שתף קטע נבחר

יוצאי אתיופיה מול שוטרים: "לא באתי ברגל מאתיופיה כדי שיתעללו בילדיי"

לאחר תקיפות בני העדה השבוע - עימותים בהפגנת יוצאי אתיופיה. כביש מרכזי והרכבת הקלה נחסמו, שוטרים ופרשים פינו בכוח מפגינים. "מתעללים בנו 30 שנה, די לגזענות ואלימות", קראה רינה, אם לתשעה. בשועפט התעמתו ערבים עם המפגינים. שידור חי מההפגנה

שני מקרי אלימות של שוטרים כלפי יוצאי אתיופיה הובילו להפגנה ולאיום: "יהיה כאן בולטימור". מאות פעילים חברתיים ואנשי העדה מפגינים היום (ה') מול המטה הארצי של המשטרה בירושלים, במחאה על האלימות המשטרתית נגדם ועל מה שהם מכנים "הגזענות והאלימות כלפי יוצאי אתיופיה בישראל". כוחות משטרה גדולים מאבטחים את האזור, ותוך זמן קצר פרצו עימותים בין המשטרה למוחים, שאף חסמו את תנועת הרכבת הקלה לכמה דקות. ynet העביר שידור חי מההפגנה.

 
"מדינת משטרה", שבו וקראו המפגינים, בעת שהשוטרים מנעו מהם להיכנס למתחם המטה הארצי. "לא ניתן, די נמאס! לא לאפליה, לא לגזענות. הדמוקרטיה בסכנה, המשטרה אלימה", וגם "לא ניתן לשחור להיות מסכן" קראו המפגינים שוב ושוב, ואף הניפו שלטים שעליהם נכתבו סיסמאות אלו. תוך זמן קצר החלו עימותים והמשטרה פינתה בכוח מפגינים, גם באמצעות פרשים. המפגינים חסמו ליותר משעה וחצי את כביש מספר 1 בירושלים, לשני הכיוונים, ואף התיישבו על הכביש. גם כביש 9 היוצא ממחלף בגין ומהכניסה לבירה נחסם. בעקבות כך נוצרו פקקי תנועה כבדים באזור.
 
"די לאלימות ולגזענות, הילדים שלנו משרתים בצבא ולא מקבלים עבודה", קראה ברמקול רינה אנגדאו (50), תושבת מעלה אדומים ואם לתשעה. "באתי דרך סודן לירושלים ברגל כדי להקים מדינה, לא כדי שהמשטרה והמדינה יתעללו בילדים שלנו. יש כאן 30 שנה של גזענות".
 
אנגדאו אמרה עוד כי "בכל השכונות, לא רק בירושלים, בכל מקום לילדים של העדה, תופסים ברחוב, מפשיטים אותם, מחפשים עליהם על הגוף, ואם צריכים ללכת לצבא הם לא נותנים להם מה שהם לא רוצים, אם תופסים אותם, פותחים להם תיק, לכל נוער פותחים תיק. תקיפת שוטרים, בבית משפט רק אותם שומעים, זה לא חדש. די לגזענות. אנחנו לא באנו, באנו זה יהודים, באנו בשביל ירושלים, ושלושים שנה התעללות, שלושים שנה גזענות. מספיק. הילדים נולדו פה. זה דור חדש, תנו להם לחיות בשקט, תנו להם לעבוד, כולם בגולני, בקרבי".

תושבי שכונת שועפט התעמתו עם המפגינים, וכוחות משטרה גדולים שהגיעו למקום הפרידו ביניהם. מחמיד, תושב שועפט, אמר: "הם נאבקים על שוויון וגם אנחנו. ההבדל הוא שאם אנחנו היינו מפגינים ככה היו כאן כבר כמה מתים שלנו".

 

גדי יברקן, יו"ר עמותת מטה המאבק למען שוויון ליהודי אתיופיה, אמר בהפגנה: "זה המחיר על הזנחה וגזענות של שנים. הצעירים שלנו מיואשים וזו רק ההתחלה אם המדינה לא תפעל". רבים מהמפגינים הם צעירים עולי אתיופיה, שהגיעו מכל רחי הארץ. אחת מהם, אסנת בלייק (30), הגיעה מלוד: "המשטרה גזענית, נמאס לנו".
 

 (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
(צילום: עפר מאיר)

המוחים - צעירים שהגיעו מרחבי הארץ (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
המוחים - צעירים שהגיעו מרחבי הארץ(צילום: עפר מאיר)

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, נפגש הבוקר עם פעילים בקהילת יוצאי אתיופיה, על רקע כמה ממקרי האלימות. הם סירבו לבקשת המשטרה לפרסם הודעה משותפת, אך הוחלט להקים צוות משותף של משטרת ישראל עם נציגי הקהילה לטובת קידום הנושאים הנוגעים ליחסי קהילה והמשטרה ולחיזוק האמון ביניהן.

 

שעות אחדות לפני הפגישה הזו עם המפכ"ל סיפר וואלא באייך, עולה חדש מאתיופיה שמתגורר בבאר שבע, שפקחים של רשות ההגירה היכו אותו קשות לאחר שחשבו שהוא נתין זר. ברשות מציגים גרסה הפוכה וטוענים כי באייך היה זה שתקף את הפקחים שביקשו ממנו להזדהות.

 

בתחילת השבוע הותקף החייל דמאס פיקדה בידי שוטר בחולון - הוא תועד מתנפל על החייל, מכה אותו ולאחר מכן עוצר אותו ללא סיבה נראית לעין. בעקבות הסרטון השעתה המשטרה את השוטר והעבירה את חומר החקירה למחלקה לחקירות שוטרים. החייל שוחרר.

 

יברקן החרים את הפגישה עם המפכ"ל בטענה כי מדובר בהצגה לתקשורת. "לראות חייל במדים מוכה על ידי שוטרים לובשי מדים - משמעו אישור רשמי של מדיניות המשטרה לפיה ניתן

להכות שחורים מבלי לתת דין וחשבון לחוקי המדינה. רחובות ישראל צריכים לבעור כמו בולטימור כנראה כדי שמישהו יתעורר כאן. שלטון האפרטהייד חוזר, הפעם לישראל במאה ה-21".

 

בתוך כך, נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נפגש היום עם כ-80 סטודנטים להוראה בני העדה האתיופית, כחלק מיום עיון שמקיימים הסטודנטים הלוקחים חלק בפרויקט "תספה" המכשיר מורים מבני העדה האתיופית והתייחס בראשית דבריו לתמונות הקשות ששודרו השבוע: "הזעזוע שהרגשנו כולנו למראה התמונות האלה, אשר לשמחתי הניע מיד את משטרת ישראל לחקירה מקיפה וממצה של נסיבות האירוע ותוצאותיו החמורות, עודנו מורגש ונוכח".

 

הנשיא הוסיף והדגיש: "איננו יכולים להסתפק בזעזוע. איננו יכולים להסתפק בהצהרות. מקרים כאלה אשר לדאבוני מובאים אל שולחני מפעם לפעם, חייבים לשמש לנו אות אזהרה והזדמנות לבדק בית מעמיק ויסודי בנוגע ליחס שבין כוחות האכיפה, לאוכלוסיות שונות בחברה הישראלית. אני מאמין ואף שוחחתי על כך עם ידידי המפכ"ל, שמח"ש ומשטרת ישראל יעשו כל שביכולתם כדי להביא למיצוי החקירה ולתיקון של הטעון תיקון, כך שמקרים כאלה - לא יישנו".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 30/04/2015 16:23

 

רועי ינובסקי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
העימותים בהפגנת העולים
צילום: עפר מאיר
העולה שהוכה
מומלצים