שתף קטע נבחר

צילום: Gettyimages

"דן נהרג כדי להגן על מאות שחגגו בת-מצווה"

במשך 20 שנה שימש דן אוזן כמאבטח בקהילה היהודית בדנמרק. לפני חודשיים הוא שילם בחייו בפיגוע הטרור מחוץ לבית הכנסת בקופנהגן. אביו הגיע לישראל לטקס יום הזיכרון. "דן לקח סיכון והציל בני אדם בחיים שלו"

"הבן שלי היה גיבור ושילם בחייו כדי להגן על עשרות בני אדם שחגגו בת-מצווה". זהו הזיכרון שילווה את סרג'יו (מרדכי) אוזן, אביו של המאבטח הישראלי-יהודי דן אוזן שנרצח בפיגוע הטרור בבית הכנסת המרכזי בקופנהגן, בירת דנמרק, לפני חודשיים.

 

אוזן אבטח את חגיגת בת המצווה של חנה בנטוב כשהמחבל עומר אל-חוסיין ירה בו למוות, שעות לאחר שביצע פיגוע נוסף בבית קפה בבירה הדנית. לדברי אביו של אוזן, בנו שימש כמאבטח בקהילה היהודית במשך 20 שנה, מאז שהיה בן 17. החוק בדנמרק לא מתיר למאבטחים פרטיים להיות חמושים, אך האב יודע שגם זה לא היה מונע את רציחתו של דן.

 

"כשאתה עומד בשמירה, החשש שתיפגע בפיגוע טרור קיים ואתה לא יכול להתעלם ממנו. אתה לוקח סיכון, אבל הסיכון היה שווה את זה כי הוא הציל בני אדם בחיים שלו", אמר האב. "מה שקרה היה שהמחבל התקדם בערמומיות, התקרב אליו מאחורי זוג שעבר במקרה במקום והתקרב מרחק כל כך קצר שלא היה לו שום סיכוי להגן על עצמו. המחבל ירה בדן ולא דיבר מילה. במקרה הזה נשק לא היה עוזר לו".

 

סרג'יו אוזן, שהיה ספר בישראל, עזב את הארץ בשנת 1973 לאחר ששירת במלחמת יום הכיפורים. לקראת יום הזיכרון הגיע אוזן לישראל בהזמנת הסוכנות היהודית כדי להשתתף בטקס שארגנה היום (ד') הסוכנות ברחבת המוסדות הלאומיים בירושלים לזכר חללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה, שמוקדש גם לזכר היהודים שנרצחו בפיגועי הטרור בהיפר-כשר בפריז ובבית הכנסת בקופנהגן.

הגן בחייו על חוגגי בת המצווה. דן אוזן ז"ל ()
הגן בחייו על חוגגי בת המצווה. דן אוזן ז"ל

מחוץ לבית הכנסת בקופנהגן שבו אירע הפיגוע. ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחוץ לבית הכנסת בקופנהגן שבו אירע הפיגוע. ארכיון(צילום: רויטרס)

ראש ממשלת דנמרק הלה תורנינג-שמידט דומעת במסע ההלוויה של אוזן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת דנמרק הלה תורנינג-שמידט דומעת במסע ההלוויה של אוזן(צילום: רויטרס)

באירוע נשאה דברים גם ולרי ברהם, אשתו של פיליפ ברהם ז"ל שנרצח בפיגוע בהיפר-כשר, ויו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי. על פי נתוני הסוכנות היהודית, מאז קום המדינה נרצחו באירועים אנטישמיים ברחבי העולם כ-200 יהודים, בהם חמשת היהודים שנרצחו השנה בפיגועי הטרור באירופה. שמותיהם נחקקו על אנדרטה שתוצב במהלך הטקס.

 

סרג'יו פועל להנציח את בנו בצורה שבה חי, במסר של אמירת "לא" לדעות קדומות ובהתאחדות להגן על אזרחים. "דן היה בן אדם בלי דעות קדומות", מספר האב. "הוא האמין שהבסיס לחיים בהרמוניה בין בני אדם הוא שהיחסים בין בני האדם יעברו ללא דעות קדומות. זה משהו שצריך להתחיל אותו בבית ספר. רק אם נצליח להחדיר את התודעה הזו לבני האדם נוכל להגיע לעתיד של שלום. דן היה פתוח מאוד כלפי אנשים מכל הדתות. הוא שימש מאבטח בקהילה היהודית כדי לשמור על היהודים כדי שלא יתפרצו אנשים עם דעה קדומה".

 

"רק כך ניתן יהיה לבודד את האלמנטים הקיצוניים ולשלוט בהם", מפציר האב. "הבן שלי ייצג את החופש מדעות קדומות, והוא הוכיח שאנשים אהבו אותו לא חשוב מי הוא היה. היו לו חברים מוסלמים, מכל שכבות האוכלוסייה, והוא לא התייחס לא לדת, לא לגזע, לא לצבע ולא חשוב מה. הוא התייחס לבן אדם כבן אדם".

 

בתשובה לשאלה אם יהודי דנמרק חיים בסכנה השיב סרג'יו אוזן כי "הדמוקרטיה בסכנה וזה לא רק יהודים או לא יהודים. גם בארץ יש טרור. העיקרון האמיתי שאנו באמת צריכים לדבר עליו הוא איך לנטרל את האנשים שחיים עם דעות קדומות, כי הם משפיעים לרעה על החברה וגורמים לאנשים לשנוא אחד את השני".

 

אוזן מסביר מדוע עזב את הארץ אחר מלחמת יום הכיפורים. "עברתי את המלחמה ואז הגעתי למסקנה שמדינת ישראל לא זקוקה לי כחייל. היא לא זקוקה להגנה שלי כחייל. לכן הרשיתי לעצמי ללכת בדרך הפרטית שלי. אדם צריך להבין שהוא לא יכול לחיות בעולם הזה באופן מבודד, במקום מבודד או בארץ אחת. כל הארצות משפיעות על כולם".

 

שבועיים לאחר הרצח יזם נידל אל-ג'ברי, מוסלמי ממוצא פלסטיני המתגורר בקופנהגן, את "טבעת השלום האנושית" בהשתתפותם של כ-1,000 אזרחים דנים, שהקיפו את בית הכנסת הראשי בקופנהגן כאות סולידריות עם הקהילה היהודית בעקבות התקפת הטרור הרצחנית. סרג'יו אירח את נידל בביתו. "נידל הביע הזדהות עם מצב שלנו כבני אדם. זה מאוד מעודד אותנו. זה מוכיח לנו שאסור רק לחפש את הרע. צריך לחזק את הטוב", אמר האב השכול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים