שתף קטע נבחר

ענף השירותים קורס: למה הפחד מונע רפורמה

בדקנו מהי היעילות של החקלאות, התעשייה והשירותים בישראל לעומת סקטורים זהים בחו"ל. המסקנה: שירותי הסקטור הממשלתי-ציבורי חשופים הרבה פחות לתחרות מקומית או בינלאומית והופכים במשך השנים ללא יעילים

בהשוואות בינלאומיות מקובלות של פריון עבודה, ישראל דורגה בשנת 2013 במקום 27 בעולם. אולם, אם ממשיכים ובוחנים את היעילות היחסית של הכלכלה לפי סקטורים, המשק הישראלי מצטייר כמאוד הטרוגני: הסקטורים של החקלאות והתעשייה מתגלים כיעילים למדי, ואילו סקטור השירותים כמאוד לא יעיל.

 

לטורים אורחים נוספים בערוץ כלכלה :

 

מבחינת יעילות, ענף החקלאות משיג בהרבה את ענף השירותים (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מבחינת יעילות, ענף החקלאות משיג בהרבה את ענף השירותים(צילום: אביהו שפירא)
 

המסקנות המתבקשות הן שסקטורים כמו חקלאות ותעשייה, שנמצאים ברובם בבעלות פרטית ופתוחים לתחרות מקומית ובינלאומית, מתפקדים ביעילות; ואילו סקטור השירותים, שחלקים ניכרים ממנו מסווגים כסקטור ממשלתי-ציבורי, חשופים הרבה פחות לתחרות מקומית - ובוודאי לא לתחרות בינלאומית - והופכים במשך השנים ללא יעילים.

 

בהעדר נתונים בינלאומיים ישירים על פריון העבודה בארצות שונות לפי סקטורים, ננסה לגלות זאת בדרך עקיפה: נשווה את התרומה היחסית של הסקטור לתמ"ג, כלומר - לגודל היחסי של מספר המועסקים בו (כלומר, מספר המועסקים בסקטור יחסית לסה"כ המועסקים במשק).

 


יעילות הסקטורים - ישראל מול העולם

יעילות הסקטורים - ישראל מול העולם
    חקלאות תעשייה שירותים
ישראל אחוז מהתמ"ג 2.4 31.2 66.4
  אחוז מהתעסוקה 1.6 18.1 80.3
  היחס בין תוצר לתעסוקה 1.50 1.72 0.83
         
האיחוד האירופי אחוז מהתמ"ג 1.8 25.2 72.8
  אחוז מהתעסוקה 5.2 22.7 72.2
  היחס בין תוצר לתעסוקה 0.35 1.11 1.01
         
העולם אחוז מהתמ"ג 6 30.2 63.3
  אחוז מהתעסוקה 34.5 22.7 42.8
  היחס בין תוצר לתעסוקה 0.17 1.33 1.48
 

(מידע: OECD)

 

לפי הטבלה הנ"ל, 1.6% מכלל העובדים בארץ שעובדים בסקטור החקלאי מייצרים 2.4% מהתמ"ג; 18.1% מכלל העובדים בארץ שעובדים בתעשיות מייצרים 31.2% מהתמ"ג; ו-80.3% מכלל העובדים בישראל שמועסקים בשירותים תורמים רק 66.4% מהתמ"ג הישראלי. נראה, שהיחס בין תרומתו של הסקטור לתל"ג לתרומתו לתעסוקה מעידה על מידת יעילותו. בצורה אינטואיטיבית: ככל שמספר קטן יותר של עובדים תורם חלק גדול יותר לתוצר, הענף יותר יעיל. לפיכך, בישראל, לענף התעשייה יש מקדם 1.72 ולחקלאות מקדם 1.5, ולכן הם יעילים הרבה יותר מאשר ענף השירותים, שלו מקדם נמוך של 0.83.

 

אפשר לטעון שזה מובן מאליו שהתעשייה, שהיא עתירת מיכון (והון) תהיה עם פריון גבוה יותר מאשר סקטור השירותים, שהוא מטבעו עתיר עבודה וכוח אדם. ולכן, רצוי לערוך השוואה מנקודת מבט בינלאומית. כלומר, מהי היעילות היחסית של החקלאות, התעשייה והשירותים בישראל לעומת סקטורים זהים בחו"ל.

ענף התעשייה מחזיק במקדם יעילות הגבוה בישראל (צילום: גל גדרה בניה והנדסה בע"מ) (צילום: גל גדרה בניה והנדסה בע
ענף התעשייה מחזיק במקדם יעילות הגבוה בישראל(צילום: גל גדרה בניה והנדסה בע"מ)
 

בחינת יעילות הסקטור החקלאי בארץ בהשוואה למדינות אחרות מראה שיש רק 4 מדינות בעולם עם חקלאות יעילה יותר מאשר בישראל, והן: ארגנטינה, שוודיה, ארה"ב והולנד. גם סקטור התעשייה הישראלי מדורג יחסית גבוה בעולם: מקדם יעילות התעשייה הוא 1.72 לעומת 1.33 בעולם ו- 1.11 באיחוד האירופי. לעומת זאת, סקטור השירותים בישראל מצוי במצב ירוד כאשר מקדם היעילות הוא 0.83, לעומת יעילות גבוהה בהרבה של 1.48 בעולם ו-1.01 באיחוד האירופי.

 

בסיס התמיכה הפוליטי בעייתי

ברור שסקטורים כמו חקלאות ותעשייה, שנמצאים רובם ככולם בבעלות פרטית ופתוחים לתחרות מקומית ובינלאומית, מתפקדים ביעילות; ואילו סקטור השירותים, שחלקים ניכרים ממנו מסווגים כסקטור ממשלתי-ציבורי וחשופים הרבה פחות לתחרות מקומית (אם בכלל) - ובוודאי לא לתחרות בינלאומית - הופכים במשך השנים ללא יעילים.

 

ללא רפורמות ימשיכו הרבה מענפי שירותים - ושירותי הממשלה בפרט - להתדרדר. שירותים אלו יהוו מכשול הולך וגדל לצמיחה כלכלית בריאה במשק.

 

העובדה שסקטור השירותים הוא עתיר כוח עבודה - ולמעלה מ-80% מהמועסקים בישראל נמנים עליו - הופכת את יישום הרפורמות הנדרשות בו לסיכון פוליטי ממשי לשרים הנוגעים בדבר. המערכת הפוליטית תצטרך להחליט בין לקיחת סיכון פוליטי הנובע מרפורמות - סיכון שעלול לפגוע בבסיס התמיכה הפוליטית שלה - לבין הסיכון של האטת הצמיחה הכלכלית מתחת לפוטנציאל המשק.

 

הכותב הוא מרצה במרכז לימודים אקדמיים אור יהודה (מל"א) ואסטרטג השקעות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ענף השירות הציבורי מתדרדר
צילום: shutterstock
מומלצים