שתף קטע נבחר

בריטניה בוחרת: הממלכה תצא מהגירעון?

לאחר 5 שנים של קיפאון, צעדי צנע והתאוששות הדרגתית, המפלגות המרכזיות בבריטניה מבטיחות להפחית את הגירעון התקציבי ולשפר את רמת החיים - וחלוקות סביב השאלה אם לקיים משאל עם על הישארות הממלכה באיחוד האירופי. הקרב הצמוד בין שתי המפלגות הגדולות כבר הוביל לאזהרות מפני האטה כלכלית

בריטניה בוחרת, ואם יש משהו אחד שהשווקים והמשקיעים יכולים בלעדיו, הוא אי ודאות. אך בחודשים שלפני הבחירות הצמודות ביותר בבריטניה מזה שני עשורים, אנשי הפיננסים בבריטניה נראים רגועים בצורה יוצאת דופן, למרות אי הודאות סביב העתיד הכלכלי לאחר הבחירות.

 

לכתבות נוספות בערוץ כלכלה :

אנגליה אישרה: חפיסות סיגריות ללא מיתוג

 

כפי שמציין האתר הגרמני בשפה האנגלית "DW" (דויטשה ולה), השוויון בין שתי המפלגות הגדולות, השמרנים והלייבור, הוביל לאזהרות באשר להאטה כלכלית אפשרית אם המגעים להרכבת הקואליציה יתמשכו זמן רב מידי.

 

בנוסף לכך, קיימת אפשרות ל-Brexit - יציאה של הבריטים מהאיחוד האירופי - כאשר הסיכוי לכך גבר לאחר שראש הממשלה דייויד קמרון מהמפלגה השמרנית הבטיח לערוך משאל עם בנושא בשנת 2017 - כמובן, אם ייבחר מחדש.

עם זאת, התחזיות לזעזועים בשוק עם התקרבות הבחירות לא מומשו, ברובן: המניות של החברות הבריטיות הגדולות עלו בכ-8% מאז תחילת השנה והגיעו לשיאים חדשים; ועלויות אגרות החוב ה-10 שנתיות נמצאות עדיין במרחק חצי נקודה מנתוני השפל של חודש ינואר.

 

טענות המחנ"צ עברו ללייבור 

אפילו הליש"ט עלה לשיא של חמישה שבועות מול הדולר האמריקאי. על רקע הבחירות, חלק מאנשי העסקים והבנקאים המובילים בבריטניה הביעו עמדות ברורות באשר לתוצאות הרצויות עבורם. רוב עשירי בריטניה מתנגדים למשאל עם על יציאה מהאיחוד האירופי, אך הם גם חוששים שממשלת לייבור תטיל מס כבד על הבונוסים של הבנקאים ותגדיל את מס ההכנסה לעשירים.

 

כאמור, הכלכלה שיחקה תפקיד ראשי בקמפיינים. לאחר חמש שנים של קיפאון, צעדי צנע והתאוששות הדרגתית, המפלגות הגדולות מבטיחות להוריד את הגירעון התקציבי ולשפר את רמת החיים. השמרנים ציינו כי רמת האבטלה צנחה לנתון הנמוך ביותר שלה מאז שנת 2008 - ל-5.6% - כאשר קמרון תיאר זאת בתור "נס תעסוקתי". המפלגה גם מציגה עלייה ממשית במשכורות - 1.8% בשלושת החודשים שלפני פברואר האחרון, וזאת בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, במקביל לאינפלציה של 0%. קמרון, שהנהיג את המדינה במהלך התאוששות כלכלית מהירה עם שיעור צמיחה מהמהירים בעולם, הבטיח "לסיים את העבודה".

מנהיג מפלגת הלייבור, אד מיליבנד. מסביר מדוע 1.5 מיליון מקומות עבודה חדשים הם מראית עין (צילום: AP) (צילום: AP)
מנהיג מפלגת הלייבור, אד מיליבנד. מסביר מדוע 1.5 מיליון מקומות עבודה חדשים הם מראית עין(צילום: AP)
 

מפלגת הלייבור מתארת באופן קצת שונה את נתוני אבטלה, תוך האשמת השמרנים בכך שלא הצליחו לשפר את רמת החיים למרות יצירת יותר מ-1.5 מיליון מקומות עבודה חדשים במהלך חמש השנים של קמרון בתפקיד. עסקים רבים עדיין נסמכים על כוח עבודה בשכר נמוך ובשעות עבודה מעטות (נשמע מוכר?), והצמיחה הממשית בשכר החלה לעלות רק לאחרונה, מה שאומר שרוב המצביעים עדיין לא נהנים מההתאוששות, כך אומר המועמד של הלייבור, אד מיליבאנד.

הנתונים הכלכליים שפורסמו בשבוע שעבר חיזקו, כך נראה, את הפוזיציה של מפלגת הלייבור, לאחר שהראו כי התמ"ג ברבעון הראשון של השנה היה החלש ביותר מאז 2012. 

 

מפלגות השמרנים, הלייבור והליברל-דמוקרטים פרסמו כולן הצהרות מרשימות על ריסון הגירעון התקציבי של בריטניה, אך רבות מאותן טענות כוללות הישגים אופטימיים מדי, כמו הפחתת ההונאה וטעויות אנוש, או מאבק בהעלמות מס - כך עולה מניתוח של מכון המחקר IFS שניתח את מצעי המפלגות. "כל המפלגות אמרו לנו שהן עומדות לשפר דברים, ואף אחת מהן לא נתנה לנו מספיק פרטים באשר למימוש התוכניות", אומר מנהל מרכז המחקר, פול ג'ונסון.

 

המפלגות מבטיחות אבל לא מפרטות

השמרנים, למשל, נשבעו לבטל לחלוטין את הגירעון התקציבי עד 2018 ולהביא ליתרה חיובית באמצעות קיצוצים בהוצאות שיגיעו ל-5.2% מההכנסה הלאומית. הם גם התחייבו ל"נעילת מסים חמש-שנתית", תוך הבטחה שלא להגדיל את שיעור מס ההכנסה, מס ערך מוסף והביטוח הלאומי.

דייויד קמרון. מנסה לפתות את המצביע השמרן במשאל עם שהוא מתכוון לערוך ב-2017 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
דייויד קמרון. מנסה לפתות את המצביע השמרן במשאל עם שהוא מתכוון לערוך ב-2017(צילום: MCT)

ההתחייבויות דומות למה שהמפלגה הבטיחה לפני חמש שנים, אז שאפה המפלגה להתגבר על הגירעון התקציבי אך לא הצליחה ליישם את ההבטחות על רקע המשבר הפיננסי העולמי. גם אז הבטיח קמרון לא להעלות את המע"מ, אבל הגדיל אותו ב-2.5 נקודות אחוז לאחר מכן. הפעם קמרון גם הבטיח להגדיל את סף מס ההכנסה ל-12,500 ליש"ט עד שנת 2020 ולהקל על רכישת דירה בשוק עם מחירים גבוהים, על ידי שילוב של סובסידיות והנחות. הסקר האחרון צופה למפלגת השמרנים, שנחשבים לימין מתון, 272 מושבים.

 

הלייבור הציגה תוכניות לאיזון התקציב ובסופו של דבר להשיג יתרה חיובית, אך לא התחייבה לתאריך ספציפי. על פי IFS, התכנית של הלייבור כוללת הפחתה של נטילת החוב בשיעור 3.6% מההכנסה הלאומית. התכנית כוללת גם העלות קטנות במסים.

 

מפלגת השמאל התחייבה גם לפתור את הדילמה בשוק הדיור ולבנות בתים חדשים. מיליבנד הבטיח להצמיד את העלאת השכירות לאינפלציה, לקדם בנייה בשוק הפרטי עם בנייה של לפחות 200 אלף בתים עד שנת 2020 - ולבטל את המסים שמשלמים רוכשי בית בפעם הראשונה. הסקר האחרון צופה למפלגת הלייבור, שנחשבים לשמאל מתון, 276 מושבים.

 

שלוש מפלגות נוספות ינסו להפתיע: המפלגה הליברלית דמוקרטית, שנחשבת לשמאל מתון ועיקרי המצע שלה כוללים מדיניות רווחה והמשך חברות באיחוד האירופי ללא סייגים (הסקר האחרון צופה 24 מושבים); מפלגת העצמאות הבריטית - מפלגת ימין קיצוני שעיקרי המצע שלה כוללים הגבלת הגירה ופרישה מהאיחוד האירופי (הסקר האחרון צופה לה 3 מושבים); והמפלגה הלאומית הסקוטית, שעיקרי המצע שלה כוללים דאגה לאינטרסים של סקוטלנד (הסקר האחרון צופה לה 52 מושבים).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יו"ר האופוזיציה ומפלגת הלייבור, אד מיליבנד
צילום: רויטרס
מומלצים