שתף קטע נבחר

בולטימור, היום שאחרי: האש שככה, עוצר לילי

6 שוטרים מאושפזים, 144 כלי רכב ו-15 מבנים מפוייחים ו-200 עצורים. מהומות הלילה במרילנד נרגעו ואף שבעיר מנסים לחזור לשגרה, בתי הספר נותרו סגורים. גיבורת היום: אם שתועדה מכה את בנה כי השתתף במחאה

בולטימור התעוררה היום (יום ג') למראות של הרס, של לוחמי המשמר הלאומי מתהלכים ברחובות ושל שוטרים וכבאים מנסים לכבות את הלהבות האחרונות של האש שבערה בחלקים רבים בעיר. זאת בעקבות הפגנת המחאה הגדולה על מותו של פרדי גריי, צעיר שחור, בידי שוטרים שיצאה מכלל שליטה.

 

עוד חדשות בעולם :

איראן עצרה ספינת משא של חברת מארסק

דור נכחד: פצצות אטום לא הרגו אותם, הגיל כן

 

האלימות שהחלה אתמול אחר הצהריים במערב העיר - מרחק קצר מהמקום שבו נעצר פרדי גריי ונלקח לניידת משטרה החודש - התפשטה בחצות למזרח העיר ולשכונות הקרובות למרכז העיר וליד אצטדיון הבייסבול. בתוך כך, פורסם ברשתות האמריקניות סרטון ובו נראית אם רודה בבנה ומכה אותה משום שהשתתף בהפגנות האלימות.

 

 

רוב המתפרעים אמש במהומות בעיר היו נערים, אולם אימא אחת שלא שמחה לראות את בנה יוצר לרחובות תועדה בסרטון מכה אותו וגוררת אותו הרחק מהעימותים. עדיין לא ברור מה שמה של האם שנראתה מרביצה לבנה, הלבוש בשחור, בשל השתתפותו במהומות נגד השוטרים.

 

גם מפקד משטרת בולטימור אנטוני באטס התייחס לפעולות האם במהלך מסיבת עיתונאים שערך היום. "בסצנה אחת נראית אם גוררת את בנה רעול הפנים ומכה אותו נמרצות על ראשו משום שקרוב לוודאי חשה בושה. הלוואי ועוד הורים היו לוקחים אחריות על ילדיהם כמוה", אמר.

 

זו הייתה אחת ההתפרצויות האלימות ביותר שקשורות במוות של צעיר על ידי שוטרים מאז ימי ההפגנות לאחר מותו של מייקל בראון, צעיר שחור לא חמוש, שנורה ונהרג במהלך עימות עם שוטר לבן בפרגוסון, מיזורי בקיץ שעבר. נשיא ארצות הברית ברק אובמה התייחס בערב לעימותים וטען כי המתפרעים אינם מפגינים, אלא גונבים, מציתים ופוגעים בעסקים. לדבריו, אין צידוק לסוג זה של אלימות.

היום שאחרי הביזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היום שאחרי הביזה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אובמה הוסיף כי "קומץ אנשים מנצלים את המצב לטובתם. המחאה על הרג פרדי גריי היא אמיתית ולא זכתה לתשומת לב. המצלמות מתרכזות בבית אחד שנבזז אולם מרבית תושבי בולטימור מחו בצורה הולמת. הם דורשים להפסיק את מה שנראה כמו תגובות מטרידות של שוטרים נגד שחורים. זה קורה כל שבוע או שבועיים ומובן מדוע יש תחושה של משבר. אבל זהו אינו משבר חדש, אלא תופעה המתקיימת הרבה מאוד זמן".


לפחות 15 שוטרים נפצעו, מתוכם שישה אושפזו. 144 כלי רכב ו-15 מבנים הוצתו ומלשכת ראשת העיר נמסר כי כ-200 מתפרעים נעצרו. אמש בנוסף, בוטל משחק בייסבול של הקבוצה המקצוענית המקומית.

 

אנשי דת נוצרים פועלים כעת להרגיע את הרוחות ודרך הרשתות החברתיות גוייסו כאלף מתנדבים לצאת ולנקות את העיר משרידי ההרס. בינתיים, הוטל עוצר לילי בעיר וראשת העיר הורתה לסגור היום את בתי הספר. בעקבות כך גייסו הורים את ילדיהם לסייע בניקוי ההריסות.

 

ביקורת: הרשויות לא פעלו מהר

הרשויות שמבקשות להשיב את הסדר על כנו נתקלו בביקורת על התגובות הראשוניות שלהם לאירועים שאיחרו לבוא. ראשת העיר סטפני רולינגס-בלייק נשאלה מדוע המתינה שעות כדי לבקש מהמושל להכריז על מצב חירום, בעוד המושל עצמו רמז כי היא הייתה צריכה לפנות אליו מוקדם יותר. רולינגס-בלייק אמרה כי היא מאמינה שהמחאה הייתה תחת שליטתה בסוף השבוע.

 

אולם לאחר מכן, גם משטרת בולטימור הודתה כי לא יכלה לשלוט עוד על המהומות ברחובות. המתפרעים הציתו מכוניות משטרה ומבנים בכמה שכונות, בזזו קניון וחנויות משקאות והשליכו אבנים על השוטרים שהגיבו בריסוס גז פלפל. "אני מבינה כעס, אבל זה לא כעס", אמרה רולינגס-בלייק. "זו הפרעה לקהילה. הם הורסים את אותה הקהילה שהם אומרים שהם דואגים לה. אי אפשר לעשות זאת בו זמנית".

בולטימור בערה אמש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בולטימור בערה אמש(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

המחאה בבולטימור אירעה גם ביומה הראשון של שרת המשפטים החדשה, לורטה לינץ'. היא אמרה כי תשלח נציגים ממשרדה לעיר בימים הקרובים.

 

המחאה אמש החלה בתום הלווייתו של גריי, צעיר שחור נוסף שהצטרף לשורה של גברים שחורים בארצות הברית שמתו בנסיבות מפוקפקות במהלך היתקלויות עם שוטרים בשנתיים האחרונות. גריי נעצר ב-12 באפריל, הוכה על ידי שוטרים ומפרקתו נשברה. למרות פציעתו הקשה הוא לא קיבל טיפול רפואי, אלא נלקח למעצר, ושם הלך לעולמו כעבור שבוע.

 

לטענת המשטרה, הוא ברח משוטרים שניגשו אליו באזור הידוע כאזור פשיעה, אולם

הוא נתפס זמן קצר אחר כך והוכנס לניידת משטרה. המשטרה טוענת כי הוא נשא עליו אולר קפיצי. השוטרים שעצרו אותו, כאמור, היכו אותו קשות ופעלו בניגוד להוראות כשלא העבירו אותו לטיפול רפואי.

 

בבולטימור חיה אוכלוסייה גדולה של אפרו-אמריקנים. העיר נחשבת לאחת האלימות ביותר בארצות הברית, והיא זכתה לפרסום רב עם שידור הסדרה הפופולרית "הסמויה" בשנים 2008-2002. למרות העובדה שבראש העיר מכהנת אישה שחורה - סטפני רולינג-בלייק - ומפקד המשטרה שלה גם שחור, שיעור האלימות בבולטימור נותר גבוה. לטענת רולינגס-בלייק, גורמים מחוץ לעיר הם שאחראים למהומות בעיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים