שתף קטע נבחר

דרמה במו"מ: נתניהו דורש שרת משפטים מקוצצת. הבית היהודי: לא יהיה

רה"מ מסכים למינוי איילת שקד, אך מציב תנאים: שר מהליכוד יהיה האחראי על מינוי דיינים, הקבינט יגדל ושקד לא תעמוד בראשות ועדת השרים לחקיקה והוועדה למינוי שופטים. הבית היהודי: בלי הוועדה למינוי שופטים - אין הסכם

ראש הממשלה נענה לאולטימטום של נפתלי בנט והסכים למינויה של איילת שקד לשרת המשפטים, אבל לא בלי תנאים: בנימין נתניהו דורש כי שר מהליכוד ולא שרת המשפטים המיועדת מהבית היהודי יהיה האחראי על מינוי דיינים. בנוסף, הוא מסכים לתת לשקד את תיק המשפטים, אך בתנאי שהיא לא תעמוד בראש הוועדה למינוי השופטים ובראשות ועדת השרים לחקיקה - כפי שהיה נהוג עד כה. בעקבות הפרסום ב-ynet בבית היהודי מבהירים שבלי הוועדה למינוי שופטים - אין הסכם.

 

לאחר שהסכים להעניק לשקד את תיק המשפטים, החלו בליכוד לעסוק בסוגיית התחומים שעליהם תחלוש. אחת המחלוקות הגדולות סביב מסירת התיק נוגעת לשאלת הקבינט המדיני בטחוני. שר המשפטים אמור לקבל ייצוג בקבינט, אלא שנתניהו מסרב להעניק לבית היהודי שני נציגים: שקד ויו"ר המפלגה נפתלי בנט. בעקבות זאת נתניהו רוצה להגדיל את הקבינט למספר שרים רב יותר, כך שלבית היהודי לא יהיה ייצוג יתר בוועדת השרים החשובה ביותר. בליכוד אף בדקו אפשרות שבנט יהיה זה שיעמוד בראש משרד המשפטים, אך בבית היהודי הבהירו כי התיק מיועד אך ורק לשקד.

 

השר בנט וח"כ שקד. מלחמה על הסמכויות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר בנט וח"כ שקד. מלחמה על הסמכויות(צילום: גיל יוחנן)
 

 

הבית היהודי מול הליכוד: תולדות הסכסוך

 

עוד בתכנון: מתן תיק המשפטים ללא ראשות ועדת השרים לחקיקה, הידועה כאחד ממוקדי הכח הגדולים ליישום מדיניות הממשלה - אישור של יוזמות או טרפוד חקיקה. במפלגת השלטון עוד סוחבים זיכרון מר מהיותה של ציפי לבני שרת המשפטים וראש ועדת השרים לחקיקה בקדנציה החולפת, עמדה שהעניקה לה כוח רב שהוביל לבלימת לא מעט יוזמות והכתבת מהלכים מטעמה. כעת מבקשים בליכוד למנוע מצב שבו הבית היהודי יקבל שדה כה רחב של שליטה.

 

הבית היהודי היא החוליה החסרה בדרך לממשלת נתניהו הרביעית. ראש הממשלה השיג 53 חברי כנסת ושמונת חברי הכנסת של בנט אמורים להשלים את הפאזל, שיאפשר להודיע לנשיא ראובן ריבלין כי עלה ביד נתניהו להרכיב ממשלה.

 

מתחילת המשא ומתן סימן בנט את תיקי החוץ או הביטחון, אך כשהבין שלא יקבל אותם עלתה על השולחן ההצעה למנותו לשר החינוך. החלטתו של אביגדור ליברמן לא להיכנס לקואליציה המסתמנת גרמה לסחרור שבמסגרתו נותרה לנתניהו לפי שעה אפשרות לקואליציה של 61 חברי כנסת בלבד. בנט הקשיח את עמדותיו והעלה את הדרישה לקבל את תיק המשפטים לשקד – כתנאי לכניסה לממשלה. דרישה נוספת של בנט ולפיה יוכנס סעיף שבו הליכוד מתחייב שמפלגת העבודה לא תצורף בהמשך. דרישה זאת נדחתה.

 

עד דקה לחצות יצטרך ראש הממשלה לפנות לנשיא המדינה ראובן ריבלין בכל דרך שיבחר ולהודיע לו שיש לו ממשלה. לפחות בתחילתה היא תהיה אחת הממשלות הצרות בתולדות ישראל, מה גם שבשלב זה אפילו 61 החברים הנדרשים להקים אותה עוד לא נמצאים באופן רשמי בכיס של נתניהו ובליכוד עדיין שוברים את הראש כיצד לסיים את המשבר.

 

מרגע מסירת ההודעה ייוותר שבוע בלבד להשבעת הממשלה החדשה. במקרה שבו עד חצות לא תתקבל מנתניהו הודעה על כך שהצליח להקים ממשלה, יחל החיפוש אחר מועמד אחר. תיאורטית זה עשוי להיות יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג, שהיה למומלץ היחיד שעלה חוץ מנתניהו, אולם ישנה אפשרות שיעלו שמות נוספים של מי שרואים עצמם ראויים להרכיב ממשלה. בנוסף, ניתן יהיה לצאת לעוד סבב מקוצר נוסף של התייעצויות, ומי שיקבל את המנדט מהנשיא יזכה ל-28 יום לצורך מלאכת ההרכבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות"
ח"כ שקד
צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות"
מומלצים