שתף קטע נבחר

ישראלים מדווחים מהכאוס בנפאל: "יש כאן בלגן נוראי, בקושי אפשר להשיג מים"

בשיחות עם אולפן ynet מספרים מטיילים על המצב במדינה בעקבות רעש האדמה הקטלני: "זה נראה כמו יום כיפור אצלנו, האווירה מלחיצה מאוד". שר החוץ: "נחזיר לארץ את כל מי שירצה". גיאולוג: "להערכתי כפרים נמחקו"

"אפשר לתאר את המצב כמו יום כיפור אצלנו. הכול סגור ברחובות. בקושי אפשר להשיג בקבוק מים", כך סיפר הבוקר (א') מיכאל זורין, ישראלי השוהה בקטמנדו, בירת נפאל, יממה אחרי רעידת האדמה הקטלנית שגבתה עד כה את חייהם של קרוב ל-2,000 בני אדם. זורין התראיין לאולפן ynet והוסיף: "אנחנו מנסים לעזור לכמה שיותר אנשים שלכודים מתחת להריסות. לפי מה שהבנתי רוב הישראלים נמצאים בבית חב"ד או בשגרירות". הבוקר אירע רעש אדמה נוסף בעוצמה של 6.7 בסולם ריכטר.  

   

 

 

 

 

לשאלה אם בחן את האפשרות לצאת מנפאל אמר זורין: "לא כל כך. יש פשוט בלגן נוראי והאווירה מאוד מלחיצה. אני מתגעגע להורים ולחברים. אני אשמח מאוד לחזור הביתה כמה שיותר מהר. אבל שלא ידאגו, אני בסדר גמור, בריא ושלם".

 

נפאל התעוררה ליום חדש של ניסיונות חיפוש והצלה. אתמול בצהריים טלטל את המדינה רעש אדמה עוצמתי שגרם לאלפי נפגעים, לרעשי משנה ולמפולות שלגים בהר אוורסט. מניין ההרוגים עומד על 1,900 לפחות בנפאל לבדה. עשרות אחרים נהרגו בצפון הודו, בטיבט, בסין ובבנגלדש. משרד החוץ בירושלים הודיע כי כמה ישראלים נפצעו באורח קל וכ-250 מוגדרים מנותקי קשר עקב בעיות התקשורת במדינה. את הלילה החולף בילו המונים תחת כיפת השמיים.

 

 

 

 

ענבל ויפתח, שני מתנדבים ישראלים בארגון "תבל" בנפאל, נמצאים בכפר מנגהאו, שעה וחצי מזרחית לקטמנדו. בשיחת סקייפ עם אולפן ynet הם סיפרו על רגעי רעידת האדמה: "רצנו החוצה לשדה וראינו שכמה בתים נפלו. במזל אף אחד לא נפגע. המקומיים היו די מבוהלים ואנחנו נרתמנו להקים אוהלים כדי להעביר את הלילה. כל מי שנמצא בארגון תבל בצדק בסדר גמור".

 

אלון נמצא בנפאל עם בן זוגו, יחד עם קבוצה הממתינה להשלמת הליכי פונדקאות. בינתיים הוא העביר את הלילה באוהל במתחם השגרירות בקטמנדו, ובשיחה עם אולפן ynet הוא סיפר: "זה מתחיל בחרדה עצומה. פחדים, לא ישנים בלילה. הטמפרטורה ירדה ל-4 מעלות. כל רעידה כזו אנחנו מוצאים את עצמנו מתקפלים מתחת לאוהלים. מים זורמים אין, התקשורת לקויה מאוד, והילדים דורשים את מה שדורשים. כל ההורים גם מותשים פיזית ונפשית".

 

ליברמן: מחכים לחידוש התחבורה והתקשורת

שר החוץ אביגדור ליברמן אמר במשדר: "אני מקווה שעד מחר בערב נוכל להביא לארץ את כל מי שירצה לחזור ושנוכל ליצור איתו קשר, כי מחוץ לקטמנדו האינטרנט והטלפוניה כמעט ולא קיימים. אנחנו כרגע מרכזים כ-170 ישראלים בחצר השגרירות. אני מניח שעד מחר בבוקר גם רשת הטלפונים והתחבורה יתחילו לזוז שם".

 

 
הגיאולוג ד"ר אריאל היימן הסביר בראיון לאולפן ynet שמדובר באירוע עוצמתי: "נפאל זו מדינה עם קשיים טופוגרפיים מאוד גדולים. על פני כדור הארץ יבשות זזות, וכששתי יבשות זזות, כמו במקרה של הודו שמתנגשת באירואסיה, זה גורם לרעידות אדמה חזקות. קרו רעידות אדמה כאלה. הגדולה הקודמת התרחשה ב-1934 וגרמה למוות של יותר מ-10 אלפים איש. הסיבה השנייה שבנפאל הסיפור יותר מסובך היא שזאת מדינת עולם שלישי. קטמנדו ופוקרה בנויות על עמודים דקים, וכך גם הכפרים שנמצאים באזור גבוה. הפרשי הגבהים של ההימלאיה גרמו לגלישות רבות מאוד. להערכתי כפרים שלמים נמחקו".

 

במקביל, 24 תינוקות פונדקאים והוריהם הישראלים עשו את הלילה בשגרירות, בבית חולים בקטמנדו ובבתי מלון בעיר. כל התינוקות בני ימים ספורים ועד חודש. משרד החוץ בוחן אפשרות להחזיר לארץ, במטוס של חיל האוויר, כמה מהפגים שנמצאים במצב קשה. גם לגבי הפגים והתינוקות הנוספים מסתמן כי לא יטיסו אותם להודו כפי שסברו תחילה, אלא ישירות לארץ. כמו כן, בוחנים אפשרות להעביר לבית חולים בהודו את הנשים הפונדקאיות שאמורות ללדת בקרוב.

 

על רקע המצב החריג הסיר משרד הפנים את החסמים הבירוקרטיים הישראליים שמקשים בימים כתקנם על הבאת התינוקות לארץ. לפיכך נפתרה סוגיית בדיקת האבהות, ומבחינת ישראל אין בעיה שההורים יחזרו עם התינוקות. כעת מנסה משרד החוץ לתאם את המהלכים מול הנפאלים בתקווה לפתור את העניין במהלך הלילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ענבל ויפתח בשיחת סקייפ מנפאל
ישראלים בבית חב"ד, הלילה בקטמנדו
מומלצים