

חוקר האקלים ד"ר ברוך זיו מהאוניברסיטה הפתוחה אומר כי מערכת גשם ושלג בחודש אפריל אינה חריגה. "החורף נהיה קצת יותר חם וקצת יותר קצר, ומצד שני יש מנגנון שבו החום הזה נשבר בפריצות קצרות ואלימות. זרימות קרות מאירופה יכולות להגיע לאזורנו מאוקטובר ועד סוף אפריל", אומר ד"ר זיו. לדבריו, שינויי האקלים באזורנו מתבטאים בהתקצרות והתחממות החורפים - ובמהלכם נכנסות אלינו מערכות מזג אוויר קיצוניות.

  

ד"ר זיו מזכיר כמה אירועים דומים שהיו בשנים קודמות.

"כבר היו דברים מעולם. ב-1971 היה שבוע של גשמים שהתחיל בפסח ובמהלכו ירדו בגליל 200 מ"מ ובמרכז יותר מ-100 מ"מ. ב-1 באפריל 1990 ירד שלג בירושלים, וב-1997 ירד שלג בגולן בתחילת אפריל. מבחינת מזג האוויר - זה לא נגמר עד שזה נגמר. היה לנו השנה גל קור כזה בינואר, בפברואר, ועכשיו גם באפריל, ובכל המקרים האלה הזרמים עשו את דרכם מקווי רוחב שהם על גבול הקוטב הצפוני, ולכן הטמפרטורות אצלנו יורדות מתחת לממוצע. המקרה הנוכחי פחות קיצוני, אבל בכולם הזרימות עברו מעל הים, מה שיצר גם את התנאים לכמויות משקעים גבוהות".

 

לדבריו, מה שמעיד על מגמת ההקצנה במזג האוויר הוא לא המערכת האביבית, אלא הגידול במספר האירועים החריגים באזורנו. "השנה היו שני אירועים כאלה ובשנה שעברה היה אירוע השלג הגדול בדצמבר. לפני שנתיים היה אירוע ההצפה בבת חפר, וסערת רוחות בדצמבר 2010 גרמה נזקים אדירים בחופים. כל האירועים מעידים על מגמת הקצנה", הסביר ד"ר זיו.


פורסם לראשונה 11/04/2015 23:27

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירב יגלה
גשם בתל אביב
צילום: מירב יגלה
צילום: אביהו שפירא
החרמון אתמול. השלג יימשך עד שני בבוקר
צילום: אביהו שפירא
מומלצים