שתף קטע נבחר

הטבעונות הצילה לגלי את החיים - עכשיו הספר

היא גדלה על הבישול הצרפתי הקלאסי, אבל אחרי שאמה נפטרה בגיל צעיר, והיא נאלצה להתמודד פעמיים עם סוכרת הריון, גלי לופו אלטרץ הפכה טבעונית. עכשיו היא מגייסת כסף דרך אתר מימון ההמונים להוצאת ספר בישול טבעוני

מאז שהיא זוכרת את עצמה, גלי לופו אלטרץ (בת 40), מבלה במטבח: כילדה שגדלה בבית קולינרי שנותן המון כבוד לבישול ולאירוח, ידעה שהדרך הטובה ביותר להרוויח זמן איכות עם אמה, היא בין הסירים. 

 

קראו עוד על בישול טבעוני:

פרויקט מיוחד: איך להיות טבעוני בצורה בריאה

איך להתמודד עם ילדים טבעונים או צמחונים?

דיאטה טבעונית, ללא גלוטן או ללא סוכר: מה עובד?

 

גלי לופו אלטרץ. זמן איכות עם אמא במטבח (צילום: אודי אלטרץ) (צילום: אודי אלטרץ)
גלי לופו אלטרץ. זמן איכות עם אמא במטבח(צילום: אודי אלטרץ)

 

"אמא הייתה תמיד מאד עסוקה", היא מספרת, "אז בימי שישי, כשהיא בישלה, הייתי יושבת לידה על הבר והיינו משוחחות. תוך כדי שיחה, היא נתנה לי להתעסק בכל מיני דברים: לחתוך שעועית, לקלף. ככה התחלתי לבשל".

 

אמה הקפדנית אף ניהלה יומן, ובו רישום מדויק של כל הארוחות בהן אירחה, כולל פירוט שמות האורחים, המנות המוגשות, ומי הכין מה. "כדי שחס וחלילה לא תגיש לאורח פעמיים את אותה מנה", מחייכת לופו אלטרץ.

 

לפי אותם יומנים, ניתן לדעת כי כבר בגיל 12 החלה גלי להכין מנות בסעודות. בתחילה רק מנה אחת – סלט, מנה עיקרית או קינוח, ולאט לאט החלה להכין יותר ויותר מנות עד שבישלה כבר את מרבית הארוחה. כשהיתה בת 15 וחצי נפטרה אמה בפתאומיות, ולופו אלטרץ לקחה את המטבח הביתי תחת אחריותה.

 

"אמא שלי נפטרה בשל הזנחה בריאותית", קובעת לופו אלטרץ, "היא עישנה, לא אכלה בריא וחיה בסטרס מטורף של עשייה מתמדת. אנחנו כמובן לקחנו את זה קשה מאד, אבל עברו כמה שנים עד שהפנמנו את זה בריאותית".

 

"קיבלתי במתנה סוכרת הריון"

בצעירותה לופו אלטרץ עישנה, והמשיכה לבשל ולאכול כמיטב המסורת, שהכירה מבית אמא. המהפך בחייה החל לפני למעלה מ-11 שנים, עת היתה בהריון עם בנה הבכור. "קיבלתי במתנה סוכרת הריון", היא אומרת ללא ציניות, "בבת אחת כל המטבח השתנה לי. הייתי טבחית רעבה, שבחיים לפני כן לא הייתה בדיאטה, ובהריון".

 

אחרי מפגש הנחייה ראשון עם תזונאית, החלה לופו אלטרץ ליצור מתכונים שישביעו את רעבונה, יתאימו להגבלות הבריאותיות החדשות, וכמובן יהיו טעימים. לשמחתה, בתוך פרק זמן קצר הצליחה לאזן את הסוכר.

 

"זה לא פשוט להפוך אוכל לא בריא לבריא", היא מודה, "אבל כשאת בודקת כל הזמן את הסוכר בדם, אפשר לדעת מה בריא ומה לא. כאני אוכלת עדשים, הסוכר נשאר מאוזן, אבל אחרי תפוח אדמה הסוכר משתולל, אז עדשים זה טוב ותפוח אדמה זה רע. קל להבין את המסר שהעולם שולח".

 

במפגש השני שלה עם התזונאית, כבר ביקשה ממנה התזונאית עזרה. לדבריה, חסרים מתכונים טעימים ובריאים לנשים עם סוכרת הריון, ולכן הן אינן מתמודדות טוב עם המחלה. "באותו רגע הבנתי שזה מבחינתי הדבר האמיתי, המקום שבו אני יכולה להשפיע", אומרת לופו אלטרץ.

 

"באותה תקופה למדתי המון. למדתי שאפילו פיתה, היא לא תמימה כמו שחושבים", היא מסבירה, "זה היה סוג של אתגר, הייתי צריכה לצאת מהמוסכמות ולפתח מתכונים חדשים".

 

את ההריון הראשון סיימה רזה ובריאה יותר מאי פעם, אבל בהריון השני הסוכרת החלה מוקדם יותר והייתה חריפה מאד, ואז החלה לופו אלטרץ לפתח את הרעיון שנבט בה בהריון הראשון, ובנתה תוכנית לסדנאות וקורסים לבישול בריא. המעבר לטבעונות היה תהליך איטי וטבעי מבחינתה.

 

הפריט הראשון שיצא מהתפריט האישי שלה היה חלב ומוצריו. "היה לי יותר הגיוני לאכול בשר מאשר חלב", היא מסבירה, "הנקתי את הילדים שלי שש שנים ברציפות וראיתי אותם גדלים יפה מהחלב. הבנתי את הכוח של החלב כגורם גדילה משמעותי, וחשבתי שאני, גלי, כבר לא צריכה לגדול.

 

"הבחירה לא לאכול מוצרי חלב לא באה לי מאלרגיה, חלב לא עושה לי רע, ההחלטה באה מבפנים כי נראה לי לא הגיוני שנשב מתחת לעטיני הפרה ונמצוץ אותם".

 

גלי לופו אלטרץ. "לא נראה לי הגיוני לשבת מתחת לעטיני הפרה ולמצוץ אותם" (צילום: אודי אלטרץ) (צילום: אודי אלטרץ)
גלי לופו אלטרץ. "לא נראה לי הגיוני לשבת מתחת לעטיני הפרה ולמצוץ אותם"(צילום: אודי אלטרץ)

 

לצאת מהצלחת ולהודות שאני טבעונית

אם ההחלטה לוותר על חלב הייתה מיידית ומתוך בחירה עקרונית, הוויתור על בשר היה הדרגתי יותר. "התחלתי כחצימחונית בגלל הקמפיין הבינלאומי של מיטלס מאנדיי. זה נראה לי הגיוני וקל", היא מתארת, "עם הזמן הבחנתי שמיום בשבוע זה הפך ליומיים ושלושה שבהם אני לא אוכלת בשר, עד שהרגשתי שפעמיים בשבוע אני מכריחה את עצמי לבלוע חתיכת עוף".

 

בשלב הזה, היא לדבריה עברה תהליך של "לצאת מהצלחת", ולהבין שהיא אכן טבעונית. הביצים היו המוצר האחרון מן החי שיצא מהתפריט שלה. "לקח לי שנתיים למצוא תחליף לביצה בקיש", היא מדגישה.

 

ללופו אלטרץ חשוב להבהיר כי הבחירה שלה בטבעונות לא נובעת מתוך האידיאולוגיה המיליטנטית שזוכה לכותרות רבות לאחרונה. "אוכל צריך להיות טעים, וככזה הוא לא צריך תגיות. המניע שלי הוא מניע בריאותי", היא מוסיפה, "אמא שלי נפטרה בגיל 42, אני היום בת 40 ומתכננת להיות פה עוד הרבה שנים. אני חיה חיים אחרים, מתאמנת ביוגה ופילאטיס, לא מעשנת, אוכלת בריא ועושה מאמצים שהילדים שלי יגדלו עם אמא".

 

בעלה וילדיה אינם טבעונים, ולדבריה רבים מהמשתתפים בסדנאות בקורסים שלה, אינם טבעונים אלא מחפשים מתכונים חדשים כדי לבשל עבור בני משפחה טבעונים. במהלך השנים נאספו אצלה מתכונים רבים, שזכו להצלחה רבה. כעת, החליטה לופו אלטרץ לאגד את כל המתכונים לספר בישול טבעוני ישראלי. לצורך כך כבר החלה בקמפיין למימון ההמונים.

 

איך מחליפים את הביצה בקציצה?

עד שהספר יצא, לופו אלטרץ מספקת כמה טיפים מתוך ההרצאה "יעילות במטבח הבריא":

 

במקום גבינה: טוחנים בבלנדר שקדים קלופים ומושרים, מים, מעט מיץ לימון ומלח עד שנוצר ממרח לבן, כדאי לתבל בזעתר ושמן זית.

 

במקום ביצה: 1-2 כפות קמח עדשים כתומות, מעט נוזל (חלב סויה או אחר) וכפית שמן זית. מתאים במיוחד לקציצות.

 

כמו פרמזן: טוחנים עד דק במטחנת תבלינים חופן שקדים קלופים וחופן קשיו (לא קלויים) עם 1/2 כפית מלח. מתאים מאוד לפיזור על פסטה.

 

במקום סוכר: בעוגות בחושות, משקאות קרים וחמים ומאפינס- טוחנים תמרי מג'הול עם הרכיבים הנוזליים של המתכון, 8-10 תמרים = 2/3 כוס סוכר.

 

במקום חמאה למריחה: מכינים ממרח שמבוסס על שמן קוקוס ושמן זית בכבישה קרה.

 

במקום חמאה באפייה: שמן קוקוס בשילוב שמן חסר טעם כגון שמן זרעי ענבים או שמן אורז.

 

במקום בשר טחון: בצל מטוגן ופטריות קצוצות דק מוקפצות - מתאים לקובה, מאפים וירקות ממולאים.

 

 

לפרוייקט מימון ההמונים לספר"בישול טבעוני ישראלי"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אודי אלטרץ
גלי לופו אלטרץ. "אמא שלי נפטרה בגיל 42, אני מתכוונת לחיות עוד שנים רבות"
צילום: אודי אלטרץ
ד"ר רק שאלה
מומלצים