שתף קטע נבחר

כמה מלח יש בכריך שאתם נותנים לילדים?

סנדוויצ'ים הם ללא ספק מאבות המזון של העידן המודרני. זו דרך מצוינת לאכול מהר ולשבוע. אבל האם באמת מדובר בהמצאת המאה או במזון פחות בריא? דיאטנית מסבירה

אנחנו דור הסנדוויץ', דור שאוכל הכול מהר, בחוץ, על הדרך, ליד המחשב. סנדוויץ' הוא פתרון תזונתי מצוין ללא ספק הוא משביע, מגוון, מהיר הכנה ונגיש. אבל הוא גם יכול להיות בריא עם לחם מלא וגבינת קוטג' רזה.

 

כולם אוהבים אותו, ואוכלים אותו יום יום. בקפיטריה, במסעדות יש תפריטי סנדוויצ'ים, ילדים אוכלים סנדוויצ'ים בבית הספר, נוח בין פגישות אם אתה עובד בחוץ. בקיצור כולם אוכלים סנדוויצ’ים.

 

קראו עוד

האויב של הדיאטה: כל האמת על הנתרן

מפחיד: מלח ונתרן במקומות שלא דמיינתם

בדקנו: הכמויות המוגזמות של הנתרן בחטיפי הילדים

 

מה באמת אנחנו יודעים על הכריך שלנו?

בסקר תזונה יומי שנעשה בארה"ב בשנים 2009 - 2010 בקרב 5762 מבוגרים מעל גיל 20, נשאלו הנבדקים לגבי הרגלי אכילת הכריכים שלהם. 49% מהם דווחו שאכלו כריך באותו היום. יותר גברים (54%) בהשוואה לנשים (44%) אכלו כריך.

 

צריכת הקלוריות היומית של אוהבי הכריכים הייתה גבוהה בכ- 300 קלוריות יותר בהשוואה לאילו שאינם אוכלים כריכים, אך יותר מזה. צריכת הנתרן שלהם הייתה גבוהה יותר ב- 600 מ"ג ליום.

 

אבל האם הכריך הטעים והתמים שלנו הוא מקור תזונתי עשיר ביותר למלח, או שהסיבה לכמות הגבוהה יותר של מלח בתפריט של הכריכים קשורה בכך שהם פשוט אכלו יותר?

 

בואו נעבור את מבדק הכריך והמלח

לחם: על פי סקר תזונה בריטי לחם הוא מקור ליותר מ-10% מכמות החלבון היומית כמו גם לויטמינים כמו תיאמין, חומצה פולית וכן לסידן וסיבים תזונתיים. יחד עם זאת על פי סקר זה הוא גם המזון התורם הגדול ביותר לצריכת מלח בתפריט הבריטי.

 

בסקר זה לחם הווה 18% מסך צריכת הנתרן בתפריט, כלומר לחם לבדו תרם כ- 1 גרם מלח לאדם ביום, כלומר יותר ממחצית ההמלצה לצריכה היומית של מלח. הלחם האמריקאי והניו זילנדי הוא אף עוד יותר 'מלוח', ותורם עד 26% מסך צריכת המלח היומית. גם אנו הישראלים אוהבי הלחם בטח מצויים קרוב אליהם.

 

ממרחים וכל מה שבפנים: גם למה שבתוך הכריך יש תרומה לא מעטה לצריכת המלח שלנו. ולא רק למלפפון החמוץ. ממרחים כמו טונה, נקניקים ובשרים מעובדים כמו פסטרמה ואפילו גבינת הקוטג' האהובה הם מקור לא קטן של מלח בכריך בפרט ובתפריט בכלל.

 

החשבון פשוט: כריך מ- 2 פרוסות לחם מלא עם טונה, עגבנייה ומלפפון חמוץ – 900 מ"ג!!! נתרן.

  

איך הופכים את הכריך לפחות מלוח?

לחם: חפשו את תו הלחם. תו הלחם ניתן על ידי משרד הבריאות ללחמים/פיתות/לחמניות שמכילים לפחות 80% דגנים מלאים, עד 400 מ"ג נתרן ועד 250 קק"ל. לחמים שנושאים את התו מכילים כמות מלח מופחתת וכבר עוזרים לנו להפחית את תקציב המלח בכריכים שלנו.

 

מה שבפנים

 ירקות טריים (והרבה) במקום ירקות משומרים או מוחמצים. וכתחליף לרטבים מוכנים. ירקות טריים בכריך יתרמו לנו טעם, צבע, נפח והם דלים ביותר בנתרן ועשירים באשלגן.

 

• גבינות: העדיפו גבינות בעלות תכולת נתרן נמוכה יותר. כיום מצויות על המדפים גבינות בעלות כמות נתרן מופחתת. השוו את הגבינות ובחרו בזו המכילה את כמות הנתרן הנמוכה יותר.

 

אם אתם חובבי גבינות מלוחות, ברור שכאן תכולת המלח תהייה גבוהה יותר לכן בחרו גבינה מלוחה מעודנת כלומר כזו המכילה פחות מלח. שימו מריחה דקה הוסיפו הרבה ירקות.

 

• ממרחים כמו טחינה וחומוס: הכנה ביתית תפחית משמעותית את תכולת המלח של ממרחים אילו.

 

אז לפני שניפרד מהכריך בגלל עניינים של מלח, נחשוב איך נוכל לבחור בחירות תזונתיות מתאימות יותר כדי שנמשיך ליהנות מהכריך שכולנו כל כך אוהבים.


הכותבת היא דיאטנית קלינית




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
מה יש בכריכים שהילדים שלנו אוכלים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים