שתף קטע נבחר

לאחר פרסום דו"ח זיהום האוויר: חילוקי דעות בין רופאים

מחלוקת בין הרופאים למשרד הבריאות: לאחר פרסום הדו"ח כי מחצית מהתחלואה בסרטן של ילדים בחיפה והסביבה נובעת מזיהום האוויר החריג באזור, האיגוד להמטולוגיה ואונקולוגיה וההסתדרות הרפואית טוענים כי הנתונים אינם הגיוניים. יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, פרופ' נדב דוידוביץ': "הדיון על האחוזים חשוב אקדמית, אבל את הילד שחלה בסרטן זה לא מעניין"

ההסתדרות הרפואית נגד נתוני הסרטן: בהודעה שפרסם האיגוד המקצועי של הרופאים בישראל נטען כי הדיווח על התחלואה החריגה בסרטן של ילדים באזור חיפה אינו מתיישר עם המחקרים הידועים.

  

עוד על סכנות זיהום האוויר:

מחקר: גם חשיפה קצרה לאוויר מזוהם מסוכנת ללב

תחקיר: איפה בישראל זיהום האוויר עלול להיות קטלני?

זיהום אוויר: פי 2.5 אסתמה בילדים באזור חיפה

 

שלשום (ג') פורסם כי מחצית מהתחלואה בסרטן של ילדים בחיפה והסביבה נובעת מזיהום האוויר החריג שיש באזור. בנוסף, דווח כי קיימת תחלואה עודפת גם בקרב מבוגרים. כעת האיגוד להמטולוגיה ואונקולוגיה ילדים טוען שהנתונים פשוט לא הגיוניים.

 

"אנו יודעים שהפרסום לגבי ילדי חיפה אינו עולה בקנה אחד עם הידוע בעולם, בספרות הרפואית והעובדות, כפי שאנחנו, המטפלים בילדים וחוקרים את המחלה, מכירים אותן", אמר פרופ' יצחק יניב, יו"ר האיגוד.

 

"אין סיבה לפאניקה. אין כל הוכחה לתחלואה עודפת בקרב ילדים במחלות סרטן באזור חיפה. מעולם לא הוכח חד משמעית הקשר בין זיהום האוויר למחלות סרטן בקרב ילדים. הגורמים המוכחים הם קרינה מייננת, מחלות גנטיות שונות או טיפול קודם בכימותרפיה.

 

"המחקרים בנושא גורמים סביבתיים ותרומתם להתפתחות סרטן בגיל הילדות העלו תוצאות סותרות, וכך מופיע בספרי הרפואה העדכניים ביותר ובנייר העמדה של מרכז הסרטן הלאומי בארה"ב מחודש מאי 2014", הוסיף פרופ' יניב.

 

"מדובר בטעות במספר"

הסערה החלה לאחר שנחשף מכתב ששלח ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, מכתב אל המועצה הארצית לתכנון ובנייה שדנה בנושא הקמת מתחם אחסון דלקים חדש במפרץ חיפה.

 

במכתב ציטט פרופ' גרוטו מחקרים שמוכיחים כי קיימת עלייה בתחלואה בסרטן כתוצאה מזיהום אוויר, מה שגרם לבהלה רבה באזור חיפה.

 

הנתונים שצוטטו הסתמכו על מחקר שבוצע בשנת 2013 על ידי חוקרים מבית החולים הדסה ופרופ' מיכה ברחנא מאוניברסיטת חיפה, אלא שפרופ' ברחנא בעצמו אמר השבוע כי הנתון לגבי הילדים אינו מדויק.

 

"לא יכול להיות שמחצית מהגידולים בילדים נגרמים מזיהום אוויר, אין דבר כזה. סרטן בילדים הוא דבר יחסית נדיר ורוב סוגי הסרטן אצל ילדים לא נגרמים מזיהום. אני מעריך שמדובר בטעות סופר. ההערכות הן שתחלואה מזיהום אוויר גורמת לחמישה עד עשרה אחוז מהמחלות בקרב מבוגרים. אצל ילדים מדובר בנתון עוד יותר נמוך, ולו מכיוון שזמן החשיפה לזיהום הוא נמוך יותר", אמר.

 

פרופ' תמר פרץ, מ"מ מנכ"ל ולשעבר מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים הדסה שהייתה ממבצעי המחקר, מוסיפה ואומרת כי "המחקר הזה הוא חלק מפעילות שביצענו במכון האונקולוגי בהדסה בניסיון להבין איך להוריד את התחלואה בסרטן. הנתונים שהראינו במחקר הם שילדים בגילאי אפס עד 14 שגרים בחיפה, יש להם סיכון גבוה של 16 אחוז לחלות בסרטן במהלך 12 שנה לאחר מכן לעומת ילדים בשאר אזורי הארץ.

 

"יכול להיות שמחצית מהמקרים בילדים הם כתוצאה מזיהום אוויר, יכול להיות שזה גם שלושים אחוז, אבל מה שבטוח זה שהאזור הזה מעלה באופן כללי את הסיכון לחלות בסרטן ולכן צריך לחשוב מה לעשות כדי להוריד את שיעור התחלואה. צריך לדאוג שיהיה שם פחות זיהום אוויר".

 

"להפחית את פליטת החומרים המסרטנים"

גם יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, פרופ' נדב דוידוביץ', הביע תמיכה בממצאים. "התמקדות בשאלה כמה אחוזים בדיוק של תוספת סרטן היא התמקדות שמסיטה את הדיון מהעניין המרכזי. למרות הירידה בפליטות, עדיין יש פליטות של חומרים מסרטנים. יש באזור אחוזי תחלואה גבוהים בסרטן, ולא צריך להוכיח במחקרים קשר מדויק לסרטן ספציפי, ולטובת בריאות הציבור צריך להפחית את הפליטות. הדיון על האחוזים חשוב מבחינה אקדמית אבל את הילד שחלה בסרטן לא מעניינים האחוזים".

 

במשרד הבריאות מסרו בתגובה: "הקשר בין תחלואה לזיהום אוויר הוא נושא מאד מורכב. באתר משרד הבריאות מפורסמים דו"חות, הן של רשמת הסרטן הלאומי בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן, והן נתונים שמתייחסים לקשר בין זיהום אוויר לממצאים בריאותיים. משרד הבריאות, כמו כל גוף מקצועי, בודק את הנתונים החדשים באופן שוטף ובוחן את מדיניותו בהתאם להם.

 

"באחרונה נדרש משרד הבריאות להתייחס למספר תוכניות פיתוח משמעותיות באזור מפרץ חיפה במסגרת הליך התכנון שלהם. בהתאם לכך, גיבשו מומחי המשרד מדיניות שמטרתה לשמור על בריאות הציבור באזור על ידי קביעת יעדי זיהום אוויר מחמירים. מדיניות זו נשלחה לוועדות הרלוונטיות בכתב והוצגו בעל פה. בין היתר, הוצגו נתונים על עודף תחלואה בסרטן ומחלות לב בקרב האוכלוסייה הכללית ומחלות נשימה בקרב ילדים.

 

"בהמשך לכך, ולבקשת חברי ועדת הערר של המועצה הארצית לתכנון ובנייה, נתבקש משרד הבריאות להבהיר נתונים בדבר תחלואה בסרטן עם דגש על מספרי חולים בכלל ובקרב ילדים בפרט. לאור זאת, נשלח מסמך נוסף לוועדה אשר פרס נתונים מגוונים תוך הסבר על נתונים מקצועיים מתוך המחקרים שפורסמו בספרות המדעית. בין היתר, הוצג מחקר שבוצע על ידי חוקרים מהאקדמיה בישראל אשר הדגים עודף תחלואה בנפת חיפה לעומת שאר הארץ גם בקרב ילדים".

 

בנוסף, סבורים במשרד הבריאות, כי יש להרחיב את תהליך הבירור ולבצע מחקר ייעודי נוסף עם דגש על תחלואה בילדים אך אין עוררין על כך כי קיים עודף זיהום באזור מפרץ חיפה ושקיים עודף תחלואה והחמרה בתחלואה קיימת כתוצאה מזיהום זה וכי ארגון הבריאות העולמי קבע שיש קשר סיבתי בין השניים. לכן המדיניות הברורה הינה שיש לפעול מיידית לצמצום זיהום האוויר באזור מפרץ חיפה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוחמד שינאווי
למה גורם זיהום האוויר?
צילום: מוחמד שינאווי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים