שתף קטע נבחר

מלגות כפולות לאברכים שלא שירתו בצה"ל

חלמאות על חשבון כספי הציבור: לפי דו"ח מבקר המדינה, במצב של חוסר תיאום בין משרדי הממשלה לבין עצמם ובקשר שלהם עם הצבא נוצר מצב שבו תלמידים במוסדות תורניים זכו למתן תמיכות כפולות

משרדי הממשלה לא מתואמים ביניהם וגם עם צה"ל - והתוצאה היא מתן תמיכות כפולות לתלמידים במוסדות תורניים וחוסר מעקב אחר מקבלי הפטור משירות בצה"ל, שלא לומדים בישיבות. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה המתפרסם אחר הצהריים (יום ג').

 

ביולי 2013 החליטה הממשלה כי ישיבה לא תקבל תמיכה בגין תלמיד המצוי בגיל דחיית שירות ואינו עומד בתנאים הנדרשים כדי לקבל דחיית שירות או שנקרא להתגייס ולא התייצב. באותה החלטה הטילה הממשלה על שר החינוך ושר הביטחון לקיים מנגנוני העברת מידע יעילים לשם יישום כל ההיבטים הרלוונטיים של החלטה זו.

 

דו"ח המבקר החדש - כתבות נוספות:

חשמל חינם, לימודים ופטור מאגרה: חגיגת הצ'ופרים על חשבוננו

מזון מושמד בגלל כשרות והימנעות מתרומות

"השר כץ לחץ לסדר לפעילת ליכוד ג'וב בנמל"

צפיפות, פערים, אין מספיק עזרה לחלשים: כשלי החינוך

המבקר מזהיר מהחרפת הנזק לילדים שספגו אלימות

מילואים, יולדות, עובדים בפנסיה: ביטוח לאומי לא העביר מיליארד שקל לזכאים

המבקר: כשלים חמורים בפיקוח על מפעלים מזהמים

חוסר יעילות במשרד הבינוי: "זכאים מחכים שנים לדיור"

ליקויים ברישום דירות: "330 אלף יח"ד לא רשומות"

המבקר: "בקרת הבנייה לא שונה מהמצב באסון ורסאי"

 

מבקר המדינה מגיש את הדו"ח ליו"ר הכנסת (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
מבקר המדינה מגיש את הדו"ח ליו"ר הכנסת(צילום: דוברות הכנסת)

 

מאז שנת 2011 נעשו מאמצים על-ידי משרד החינוך לקבל מצה"ל את רשימת התלמידים שדווח לגביהם כי התייצבו בלשכת הגיוס, הצהירו כי תורתם אומנותם וקיבלו דחיית שירות מצה"ל, כדי לבדוק אם הם אכן לומדים במוסדות תורניים שהאגף מכיר ותומך בהם.

 

רק בפברואר 2014 אישרה ראשת אגף כוח אדם (אכ"א) לשעבר את העברת המידע למשרד החינוך. ואולם מבקר המדינה מצא כי צה"ל טרם העביר את המידע הנדרש לאגף. לכן לא יכול משרד החינוך להצליב בין הנתונים ולהעביר לצה"ל את המידע על תלמידים שאינם לומדים במוסדות תורניים, ובשל כך ויתר למעשה צה"ל על האפשרות לאתר תלמידים שאינם זכאים לדחיית שירות.

 

לגבי ביקורות השטח שנעשו במוסדות, נמצא שאלפי תלמידים לא נכחו לא בביקורת הראשונה ולא בביקורת החוזרת, וכן לא התייצבו באגף כדי להוכיח שהם לומדים במוסד כלשהו. עקב כך נשללה זכאותם של המוסדות לקבל תמיכה בגינם.

 

702 מאותם תלמידים נכללו, על פי בדיקת משרד מבקר המדינה, ברשימת צה"ל במעמד של דחויי שירות; צה"ל לא פעל לקבל נתונים ולכן האגף לא דיווח לצה"ל על תלמידים שסווגו ברשימותיו, על פי הצהרתם, כדחויי שירות ולא היו נוכחים בשתי הביקורות. בדרך פעולתו ויתר צה"ל על האפשרות לנקוט את הצעדים הנדרשים כדי לאתר ולאמת דיווחים בנוגע לתלמידים שנמחקו מרשימת התלמידים הזכאים במוסדות תורניים נתמכים ובשל כך אינם זכאים לדחיית שירות - ולזמנם לשירות צבאי.

 

מכלל דחויי השירות ברשימת צה"ל, שמספרם באוגוסט 2012 היה 54,375, נמצאו 5,712 שלא הופיעו כתלמידים ברשימות האגף בדצמבר 2012 ובדצמבר 2013; בדיקה מדגמית לגבי 608 מהם העלתה כי 352 לא למדו במוסדות האגף בשנים 2014-2010. המבקר העיר כי נתונים אלה מדגישים את הצורך בשיתוף המידע בין האגף ובין צה"ל בנושא דחויי השירות ובבדיקת הנתונים, למניעת הפרת תנאי הזכאות לדחיית שירות.

 

אין פיקוח במשך שנים 

בפרק שעוסק בבקרה על התמיכה במוסדות לימוד תורניים מצא המבקר כי חלק מהמוסדות לא היו תחת פיקוח במשך שנים וגם שמוסדות קיבלו כפל תמיכות ממשרדי ממשלה.

 

המבקר מצא כי יו"ר ועדת התמיכות של האגף למוסדות תורניים ויו"ר ועדת התמיכות של משרד הרווחה לא תיאמו ביניהם את מתן התמיכה והיקפה, בניגוד לנדרש בנוהל. בביקורת עלה כי בשנים 2012 ו-2013 קיבלו מוסדות תורניים כפל תמיכות עבור כ-90 תלמידים. התמיכות התקבלו הן מהאגף למוסדות תורניים בעבור התלמידים שהיו רשומים במוסדות התורניים, והן ממשרד הרווחה בשל שהותם של התלמידים בפנימיות ובמוסדות של משרד הרווחה. תופעה זו נמשכה לעתים תקופה ארוכה, ומשמעה כפל של תשלומים מכספי הציבור.

 

במקרים שבהם למדו תלמידים במקביל גם במסגרות לימודיות של משרד הכלכלה, מצא המבקר כי היו עשרות מוסדות תורניים שקיבלו תמיכה בגין מאות תלמידים שלמדו גם בקורסים המוכרים על ידי האגף להכשרה מקצועית במשרד הכלכלה – שקיבלו תמיכה כפולה.

 

וזה לא הכול. המבקר מצא גם ליקויים בהצלבת נתונים בין משרד החינוך לבין המוסד לביטוח לאומי. התוצאה היא שאף שתלמידים המקבלים מלגת לימודים מהאגף אינם זכאים לתשלומי הבטחת הכנסה או לתשלומים מסוימים אחרים מהמוסד לביטוח לאומי, נמצאו 184 מקרים שבהם קיבלו אברכים מלגות לימודים במקביל לקבלת תשלומים מהמוסד לביטוח לאומי.

 

בסיכום הפרק כתב המבקר כי במצב העניינים הנוכחי לא נעשות ביקורות שטח על הימצאותם של רוב התלמידים במוסדות הגדולים והבינוניים, קיימים מקרים של כפל תמיכות בגין אותם תלמידים, ולא נבחנת עמידתם של אלפי תלמידים בתנאי דחיית השירות הצבאי.

 

ממשרד החינוך להיעדר התיאום בין משרד החינוך לצה"ל בעניין דחוי שירות, כי: "אגף מוסדות תורניים פועל באינטנסיביות כדי לקדם את נושא התיאום עם צה"ל. בחודשיים האחרונים התקיימו מספר ישיבות בנושא זה, ואף לחלק מהטענות ניתן מענה מיטבי. כך לדוגמה: התלמידים המשתמטים והעריקים - הושעו מקבלת תמיכה. בימים אלו, מתקיימים תהליכים להגדרת ממשקים אוטומטיים להעברת מידע בנושא דחויי שירות, מגויסים ומוסדות נתמכים".

 

מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל מקדם בברכה את דו"ח המבקר, לומד את עיקריו ויפיק את הלקחים הנדרשים. ביטול חוק טל וחקיקת תיקון 19 לחוק שירות ביטחון הציבו את תהליך גיוס החרדים לצה"ל בשלב של התהוות מחדש והסדרה הנמשכים גם בימים אלה. מרגע כניסת התיקון לחוק במרץ 2014 החל הליך להסדרת מעמדם של כלל דחויי השירות, כ-54 אלף, שיסתיים בחודש מאי הקרוב. בשנים האחרונות גיוס החרדים לצה"ל הועצם תוך עמידה ביעדי הגיוס שנקבעו בחוק. ראוי לציין כי צה"ל מייחס חשיבות גדולה להעברת מידע למול משרד החינוך בהתייחס לכלל המגזרים באוכלוסייה, הרלוונטיים לעניין הגיוס. בתוך כך מצוי גם עניין הבקרה על תמיכה במוסדות תורניים. בין משרד החינוך לצה"ל מתקיים שיח שוטף ותיאום מלא בעניין המתגייסים לצה"ל, דחויי השירות ומספרי העמותות. כיום ניתן להשוות באופן חד ערכי בין נתוני צה"ל לבין נתוני משרד החינוך והנתונים עוברים בין המשרדים באופן שוטף. מערכת אוטומטית להעברת המידע נבנית בימים אלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים