שתף קטע נבחר

"שואת הארמנים - הג'נוסייד ה-1 במאה ה-20"

טורקיה לא תשתוק על זה: האפיפיור השתתף במיסה לציון 100 שנה לרצח העם הארמני, ואמר כי מדובר בג'נוסייד הראשון של המאה ה-20. "חובתי לכבד את זכרם של גברים, נשים, ילדים וכמרים חפים מפשע שנרצחו בחוסר היגיון"

באנקרה לא יעברו לסדר היום בעקבות דבריו של הכס הקדוש: האפיפיור פרנסיסקוס השתתף היום (יום א') במיסה לציון 100 שנה לרצח העם הארמני, ואמר כי מדובר ב"ג'נוסייד הראשון של המאה ה-20". להצהרתו של האפיפיור, ובייחוד לשימוש במילה "ג'נוסייד", משמעות פוליטית נפיצה והיא צפויה לעורר את זעמה של טורקיה.

 

עוד חדשות בעולם :

השירות החשאי לימד את מליה אובמה לנהוג

רוסיה אוסרת על "ממים" של מפורסמים

היסטוריה: אובמה וקסטרו נפגשו בפנמה

 

פרנסיסקוס, בעל קשרים קרובים לקהילה הארמנית מימיו בארגנטינה, הגן על הצהרתו ואמר שזו חובתו לכבד את זכרם של גברים, נשים, ילדים, כמרים ובישופים חפים מפשע שנרצחו "בחוסר היגיון".

 

בעל קשרים קרובים לקהילה הארמנית. פרנסיסקוס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בעל קשרים קרובים לקהילה הארמנית. פרנסיסקוס(צילום: AFP)
"הסתרה או הכחשה של רוע מותירה את הפצע לדמם מבלי לחבוש אותו", אמר האפיפיור בפתח המיסה שנערכה בהשתתפות המונים מהקהילה הארמנית הקתולית בבזיליקת פטרוס הקדוש. "המשפחה האנושית שלנו עברה במאה שעברה שלוש טרגדיות גדולות וחסרות תקדים. הראשונה, שנחשבת לג'נוסייד הראשון של המאה העשרים, פגעה בבני עמכם הארמנים", אמר פרנסיסקוס בהתייחסו למסמך שעליו חתמו בשנת 2000 האפיפיור יוחנן פאולוס השני והפטריארך הארמני.

 

טורקיה זימנה את שגריר הוותיקן לשיחת מחאה

שגרירות טורקיה בוותיקן ביטלה מסיבת עיתונאים שהייתה אמורה לערוך היום, ככל הנראה לאחר שהבינה שהאפיפיור ישתמש בדבריו במילה "ג'נוסייד". כמו כן, גורם טורקי בכיר אמר לסוכנות הידיעות רויטרס שבעקבות דבריו של האפיפיור זימנה ארצו לשיחה את שגריר הוותיקן באנקרה. לפי הגורם, טורקיה הזמינה את השגריר לשיחה כדי למחות על השימוש של האפיפיור במילה "ג'נוסייד" כדי לתאר את טבח הארמנים במאה הקודמת.

 

כמה מדינות, כמה מהן מאירופה, כבר הכירו בשואה הארמנית, אבל איטליה וארצות הברית נמנעו מלהשתמש במילה "ג'נוסייד" באופן רשמי משום שהן רואות בטורקיה בעלת ברית גדולה ולא רוצות לפגוע ביחסים עמה.

 

מפגינים ארמנים באיסטנבול עם תמונות קורבנות השואה הארמנית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים ארמנים באיסטנבול עם תמונות קורבנות השואה הארמנית(צילום: EPA)

מפגינים ארמנים מציתים את דגל טורקיה (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים ארמנים מציתים את דגל טורקיה (ארכיון)(צילום: AFP)

בשנה שעברה הביע צער על רצח הארמנים ב-1915. ארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
בשנה שעברה הביע צער על רצח הארמנים ב-1915. ארדואן(צילום: AP)

טורקיה המוסלמית וארמניה הנוצרית חלוקות ביניהן לגבי האירועים שקרו בשנת 1915. טורקיה מאשרת כי ארמנים רבים מתו בעימותים, אולם מאז ומתמיד הכחישה שמספר ההרוגים הגיע ל-1.5 מיליון בני אדם וכן את העובדה כי מדובר ברצח עם - מונח שהיסטוריונים מערביים ופרלמנטים זרים כן משתמשים בו לתיאור המאורעות האלו. ארמניה מאשימה מצדה את הרשויות העותמניות בטבח שיטתי במאות אלפי ארמנים ולאחר מכן גירוש המוני שכלל נשים, ילדים, קשישים וחולים בצעדות המכונות "צעדות המוות".

 

בשנה שעברה הפתיע ראש ממשלת טורקיה, הנשיא הנוכחי רג'פ טאיפ ארדואן, כשהביע את צערו בפני צאצאי הארמנים שנרצחו במלחמת העולם הראשונה על ידי כוחות הצבא העותמני - המסר הפייסני ביותר שנשמע מפי מנהיג טורקי בהקשר לטבח. ארדואן תיאר במפתיע את האירועים שהחלו ב-1915 "לא אנושיים" והביע תנחומים בפני צאצאי המתים - דבר שהוגדר על ידי גורמים טורקיים כצעד היסטורי.

 

טורקיה ניתקה את הקשרים עם ארמניה וסגרה ב-1993 את הגבול המשותף לשתי המדינות באקט של תמיכה בדוברי הטורקית שחיו באזרבייג'ן ונלחמו במלחמה אבודה בבדלנים ארמנים על השליטה על חבל נגורנו-קרבאך. מאז הפסקת האש ב-1994 נותר הגבול סגור, וסכנת המלחמה תמיד נותרה באוויר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
התבטאות נפיצה מבחינה פוליטית. האפיפיור פרנסיסקוס
צילום: AP
מומלצים