שתף קטע נבחר

אינדונזיה: 7 זרים הוצאו להורג בכיתת יורים

על רקע מחאה בינלאומית חריפה ובקשות נשנות לחנינה, הוצאו להורג באינדונזיה שמונה אסירים, בהם שבעה מאוסטרליה, ברזיל וניגריה, בגין עבירות סמים. "מדיניות מגושמת של משטר של ימי הביניים"

תוך התעלומות מגינויים בינלאומיים חריפים ודחיית בקשות חנינה של הדקה התשעים, הוציאה ממשלת אינדונזיה להורג אמש (יום ג') שמונה בני אדם בגין עבירות סמים, בהם שבעה תושבי מדינות זרות. ממשלת אוסטרליה, ששניים מאזרחיה היו בין הנידונים למוות, הודיעה כי תשיב את שגרירה מג'קרטה בעקבות ההוצאה להורג. מורשעת תשיעית, שהייתה צפויה להיות מוצאת להורג בכיתת יורים ביחד עם השמונה, קיבלה דחייה לעונשה באופן בלתי צפוי ברגע האחרון, כך על פי משרדו של היועץ המשפטי לממשלת אינדונזיה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

האסירים שהוצאו להורג – שני אוסטרלים, ארבעה ניגרים, ברזילאי ואינדונזי – נורו בידי שוטרים בכיתת יורים זמן קצר לאחר חצות (זמן מקומי) מחוץ לשערי בית הכלא שבו שהו באי נוסה קמבנגן שמדרום לג'אווה. גורמים ברשויות המקומיות מסרו כי לאסירים ניתנה אפשרות הבחירה בין עמידה, כריעת ברך או ישיבה בפני כיתת היורים. ניתנה להם גם האפשרות לבחור אם הם רוצים שעיניהם יכוסו או לא. תריסר יורים הובאו למשימה, אך רק לשלושה מהם ניתנו כדורים חיים – זאת כדי שזהותם של המוציאים להורג תישאר בלתי ידועה.

הפגנות באינדונזיה לקראת ההוצאה להורג, אתמול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנות באינדונזיה לקראת ההוצאה להורג, אתמול(צילום: AFP)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

הרשויות במדינה העניקו עיכוב להוצאתה להורג של מארי ג'יי ולוסו (30), תושבת הפיליפינים, לאחר שהממשלה הפיליפינית ביקשה את עזרתה בחקירת חשד לסחר בבני אדם שבה מעורבת אישה שהסגירה את עצמה לידי המשטרה בפיליפינים אתמול. "עבריינית לכאורה הקשורה לסחר בבני אדם הסגירה את עצמה, ויש צורך בעדותה של מארי ג'יין", כתב בהודעת טקסט טוני ספונטנה, דובר מטעם היועץ המשפטי האינדונזי, זמן קצר לאחר שההוצאות להורג יצאו אל הפועל. "שמונה בני אדם הוצאו להורג, אבל לא מארי ג'יין", הוסיף.

 

משפחתה של ולוסו ממשיכה לטעון כי היא נפלה בפח והשתכנעה בידי קרטל סמים לטוס לאינדונזיה ב-2010 עם 2.6 קילוגרם הרואין מוחבאים במזוודתה. נשיא הפיליפינים, בנינו אקינו השלישי, פנה שוב ושוב לרשויות באינדונזיה כדי שיחונו אותה. האישה שהסגירה את עצמה אתמול לידי המשטרה בפיליפינים זוהתה בתור אחת מאלו שגייסו את ולוסו למשימת בלדרות הסמים.

 

קרובי משפחה של הנידונים ביקרו אותם בפעם האחרונה אתמול, אך לא הורשו לצפות בהוצאתם להורג. זמן קצר לאחר כיתת היורים, ששודרה בטלוויזיה הממלכתית, אבלים בעיר קילקאפ, שמהווה את נקודת הגישה לבית הכלא, ערכו משמרת מחאה לאור נרות לזכרם של השמונה.

 

"משטר של ימי הביניים"

באוסטרליה, כמו גם במדינות רבות בעולם, תומכיהם של הנידונים למוות הביעו את עצבותם וכעסם ברשתות החברתיות. "מדיניות מגושמת של משטר של ימי הביניים," צייץ דארן ריד האוסטרלי. "לעולם לא תקבלו אגורה אחת של נסיעות ממני".

 

אחיו של אחד האסירים האוסטרלים, אנדרו צ'אן, גם הוא צייץ בטוויטר וכתב לאחר ההוצאה להורג: "איבדתי אח אמיץ למערכת משפט אינדונזית פגומה. אני כבר מתגעגע אליך, נוח בשלום אח יקר". עורך דינו של צ'אן צייץ: "כשלתי. הפסדתי. אני מצטער".

מחזיר את השגריר. ראש ממשלת אוסטרליה טוני אבוט (צילום: AP) (צילום: AP)
מחזיר את השגריר. ראש ממשלת אוסטרליה טוני אבוט(צילום: AP)
משפחתו של האסיר האוסטרלי סוקומראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משפחתו של האסיר האוסטרלי סוקומראן(צילום: AFP)
משפחתו של האסיר הברזילאי רודריגו גולרטה, עם הגעתה אתמול לאינדונזיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משפחתו של האסיר הברזילאי רודריגו גולרטה, עם הגעתה אתמול לאינדונזיה(צילום: רויטרס)

ההוצאה ההמונית להורג הייתה השנייה שנערכה השנה באינדונזיה. בינואר הוצאו להורג שישה בידי כיתת יורים, בהם חמישה שהורשעו בעבירות סמים ואזרח אינדונזי שהורשע ברצח.

 

ביום שבת העניק משרדו של היועץ המשפטי התראה של 72 שעות לנידונים למוות, כמו גם לצוותים המשפטיים שלהם ולשגרירויות שלהם, והודיע רשמית כי ההוצאה להורג תצא אל הפועל. יומיים לאחר מכן נישא אחד האסיר האוסטרלי צ'אן לארוסתו האינדונזית בטקס צנוע שנערך בין כותלי בית הכלא.

 

אזרח צרפתי, שבמקור גם היה אמור להיכלל ברשימת המוצאים להורג, זכה בדחייה של שבועיים מבית משפט בג'קרטה שיישמע את עתירתו נגד דחיית החנינה שלו בידי הנשיא האינדונזי ג'וקו וידודו.

האמבולנס עם גופות הנידונים, לאחר ההוצאה להורג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האמבולנס עם גופות הנידונים, לאחר ההוצאה להורג(צילום: רויטרס)
 

זמן קצר לאחר שנכנס לתפקיד באוקטובר האחרון, הצהיר ג'וקו כי אינדונזיה עומדת בפני "מצב חירום לאומי" בתחום הסמים, ודחה ערעורם לחנינה של 64 נידונים למוות שהורשעו בעבירות סמים, מרביתם אזרחי מדינות זרות. בטענה כי לאינדונזיה הזכות לממש את חוקיה בנוגע לעבירות סמים, ממשלתו של ג'וקו דחתה תחינות מקהילה הבינלאומית לבטל את ההוצאות להורג, לרבות בקשתו של מזכ"ל האו"ם באן קי מון, שאמר כי על פי החוק הבינלאומי, הוצאה להורג של אזרחים זרים מתאפשרת רק במקרים של פשעים חמורים כמו רצח.

 

ההוצאות להורג הכעיסו כמה מתורמי הסיוע הגדולים ביותר של אינדונזיה, בהם אוסטרליה, שראש ממשלתה, טוני אבוט, הודיע על החזרת שגרירה מג'קרטה בעקבות האירוע, והאיחוד האירופי. ברזיל והולנד החזירו את שגריריהן לאחר ההוצאה להורג שהתקיימה בינואר. צרפת הגישה מחאה דיפלומטית והזהירה שהיחסים הדיפלומטיים עם אינדונזיה עשויים להיפגע.

 

עורכי דינם של האסירים טענו שבתי המשפט האינדונזים שחרצו את גורלם הם מושחתים. עורכי הדין של שני המורשעים האוסטרלים, אנדרו צ'אן (31) ומיוראן סוקומראן (34), אמרו שהשופט שגזר עליהם עונש מוות הציע עונש קל יותר בתמורה לכסף. השניים, חברים בכנופיית סמים שנעצרו ב-2005 בעת שניסו להבריח 8.4 קילוגרם הרואין אל מחוץ לאינדונזיה, הודו באשמה אך אמרו שהם השתקמו.

 

אשתו האינדונזית של אחד האזרחים הניגרים שהוצאו להורג, סילבסטר אוביקווה נווליז (47), גם טענה שהשופטים הציעו עונש קל יותר בתמורה לשוחד. לאזרח ניגרי נוסף שהוצא להורג לא היה עורך דין בזמן שניסה לערער על גזר דינו. המורשע הברזילאי, רודריגו גולרטה (42), סבל מסכיזופרניה והפרעה דו-קוטבית משנות נעוריו, תנאים שלפי עורכי דינו היו אמורים לפסול אותו מפני העמדה לדין פלילי לפי החוק האינדונזי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הפגנות באינדונזיה לפני ההוצאה להורג
צילום: EPA
מומלצים