שתף קטע נבחר

האם מעורבות חולה סרטן בטיפול - מעלה את סיכויי ההחלמה?

אחרי אבחון המחלה, ככל שהמטופל ומשפחתו שותפים להחלטה הטיפולית, קל יותר להתמודד איתה ונוצר שיתוף פעולה טוב יותר בין כל הגורמים. כך ניתן להגיע לטיפול נכון יותר ועם סיכויי הצלחה גבוהים יותר

אדם המאובחן לראשונה בסרטן מעי גס גרורתי חווה את אחד מרגעי חייו הקשים ביותר. אל החרדה, אי הוודאות והבלבול שבוודאי מציפים אותו, נוספות לא פעם שאלות רבות עליהן הוא היה רוצה לקבל תשובות, אך לעתים דווקא בגלל העומס הרגשי יש שאלות שיישכחו מלבו, לכן מומלץ להגיע לפגישה עם האונקולוג מלווה בקרוב נוסף ועם סדרת שאלות אותן יכין מראש.

 

מעורבותם של המטופל ובני משפחתו בתהליך קבלת ההחלטות הרפואיות מסייעת להתמודדות של המטופל עם מצבו, ועוזרת לצוות הרפואי להתאים את הטיפול המיטבי למטופל – לא רק לפי מצבו הגופני אלא גם לפי ציפיותיו והשקפותיו.

 

ככל שהמטופל ומשפחתו שותפים להחלטה הטיפולית, קל יותר להתמודד איתה ונוצר שיתוף פעולה טוב יותר. כל אלו מאפשרים לטיפול לעבור באופן בטוח יותר ועם סיכויי הצלחה גבוהים יותר.

 

קראו עוד

המהפכה בטיפול בסרטן מעי גס גרורתי

חשיבות הפגישה הראשונה בין האונקולוג והחולה

המהפכה הגנטית באבחון סרטן המעי הגס

 

זמן הסתגלות למציאות החדשה

מידת מעורבותו של המטופל היא נגזרת של אופי ההתמודדות של כל מטופל, ושל המידע המונגש לו. על המידע הנמסר להבהיר את המציאות החדשה, כיצד תשפיע על מהלך החיים ואיכות החיים, ולהציג תקנות בירוקרטיות.

 

על מנת שניתן יהיה להתאים את הטיפול למאפיינים הייחודיים של כל מטופל, מחד, וכדי שהמטופל יהיה בטוח שאכן התקבל כל המידע, מאידך, מומלץ להגיע לפגישה עם האונקולוג עם שאלות אשר יעזרו למטופל להבין את מחלתו, מצבו והאפשרויות הטיפוליות העומדות לרשותו.

 

אמנם השאלות הן רבות וחשובות, אך יש להתאים אותם לשלבים השונים בתהליך האבחון והטיפול. כך למשל, בשלב האבחון כדאי לשאול היכן הגידול הסרטני ממוקם? באיזה שלב של המחלה אני נמצא? איך שלב המחלה משפיע על הטיפול שאקבל?

 

בהמשך, לפני בחינת תוכנית טיפולים, יש מספר בדיקות מקדימות שעל המטופל לעבור, כאשר חלק מהבדיקות הדרושות משפיעות על אפשרויות הטיפול, כגון: בדיקות הדמייה (MRI, CT, CT/PET) ובדיקות מרקרים גנטיים.

 

בשלב זה כדאי לבדוק מה הן הבדיקות שעל המטופל לעבור ומה מטרתן? האם יש צורך בהכנה כלשהי לפני הבדיקה? כמה זמן אורכת הבדיקה והיכן ניתן לבצע אותה? כמה זמן יעבור עד שתתקבלנה תוצאות הבדיקה?

 

כאשר יחזרו תוצאות הבדיקות, רוב המטופלים יתקשו להבין את משמעותן, לכן חשוב לקבוע מראש פגישה נוספת בה ידונו על משמעויות תוצאות הבדיקות החדשות. בפגישה זו שאלו מה נבדק? מהו ההסבר של תוצאות הבדיקות? איך הן משפיעות על המשך הטיפול? האם צריך בדיקות נוספות?

 

מעורבות החולה גם בקביעת הטיפול

מידת מעורבותו של המטופל אינה מסתיימת בשלב האבחון והבירורים, אלא זכותו של המטופל להיות מעורב גם בבחירת סוג הטיפול שמוצע לו. אופי הטיפול נובע משקלול של מספר גורמים, כמו: השלב בו התגלה הסרטן, מיקום הגידול ומאפייניו הגנטיים ומצבו הכללי של המטופל.

 

עם זאת, למטופל יש את הזכות והאחריות לדעת מה מטרת הטיפול שמוצע לו (החלמה/הארכת חיים/איכות חיים), ועליו להחליט ולשתף את הצוות אם הוא מסכים לטיפול או מעדיף טיפול אחר או להמשיך ללא טיפול פעיל.

 

כיום המידע הקיים על סרטן המעי הגס הוא רב וקיימות אפשרויות טיפוליות שונות הנבדלות לפי המאפיינים הספציפיים של הגידול. מומלץ למטופל לשאול מדוע נבחר הטיפול המוצע לו? האם יש יותר מדרך אחת לטפל בו? מה שלבי הטיפול המתוכננים עבורו? אילו תופעות לוואי נובעות מהטיפול? כיצד ניתן לשפר את איכות החיים בזמן הטיפול? כל כמה זמן צריך להגיע למכון האונקולוגי? האם יש צורך להגיע בצום וכדומה?

 

ההתמודדות עם מחלת סרטן המעי הגס היא יום-יומית ועשויה להשפיע גם על החיים האישיים והמשפחתיים, לכן חשוב לבדוק מי איש הקשר של המטופל במרפאה או במכון האונקולוגי, אל מי הוא יכול לפנות בעת הצורך ולברר מספרי טלפון חיוניים לקביעת תור למקרה וחלה החמרה במצב המטופל.

 

זכותו של המטופל למידע ותמיכה היא בסיסית, לכן אין לחשוש מלשאול שאלות שיאפשרו להתמודד עם שגרת היום יום. כך למשל אפשר לבדוק אם יש צורך בדיאטה מיוחדת? האם תהיה השפעה על החזות החיצונית?

 

האם בני המשפחה צריכים לעבור בדיקות או בירור גנטי? האם אפשר להמשיך לעבוד בזמן הטיפולים? האם יש זכויות מיוחדות בביטוח לאומי? איך ניתן לשמר או לשפר את הזוגיות בזמן הטיפול?

 

חשוב לציין שכל מטופל מתמודד אחרת עם מחלתו, קיים שוני בנכונות של המטופלים להיות מעורבים בהחלטות הטיפוליות. חשוב לשתף את הצוות המטפל ברצונותיו של המטופל על מנת שהצוות יוכל להבין ולתמוך בו ככל שניתן בזמן הטיפולים ובתקווה להחלמה.

 

הכותבת היא אונקולוגית בכירה באסף הרופא, אחראית על טיפול בגידולי מערכת העיכול





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
עד כמה החולה צריך להיות מעורב?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים