שתף קטע נבחר

הוכר נכה נפש 35 שנה אחרי מלחמת ההתשה

רק ב-2005 הוכר חייל בסיירת שריון כסובל מבעיות נפשיות עקב פציעה בתעלה. ביהמ"ש קבע שהוא יקבל רטרואקטיבית את ההטבות המגיעות לו

נכה צה"ל שנפצע במלחמת ההתשה הוכר כסובל מנכות נפשית רק ב-2005, אך משרד הביטחון סירב לשלם את ההטבות מגיעות לו באופן רטרואקטיבי על יותר מ-30 שנה של סבל. רק בעקבות עתירה שהגיש קבע בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב חויב משרד הביטחון לשלם לו את המגיע לו.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

נהג בסיירת שריון, שנפצע ביולי 1970 בהפגזה באזור תעלת סואץ, החל לסבול מבעיות שינה. בינואר 73' הוא הוכר כנכה בגין פגיעה בשמיעה ופגיעה במערכת הווסטיבולרית – שחיונית בין היתר לשמירה על שיווי המשקל וההתמצאות במרחב.

 

ב-2003 הוא הגיש תביעה נוספת להכיר גם במצבו הנפשי כנכות, ולאחר כשנתיים הכיר קצין התגמולים בפוסט-טראומה שממנה סבל כנכות שנגרמה עקב שירותו הצבאי. עם זאת, נקבע כי תוקפה של דרגת הנכות הנפשית יחל מספטמבר 2003 בלבד, המועד שבו הוגשה התביעה.

 

ערר שהגיש על החלטת קצין התגמולים התקבל באוגוסט 2010, וועדת הערר קבעה כי יש להכיר בנכותו הנפשית החל ממאי 1974. ועדה רפואית שבדקה אותו העמידה בשנת 2009 את נכותו הנפשית על 50%. עם זאת, בקשתו למצות את זכויותיו החל ממאי 1974 נדחתה, משום שהוראות אגף השיקום נכים של משרד הביטחון קובעות שההטבות שלהן זכאי הנכה משולמות לו החל מהחודש שבו הוועדה הרפואית קבעה את נכותו, וזו כאמור התקיימה רק בשנת 2009.

 

בעתירה שהגיש הנכה במאי 2012 לבית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב הוא טען כי מחדלי קצין התגמולים הם שהובילו לשיהוי של כ-30 שנה בטיפול בפגיעה הנפשית שממנה הוא סובל. לדבריו, לא יתכן שמשרד הביטחון ייהנה ממחדלו שלו, וימנע מתשלום רטרואקטיבי של ההטבות. עוד הוא טען כי הלכה חדשה של העליון ביטלה את ההוראה שעליה הסתמך קצין התגמולים בהחלטתו.

 

עוד טען העותר, כי כבר נפסק בעבר שיש לבטל את הוראת אגף השיקום בשל חוסר סבירות. גם אם יקבע שההוראה עומדת בעינה, טען, יש לראותו כחריג לאור מחדלי המשיב שלא הכיר בזכויותיו במשך שנים רבות כל כך. ארגון נכי צה"ל, שהצטרף גם הוא להליך, טען שקצין התגמולים מתעלם מפסיקת העליון, והתנהגותו "בלתי סבירה, בלי הוגנת ועולה כדי התעמרות ועצימת עיניים ממש, המצדיקה, כשלעצמה, החלת תשלום הטבות באופן רטרואקטיבי בעניינו של העותר".

 

קצין התגמולים טען מנגד כי ההלכה החדשה שעליה הסתמך העותר חלה רק על מי שהוכר כנכה לאחר דצמבר 2013.

 

השופטת ד"ר דפנה אבניאלי קבעה כי טענת קצין התגמולים שיש להכיר בזכותו של המשיב החל ממרץ 2009 – בעוד שמועד תחולת הנכות הנפשית נקבע כ-34 שנים לפני כן – אינה סבירה. היא ציינה כי הדבר מנוגד לפסיקה שקבעה בעבר שבמקרה של מחדל או התמשכות בלתי סבירה של טיפול בעניינו של נכה, יש לשלם לו את ההטבות רטרואקטיבית.

 

בנסיבות אלה, קבעה, יש להתערב בהחלטת קצין התגמולים ולקבוע כי העותר זכאי לקבלת ההטבות בתום שנתיים וחצי מיום שהוכר הקשר בין נכותו הנפשית לשירותו הצבאי.

 

משכך נקבע כי העותר זכאי להטבות החל מנובמבר 1977 ועד ספטמבר 2003, בצירוף הצמדה וריבית. בנוסף ישלם קצין התגמולים לעותר הוצאות משפט בסף 25 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העותר: עו"ד סיגל יער, עו"ד ארז יער
  • ב"כ המשיב: עו"ד אלון לוי-ליטן מפרקליטות מחוז ת"א (אזרחי)
  • ב"כ ארגון נכי צה"ל: עו"ד משה מרדלר
  • עו"ד אלי סבן עוסק בייצוג נכי צה"ל מול משרד הביטחון ואגף השיקום
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה מילנר, לע"מ
תעלת סואץ במלחמת ההתשה
צילום: משה מילנר, לע"מ
מומלצים