שתף קטע נבחר

קינואה רויאל

היא בת חורגת למשפחת הדגנים, אבל בדומה לשאר החברים - גם היא משתלבת מעולה ומשדרגת כל תבשיל, סלט ואפילו קציצות. מיכאל כץ ("טרטוריה חבה", ירושלים) מכין 4 מתכונים צמחוניים עם קינואה

 

1. קינואה - מתכון בסיסי

למרות שהיא מתויגת כדגן, בין קינואה ובין חיטה ושאר הדגנים אין דבר וחצי דבר. עם זאת, בדומה לדגנים, קינואה ורסטילית באופן מרשים ומצליחה ולהשתלב ולשדרג בתבשילים רבים. העליתי לפניכם מספר מתכונים עמה ולפני שמתחילים - הנה מתכון בסיסי שישמש אותו לצורך הכנתם.

 

המרכיבים:
500 גרם קינואה

1.2 ליטר מים

1 כפית שטוחה מלח


אופן ההכנה:

מביאים את המים לרתיחה בסיר. מוסיפים את הקינואה ומבשלים 25 דקות. בודקים בעזרת האצבעות שהיא רכה אבל לא מתפרקת. מסננים ושוטפים תחת מים קרים.

 

 (צילום: אסף קרלה ) (צילום: אסף קרלה )
(צילום: אסף קרלה )

 

2. קציצות קינואה וירק אפויות

 

המרכיבים:

2 כוסות קינואה מבושלת (ר' מתכון 1)

1 גזר חתוך לקוביות קטנות כ-1/2 ס"מ, ומבושל במים עד ריכוך

1  כרישה חתוכה לקוביות קטנות כ-1/2 ס״מ, ומבושלת במים עד ריכוך

4 גבעולי סלרי חתוכים לקוביות קטנות כ-1/2 ס״מ, ומבושלים במים עד ריכוך

100 גרם גבינת פרמזן או פקרוינו מגורדת

2-4 פרוסות לחם מלא, ללא הקרום וחתוכות לקוביות קטנות

1/4 כפית סומאק

מלח ופלפל

 

לרוטב יוגורט (לא חובה):

1 כוס יוגורט עיזים

5 שיני שום

שמן זית - לפי הצורך

2 כפות פטרוזיליה, כוסברה, עירית או שמיר

 

אופן ההכנה:
  1. טוחנים את קוביות הלחם הטרי לפירורי לחם גדולים במעבד מזון. מערבבים מחצית מכמות הפירורים עם שאר המרכיבים עד לקבלת תערובת אחידה. 
  2. יוצרים מהבלילה קציצה אחת ומטגנים במחבת משומנת במידה ומתפרקת מוסיפים עוד מפרורי הלחם ומתקנים תיבול.
  3. מכינים משאר התעורבת קציצות בקוטר של 5-6 ס"מ ובעובי של 2 ס"מ. מעבירים למקרר לשעה-שעתיים להתייצבות.
  4. אופים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות במשך 20 דקות או עד להשחמה של הקציצה מבחוץ.
  5. מבשלים את שיני השום בשמן זית על חום נמוך עד לריכוך מלא של השיניים. טוחנים עם שאר המרכיבים עד לקבלת תערובת אחידה ומגישים לצד הקציצות. 

 

 

 (צילום: אסף קרלה ) (צילום: אסף קרלה )
(צילום: אסף קרלה )

3. תבשיל קינואה, חומוס וקארי

 

המרכיבים:
200 גרם קינואה מבושלת  (ר' מתכון 1)

200 גרם גרגירי חומוס מבושלים

2 בצלים פרוסים דק

4 עגבניות קצוצות, רצוי קלופות 

 

לקארי:
500 גרם בצל קצוץ

250 גרם סלרי חתוך לקובית קטנות

1 תפוח עץ, חתוך לקוביות

1 כפית גרגירי כוסברה

4 שיני שום

40 גרם מחית קארי ירוק ו או לפי הטעם (מחית ירוקה אדומה או צהובה או אבקת קארי)

800 מ"ל חלב קוקוס
2 ליטר ציר ירקות או מים

200 מ"ל יין לבן

 

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את רוטב הקארי: מחממים את שמן בסיר ומטגנים בצל, שום סלר, קוביות תפוחים וגרגירי הכוסברה 5-6 דקות תוך ערבוב. מוסיפים את ממרח הקארי ומבשלים 2-3 דקות נוספות.
  2. מוסיפים יין ומצמצמים במשך 8-6 דקות על אש נמוכה. מוסיפים את הציר או המים וממשיכים לבשל 30-40 דקות לפחות, או עד שמתקבל רוטב סמיך. מוסיפים את חלב הקוקוס ומבשלים את הרוטב 15 דקות נוספות עד לקבלת מרקם סמיך. מורידים מהאש וטוחנים עד לקבלת קארי אחיד. שומרים בצד.
  3. מכינים את התבשיל: מטגנים את הבצל במעט שמן בסיר עמוק ומוסיפים עגבניות קצותות. מבשלים 1-2 דקות ומוסיפים גרגירי חומוס וקינואה. מוסיפים את רוטב הקארי ומבשלים יחד 20 דקות, מכוסה ועל אש נמוכה. מומלץ לתת לתבשיל כמה שעות מנוחה ואף לילה שלם על מנת שהטעמים יספגו. מגישים כך או לצד רוטב יוגורט (ר' מתכון 2)

 

 (צילום: אסף קרלה ) (צילום: אסף קרלה )
(צילום: אסף קרלה )

 

4. סלט קינואה עם בצל מדורה ועגבניות צלויות

סלט פשוט, קל להכנה ומאגד בתוכו את כל הטעמים יחד. אני ממליץ להגיש עם טחינה או יוגורט.

 

המרכיבים:
400 גרם קינואה מבושלת

4 בצלים סגולים חתוכים ל 6 פלחים כל אחד

1 כף פפריקה מעושנת

1 כפית סומאק

1/2 כפית פלפל שאטה גרוס

4 כפות שמן נייטרלי

500 גרם עגבניות שרי

מלח ופלפל

1/2 כוס עשבי תיבות קצוצים - פטרוזליה, כוסברה, בצל ירוק

1/2 כוס שמן זית

1/4 כוס מיץ לימון טרי


אופן ההכנה:

  1. מערבבים 4 כפות שמן עם פלפל שאטה גרוס, פפריקה המעושנת וסומאק. מעבירים את פלחי הבצל הסגול אל התערובת ומערבבים היטב.
  2. מסדרים אתל הבצלים על תבנית שטוחה עם נייר אפייה וצולים ללא כיסוי, בתנור שחומם מראש לחום של 200 מעלות במשך 20 דקות לפחות, או עד שהבצלים משחימים קלות.
  3. מסדרים את העגבניות בתבנית, מושחים בשמן זית ומתבלים במלח ופלפל. אופים במקביל לבצלים כ-15 דקות.
  4. הגשה: מקררים היטב את הירקות ומערבבים יחד עם שאר המרכיבים. מגישים מייד.

 

מיכאל כץ הוא השף של טרטוריה חבה. שוק מחנה יהודה, ירושלים

 





 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קרלה
קציצות קינואה
צילום: אסף קרלה
מומלצים