שתף קטע נבחר

נתניהו לוותיקי מלחה"ע השנייה: "הענקתם לאנושות הצלה ותקווה"

יותר מ-1,000 ותיקי מלחמת העולם השנייה, יחד עם נשיא המדינה, ראש הממשלה, ושר הביטחון, השתתפו בעצרת. כמיליון וחצי יהודים נלחמו נגד הנאצים בצבאות של ארצות הברית, בריטניה ורוסיה

אלפים השתתפו היום (ה') בטקס הממלכתי לציון 70 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית שנערך בלטרון. הטקס התקיים בהפקת "מוזיאון הלוחם היהודי" בשיתוף יד ושם, בהשתתפות יותר מ-1,000 וטרנים (ותיקי מלחמת העולם השנייה) שלחמו בנאצים, ובמעמד ראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון.

  

הלוחמים הוותיקים שהשתתפו בטקס, רבים מהם מעל גיל 90, לחמו בשורות צבאות ארצות הברית, ברית המועצות ובריטניה, בהם לחמו כמיליון וחצי יהודים. בנוסף להם לחמו רבבות יהודים בארגוני המחתרת השונים ובשורות הפרטיזנים.

 

 

גרינזייד בטקס היום. התגייס לצבא האדום בגיל 17.5 (צילום: רועי ינובסקי) (צילום: רועי ינובסקי)
גרינזייד בטקס היום. התגייס לצבא האדום בגיל 17.5(צילום: רועי ינובסקי)

הרמטכ"ל גדי איזנקוט עם כמה מהווטרנים בלטרון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הרמטכ"ל גדי איזנקוט עם כמה מהווטרנים בלטרון(צילום: גיל יוחנן)

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, אמר בעצרת: "אנו מציינים היום 70 שנה לניצחון העולם החופשי על החיה הנאצית. אנו עושים זאת בסימן גבורתו של הלוחם היהודי שנטל חלק במערכה. איננו עומדים כאן כניצבים פסיביים. אנו עומדים כאן כנציגיו של עם שהטיל למערכה את טובי בניו ובנותיו. בעוד אחיהם מובלים לשמד, עמדו הלוחמים היהודים בקו החזית הראשון. במלחמת העצמאות אחוז אחד מכלל היישוב נפל בקרב על יישוב הארץ ואנו רואים זאת כעדות למידת ההקרבה ולגודל הקורבן", אמר הנשיא. "במלחמת העולם השנייה השתתפו כמיליון וחצי לוחמים יהודים, שמונה אחוזים מכלל העם היהודי. כחצי מיליון מכלל הלוחמים, שניים וחצי אחוזים מכלל העם היהודי של אותה עת, נפלו במלחמה.

 

"הלוחמים היהודים האלה נפלו כמפקדי ספינות וצוללות, כטייסי קרב וההפצצה, כמפקדי שריון ורגלים, הנדסה וארטילריה, וכרובאים פשוטים מהשורה", הוסיף הנשיא. "האם אנחנו יודעים זאת ויודעים זאת בנינו ונכדינו? אנו מביטים בכם ותיקי מלחמת העולם השנייה, מביטים אחורה ורואים את המכבים, מביטים קדימה ורואים את הפנים של לוחמי צה"ל ומפקדיו. מאירוע הצדעה המוקדש לכם אני פונה אל הממשלה בבקשה להשלים במהירות את בנין המוזיאון, ובכך להעניק לכם את ההוקרה שאתם כל כך ראויים לה".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה ללוחמים הוותיקים והבטיח להם: "נדאג לתקציב להשלים את המוזיאון". נתניהו אמר לווטרנים שהגיעו לעצרת: "הייתם נערים ונערות בשדות קרב עקובים מדם, בבוץ, בשלג, בקרח וחלק מכם גם במדבר הלוהט. המלחמה נטלה מכם את נעוריכם אבל אתם הענקתם לאנושות הצלה ותקווה. אלמלא נעצרה מכונת הרשע הנאצית, הייתה מתרחשת קטסטרופה גדולה פי כמה וכמה. אי אפשר לדעת לאן היו מיועדות פני האנושות. אני מבקש לומר לכם לוחמים יקרים, ותיקי הקרבות, שאתם מהווים עבורנו השראה כי האתגר שאתם עמדתם בפניו היה קשה וכבד מנשוא והמחיר בלתי נתפס. הגבורה שלכם מצטרפת לשרשרת ארוכה של לוחמי עמנו בכל הדורות. הזיכרונות לא קלים בלשון המעטה, ילדיכם גם הם לא תמיד מסוגלים לדובב אתכם. לכן יש לי בקשה אחת: ספרו את הסיפור שלכם לבני הדור הצעיר. הם צמאים לדעת מה עשיתם. אנחנו כולנו רוצים לשמוע, לכבד, להעריך ולהעריץ. אזרחי ישראל מוקירים אתכם".

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

נשיא המדינה וראש הממשלה בעצרת. "ספרו את הסיפור שלכם" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נשיא המדינה וראש הממשלה בעצרת. "ספרו את הסיפור שלכם"(צילום: גיל יוחנן)

"בראש הגדוד שכבש את אושוויץ מידי הנאצים עמד יהודי, אנטולי שפירו", הוסיף נתניהו. "המשפט הראשון שאמר – 'הצבא האדום הגיע לשחרר אתכם'. מיליון וחצי יהודים אחרים אחזו בנשק ולחמו בגבורה למיגור הרוע, ביבשה, באוויר ובים. לפני פחות מחודשיים, ביום הבחירות לכנסת, נפטר בירושלים אחד מהם - ארקדי ורחובסקי בן ה-90. שמעתי את סיפורו מפי נכדו, ח"כ זאב אלקין. ארקדי נולד באוקראינה והצטרף כנער צעיר לצבא הסובייטי, הוא נפצע שלוש פעמים ועוטר פעמיים על גבורה יוצאת דופן. הסיפור של ארקדי הוא דוגמה אחת מני רבות לגבורת הרוח והעמידה הנחושה של הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה".

 

נתניהו התייחס לממשלה החדשה ולאתגרים שניצבים לפניה ואמר: "לממשלה שאותה אציג בעזרת השם אתגרים רבים בתחומים רבים, ביטחוניים, מדיניים, כלכליים וחברתיים. האתגר הגדול ביותר הוא ניסיונה של איראן להתחמש בנשק גרעיני, ובמקביל לפתח חזיתות טרור וכיבוש ברחבי המזרח התיכון סביב גבולותינו. אנחנו נוכל לאתגר הזה ואנחנו גם יודעים שלא רק אנחנו מאוימים - גם אחרים באזורנו. זה מייצר אינטרסים משותפים ומייצר אולי גם הזדמנויות לקידום בריתות, אולי אפילו לקידום שלום".

 

הטקס בלטרון. נתניהו הבטיח להקצות תקציב להשלמת בניית המוזיאון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הטקס בלטרון. נתניהו הבטיח להקצות תקציב להשלמת בניית המוזיאון(צילום: גיל יוחנן)

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון אמר בעצרת: "את רבים מהלוחמים ליוו ביציאתם לקרב סימני שאלה לגורל יקיריהם שנותרו מאחור, והידיעה הנוראה כי גם אם שרדו את אימת המלחמה - לא בטוח שיזכו לפגוש את ההורים, האחים ושאר בני המשפחה. במהלך הקרבות הם גילו לדאבון ליבם את מסע ההשמדה ההמוני, הבלתי נתפס שביצעו הנאצים בבני אדם".

 

יעלון התייחס לאיום האיראני ואמר כי יש לעשות הכול כדי למנוע מאיראן לממש את כוונותיה. "70 שנים אחרי, עלינו להזכיר כי מדינה הקוראת בהכרח שהיא מתכוונת להשמיד מדינה אחרת - מתכוונת לכך. משטר אשר תומך בטרור ומפיץ אותו ברחבי העולם כולו, חובה לפעול נגדו בדרכים שונות כדי לגדוע את כוונותיו".

 

אחד מלוחמי העבר שהשתתף בטקס הוא אברהם גרינזייד (89), יו"ר ארגון הווטרנים, גרינזייד, יליד רומניה שלחם בצבא האדום, סיפר לפני הטקס ל-ynet: "לחמתי באסטוניה, בפולין, בגרמניה וסיימתי את המלחמה ב-6.5.45 בפראג. הייתי סייר בצנחנים, התגייסתי בגיל 17.5 ובגיל 18 התחילה המלחמה".

 

גרינזייד, שעלה לארץ לפני 25 שנה, הדגיש כי יש לפעול כדי לספר על מעשי הגבורה של היהודים במלחמת העולם השנייה. "אני אומר כל יום שאלוהים נתן לנו שנים ארוכות וזה טוב מאוד בשבילנו, בשביל הנכדים והנינים, וכדי שנזכיר לכל אלה מה היה לפני 70 שנה. בישראל יודעים הרבה על השואה אבל בכלל לא יודעים על הגבורה של מיליון וחצי יהודים שלחמו כחיילים נגד גרמניה הפשיסטית. 500 אלף יהודים לחמו בצבא הרוסי ו-200 אלף איש נפלו. כמעט כל יהודי שני נפל במלחמה".

 

יו"ר העמותה להקמת מוזיאון הלוחם היהודי

במלחמת העולם השנייה, אלוף במיל' חיים ארז, אמר: "מיליון וחצי לוחמים יהודים, לבושים במדי צבא-העולם תרמו מיכולתם הצבאית, כישוריהם ונחישותם להיאבק באויב הנאצי. לוחמים יהודים נמצאו בכל החילות ובכל החזיתות. עשרות אלפים זכו באותות גבורה ועיטורי עוז.

 

לצד זיכרון השואה וששת מיליוני היהודים שנספו בה, מבלי שהיה ביכולתם לבחור בדרכי הלחימה בשורות הצבאות השונים – ראוי לציין את עובדת לחימתם של מיליון וחצי יהודים ותרומתם האדירה למאמץ המלחמתי"

 

מנכ"ל העמותה להקמת מוזיאון הלוחם היהודי, תא"ל במיל' צביקה קן-תור: "הקמתו של המוזיאון ללוחם היהודי במלחמת העולם השנייה נועדה להשלים פרק חסר בתמונה ההיסטורית, על תגובת העם היהודי ותרומתו למיגור השלטון הנאצי על רעיונותיו הגזעניים. אם אנו רוצים להכיר את עברנו, לטפח תודעה של כבוד והוקרה לאלה ששרתו, אנו חייבים להעלות את נושא הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה למודעות הציבורית. עלינו לפזר את הערפל מהסיפור הלקוי של תגובת העם היהודי לתוקפנות הנאצית. בעוד העולם נלחם על חירותו, שטחי אדמה וגבולות – העם היהודי נלחם על חייו".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
העצרת בלטרון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים