שתף קטע נבחר

חשש: הטסת פונדקאיות מנפאל - סחר בנשים

זוגות ישראליים הממתינים ללידה בנפאל מבקשים להטיס את האימהות לארץ, אולם במשרד המשפטים חוששים מההשלכות החוקיות. המשנה ליועמ"ש יקבל החלטה במהלך היום. אב שממתין עם בנו התינוק ליד קטמנדו: "המצב גרוע". המשלחת הצה"לית יוצאת: בית חולים שדה ו-250 איש בשני מטוסים

קריסת מערכות בתי החולים בנפאל בעקבות רעידת האדמה הקשה אתמול (שבת) מציבה דילמה משפטית סביב סוגיית הפונדקאות שבה מעורבים בימים אלה עשרות זוגות ישראליים. לא מדובר רק בהורים הנמצאים במדינה כיום עם הילדים שנולדו, אלא בעיקר בזוגות שילדיהם אמורים להיוולד בימים ובשבועות הקרובים.

 

רעידת האדמה - כתבות אחרונות:

 

ביממה האחרונה מתנהלות בירושלים התייעצויות קדחתניות בין נציגי משרד החוץ, משרד הפנים ומשרד המשפטים סביב השאלה כיצד יטופלו הנשים הפונדקאיות ההודיות שאמורות ללדת בנפאל. ארבעה זוגות ישראליים כבר הגישו בקשה רשמית לשר הפנים גלעד ארדן לאפשר להן לטוס לארץ וללדת כאן. ארדן אמנם נענה בחיוב, אך עד מהרה התברר לו כי ההחלטה אינה בסמכותו. משרד המשפטים מערים קשיים על אישור הבקשות ומעכב אותן מאחר שהדבר מעורר שאלות משפטיות, בהן סוגיות של סחר בנשים.

 

ארבע הבקשות שהוגשו מייצגות מספר רב יותר – כ-20 נשים בסך הכול. הנושא סבוך גם מאחר שהפונדקאיות הן נשים הודיות, אולם החוק במדינתן לא מאפשר להן ללדת בתחומה. למרות זאת, נבחנת גם אפשרות להטיס את האימהות הפונדקאיות להודו לקראת הלידה.

 

במהלך הצהריים צפוי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לקיים דיון שבו תתקבל החלטה. השר ארדן שואף שלמרות הקשיים, האימהות יעלו על טיסת חיל האוויר שחוזרת לישראל לאחר נחיתת המשלחת הלילה בנפאל, ויצטרפו להורים והתינוקות שכבר נולדו וממתינים מאז שבת בקטמנדו. נבחנת אפשרות שהנשים יחתמו על מסמך שלפיו הן מתחייבות לחזור לארצן אחרי הלידה.

 

ממשרד המשפטים נמסר כי המשרד "לא קבע בשום שלב כי קיימת מניעה משפטית להבאת הפונדקאיות שנמצאות בנפאל לארץ. יחד עם זאת, אפשרות זו מעלה שאלות במישורים שונים - מדיניים, בריאותיים ומשפטיים. שאלות אלה מלובנות על ידי משרדי הממשלה הנוגעים בדבר, ומשרד המשפטים מסייע למשרדי הממשלה לגבי המתכונת הנכונה בה ניתן לאפשר לנשים שיבקשו לעשות כן לצאת מנפאל לישראל. מטבע הדברים, גורמי המקצוע במשרד המשפטים ערים למצב בנפאל, ועל כן נדרשו לעניין ללא דיחוי".

 

 



במקביל, משלחת של "פספורט קארד" ודיוויד שילד עם חברת הביטוח הפניקס יצאה הלילה מישראל לטיפול בפגים. המשלחת תגיע לקטמנדו אחר הצהריים עם ציוד רפואי מיוחד לטיפול בפגים ומזון. במשלחת שני רופאי ילדים ופרמדיק.

 

תסבוכת של אישורים

הליך הפונדקאות ואישור האבהות בישראל סבוך. לפי החוק, אם התינוקות נולדו לאם פונדקאית מנפאל, אזי התינוק אזרח נפאלי. במקרה כזה, כדי לאפשר את הטסתו לישראל, יש לבצע בדיקת DNA שמאשרת שהישראלי הוא האב. רק אז שגרירות ישראל מנפיקה לתינוק דרכון ישראלי. כאמור, על רקע המצב החריג הסיר משרד הפנים את החסמים הבירוקרטיים הישראליים שמקשים בימים כתקנם על הבאת התינוקות לארץ. לפיכך נפתרה סוגיית בדיקת האבהות, ומבחינת ישראל אין בעיה שההורים יחזרו עם התינוקות. כעת מנסה משרד החוץ לתאם את המהלכים מול הנפאלים בתקווה לפתור את העניין במהלך הלילה.

 

נועה רוט (42) נמצאת בנפאל עם בתה שנולדה לפני שלושה ימים, ומשפחתה בישראל חוששת לחיי התינוקת. אחרי הלידה היא אושפזה באינקובטור בפגייה בקטמנדו, אך לאחר רעידת האדמה, טוענת אחותה שבישראל תמר רותם, היא לא מקבלת את הטיפול הרפואי שהיא צריכה לקבל. "פגים נכנסים הרבה פעמים למצוקה נשימתית. יש לה רק חמצן ואנחנו לא יודעים אם יש רופאים בכלל", אומרת תמר.

 

רוט היא דוקומנטריסטית, תושבת גבעתיים, שהגיעה לנפאל עבור בתה הבכורה שנולדה באמצעות פונדקאית. היא צילמה סרט שכולל בין היתר את המסע שלה להביא לעולם ילד.

נועה רוט ()
נועה רוט

 

רוט נמצאת בנפאל יחד עם אחות נוספת שלהן, נעמי רותם, אך מאז רעידת האדמה לא היה קשר ישיר בין בנות המשפחה. "לא דיברנו עם נועה אלא עם הורים אחרים שנמצאים שם ונציג של מרכז הפונדקאות 'תמוז'. אנחנו יודעים שהן בסדר. שמענו רק מילה מהורה שנמצא לידן ודואג לסוללה של הטלפון שלו. לגבי התינוקת, המצב הוא יציב אבל אנחנו לא יודעים אם יש לה מספיק חמצן ואם יש לה את הנוזלים שהיא צריכה. אנחנו יודעים שאין חשמל והן היו בלילה בקור. זה מדאיג אותנו. זה ממש קריטי ובגיל כזה כל שעה חשובה. עלולים להיות המון סיבוכים".

 

ירון קירנר, הורה לתינוק בן שבועיים מהליך פונדקאות, נמצא בנפאל בפאתי קטמנדו עם כמה זוגות ישראליים נוספים. בשיחה עם ynet הבוקר הוא מספר: "המצב פה על הפנים. אנחנו נמצאים בתקופה של לילות קרים, וקרה פה אסון גדול. הכול כאן קרס. אנשי הצוות של המלון שבו התארחנו איבדו את בתיהם. עכשיו הריצו אותנו לשטח פתוח ואנחנו פה עם התינוקות, האדמה פשוט לא מפסיקה לזוז. יש לנו שבעה תינוקות בני שבועיים ופחות וכולם שוהים בשטח הפתוח. אין חשמל למלון, רק גנרטור שכל הזמן קורס ואוכל בהקצבה. במלון עושים תחשיבי דלק שלא ייגמר הדלק. בשעות הבוקר היום צוות המלון שלנו הריץ אותנו החוצה מחשש לרעש משנה ומאז אנחנו בחוץ. בעבר הייתי אחרי האסון בהאיטי והאסון די דומה, הוא חמור.

 

"הקונסול הגיע אלינו אתמול לבדוק מה שלומנו. הוזמנו לקונסוליה, אבל הייתה הנחיה לא להיכנס למבנה, והבנו שלא נוכל להישאר כי המבנים רעועים. יש תינוקת אחת שאנחנו יודעים שמטופלת בבית חולים. הסיטואציה קשה. כל הרופאים ברחו לבתיהם".

 

חלק מההורים מטופלים על קבוצת הביטוח דיוויד שילד, שהיו"ר שלה אלון קצף אמר: "בצהריים נחתו צוות הרופאים ופרמדיק בבנגקוק, תאילנד. על הקרקע יש מטוס עם ציוד לתינוקות ותרופות. הוא ימריא בשעה הקרובה לחבור למשפחות ההורים ולתינוקות. אני מעריך שנגיע למשפחות בשעה 18:00 שעון ישראל".

 

הכוח השראלי: בית חולים שדה, 250 איש

משלחת הסיוע של צה"ל שתצא אחר הצהריים לנפאל נחשבת לאחד הכוחות ההומניטריים הגדולים שהוציאה ישראל לחו"ל בשנים האחרונות. היא תכלול שני מטוסי בואינג 747, כ-260 אנשי צוות רפואה וחילוץ, 95.1 טון ציוד חילוץ, שני חדרי ניתוח, ארבעה חדרי טיפול נמרץ, 80 מיטות אשפוז ומומחים לילודים וטיפול במחלות מבוגרים. היא תנחת בלילה ותוך כעשר שעות תפרוס בית החולים שדה שיהיה פעיל כבר מחר. המשלחת תכלול עשרות רופאים צבאיים בסדיר ובמילואים שהוקפצו אמש למשימה. על בית החולים שדה יפקד סגן קצין רפואה ראשי, אלוף משנה ד"ר באדר טריף.

 

המשלחת כוללת 64 לוחמי חילוץ והצלה עם שלושה כלבני עוקץ, 122 אנשי צוות רפואי לבית חולים שדה (בהם 40 רופאים ועשרות אחיות). הציוד המכאני יכלול כלי חיתוך, ביקוע ואיתור לכודים כאשר אחת ממטרות המשלחת היא לאתר בהקדם את הישראלים הזקוקים לסיוע.

 

"הרופאים שנשלחים לנפאל יהיו מכלל ההתמחויות, בדגש על אורתופדיה בגלל אופי הפגיעות שיש לרעידות אדמה, לצד כירורגים, גינקולוגים וכמות גדולה של אחיות", אמר ל-ynet קצין רפואה ראשי היוצא, תא"ל פרופ' איציק קרייס. "במשלחת בהאיטי טיפלנו ב-1,011 נפגעים, וכאן להערכתי בית החולים הצה"לי יטפל באלפים ויבצע מאות ניתוחים".

 

המשלחת הרפואית ערוכה לשהות של כשבועיים-שלושה, ולפי ניסיון העבר משלחת מערבית אחרת תחליף אותה בהתאם לצורך (בהאיטי היו אלה האמריקנים ובפיליפינים היו אלה הגרמנים והאוסטרים). "אנחנו חזקים ביכולות של טיפול נמרץ, הדמיות של אולטרא סאונד, צילומי רנטגן והעברת מידע רפואי שיזהה את המטופלים באופן ממוחשב", הוסיף פרופ' קרייס, שהתייחס גם לעובדה שהפעם יעד הסיוע כולל מאות ישראלים.

 

במקביל, חברי משלחת חילוץ של חברת הביטוח "הפניקס" אומרים כי בשלב זה ידוע על כ-30 ישראלים בשלוש קבוצות מטיילים בהרים וקבוצה נוספת שככל הנראה הגיעה למקום מבטחים. לעת עתה אין אפשרות להפעיל את המסוקים הפרטיים מפני שהכל בשליטת הצבא המקומי. מידיעות ממכשיר לווייני של משלחת החילוץ עולה כי ישנה פעילות צבאית בשמורה, במסגרתה מפנים פצועים במסוק.

 

בשמורת לנגטנג ישנם ככל הידוע ארבעה ישראלים וצוות החילוץ של הפניקס מקיים איתם קשר באמצעות מכשירים לווייניים. נמסר שהם חסומים מלהמשיך למטה בגלל המפולות אך הסכנה העיקרית היא הקור בלילה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול שר
מטפלת נפאלית עם תינוק פונדקאות, אחרי רעידת האדמה
צילום: שאול שר
מומלצים