שתף קטע נבחר

בעקבות דורון נשר: מד"א יורשו לפנות בכוח

הפינוי יוכל להתבצע גם אם האדם מסרב, אם מד"א סבורים שיש הצדקה רפואית לפנות מטופל לבית חולים. בנוסף, במקרה של מוות בבית, לא יהיה צורך להזמין שוטרים אלא אם קיים חשד לפלילים

מד"א יוכלו להעניק טיפול רפואי לחולים בסכנת חיים ולפנותם גם אם יסרבו לכך. לפני כשנתיים וחצי פורסם כי השחקן דורון נשר עבר אירוע מוחי, אך צוות מד"א לא פינה אותו לבית חולים מכיוון שהתנגד. כעת מועצה המייעצת למשרד הבריאות ממליצה לשנות את ההנחיות ולקבוע חקיקה חדשה בנושא.

  

בעקבות המקרה של נשר, שנפגע מכיוון שהגיע לבית חולים באיחור ניכר ואף הגיש תביעה שמתנהלת בימים אלו נגד מד"א בגין רשלנות רפואית, משרד הבריאות פנה למועצה הלאומית לביואתיקה רפואית על מנת שתביע את עמדתה בנושא טיפול בחולה המסרב לכך.

 

קראו עוד על המקרה של נשר

דורון נשר תובע את מד"א: "פונה לבי"ח בתוך שטיח"

 

המקרים בהם ממליצים לפנות גם אם יש סירוב

כעת ההמלצה היא שכאשר במד"א סבורים שיש הצדקה רפואית לפנות מטופל לבית חולים, עליהם לנקוט בכל האמצעים ההסברתיים כדי לשכנע את החולה או את סביבתו להסכים לכך.

 

אם הוא עדיין מסרב, הצוות יוכל לפנות אותו בכל זאת במקרה בו החולה במצב חירום רפואי, בסכנת חיים מיידית או בסכנת נכות חמורה ובלתי הפיכה. מקרה נוסף הוא כאשר החולה בלתי כשיר לקבל החלטות ולא הוגדר כחולה הנוטה למות ומי שמסרב לפינוי הוא בני משפחתו שאינם האפוטרופוסים לפיו חוק.

 

המקרה השלישי, הדומה ביותר לזה של נשר, הוא כאשר קיים ספק בנוגע לכשירותו של החולה, כמו במקרה של אירוע מוח, והוא נמצא במצב המחייב הגעה לבית חולים.

 

כדי לשמור על כבוד החולה, במקרים האלו יוזמן רופא לביתו של החולה כדי שיעריך את מצבו, או שהגורם הטיפולי במקום יתייעץ עם רופא תורן במוקד הרפואי. על הצוות להתייעץ עם ועדה אתית של מד"א שתקום, והשימוש באמצעים פיזיים או תרופתיים יהיה רק במקרה של התנגדות אקטיבית לפינוי.

 

במקרה כזה, תוזמן משטרה למקום. לפי ההערכות, יותר מ-30 אלף קריאות למד"א בשנה מסתיימות בסירוב המטופלים להתפנות ואף בסירוב לבדיקה. בכ-800 עד 900 מהמקרים מדובר במצבים חמורים ומסכני חיים.

 

נשר: "ההמלצות יצילו חיים של רבים"

נשר הגיש באמצעות עו"ד דניאל סרור תביעה נגד מד"א שמתנהלת בימים אלו, ואתמול הוא בירך על ההמלצות ואמר שהן יצילו חיים של רבים. עם זאת, לדבריו, החוק אפשר לפנות אותו לבית החולים מכיוון שלא היה מודע למצבו ולמתרחש סביבו עקב האירוע המוחי החריף.

 

"אני יכול רק להצטער על כך שמשרד הבריאות נרדם בשמירה על בריאותו של הציבור. הנושא היה ידוע היטב למשרד הבריאות משך שנים ארוכות ומאומה לא נעשה. זו בושה שמשרד הבריאות נזכר לטפל בנושא רק בעקבות הד תקשורתי נרחב ולמרבה הצער רק לאחר שנגרם לי ולאחרים נזק חמור ובלתי הפיך שהיה ניתן למנוע לו היה מפנים אותי בזמן לבית חולים".

 

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק, אמר: "מדובר באירוע חריג במשמעות שלו שמערב אספקטים אתיים ואנושיים. לכן ראינו לנכון לדון בו במועצה הלאומית לביואתיקה וקיבלנו את המלצותיה. לא ניתן לצפות את כל האירועים מראש. למדנו מהאירוע והיתרון במערכת שהיא משתפרת כל הזמן".

 

נייר העמדה, שנכתב על ידי המועצה בראשות פרופ' אפרת לוי-להד, גם מתייחס לזימון של משטרה למקרים בהם אנשים נפטרו בביתם. כיום בכל מצב בו נקבע מוות בבית מוזמן שוטר למקום, אחרת משרד הבריאות לא מנפק תעודת פטירה. אך ההמלצה כעת היא לשנות את הנוהל כך שרק במקרה בו קיים חשד לפלילים או למוות לא טבעי, יוזמן שוטר.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צביקה טישלר
דורון נשר. סירב לפינויו למרות מצבו
צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים