שתף קטע נבחר

מפחיד: רק שליש מרופאי קופ"ח יכולים לבצע החייאה

עוד הוצג בכנס של החברה הישראלית להחייאה נערך בתחילת השבוע, כי שליש מהרופאים כלל לא זוכרים שהמספר של מד"א הוא 101. קופות החולים: "הרופאים עוברים הכשרה ורענון"

פחות משליש מהרופאים בקופות החולים יוכלו לבצע החייאה על חולה שיעבור אירוע לב במרפאה בה הם עובדים. הדקות הקריטיות שיחלפו עד להגעת האמבולנס עלולות להיות ההבדל בין חיים למוות. אם לא יהיה אדם מיומן ובעל אמצעים בסביבה, הסיכון לפגוע מנזק קשה ולמות עולה משמעותית.

 

הנתונים המטרידים הוצגו בכנס של החברה הישראלית להחייאה שנערך אתמול (ב'). הבדיקה גילתה שהסיכוי של אדם לעבור החייאה מוצלחת על ידי רופא בקופת החולים הוא נמוך מאוד.

 

פעולות מצילות חיים

מחקר: מה המתכון להחייאה מוצלחת מעובר אורח

צפו: מדריך עזרה ראשונה - החייאת מבוגרים

מצמידים את האייפון לחזה לביצוע החייאה

 

לשליש מהרופאים ברוב הקופות אין דפיברילטור במרפאה

ל-29.6 אחוז מהרופאים שנשאלו כלל אין במרפאה דפיברילטור, מכשיר קריטי בזמן ביצוע החייאה. מבין אלו שיש להם את המכשיר, לא כולם יודעים היכן הוא נמצא או כיצד להפעיל אותו.

 

הנתונים לא חשפו את זהות קופות החולים, אלא הציגו אותן ללא שמן. רק בקופת חולים אחת יש דפיברילטור בכל המרפאות. באחרת רק ב-82 אחוז, בשלישית רק ב-79 אחוז וברביעית רק במחצית מהמרפאות בלבד.

 

מביו 185 הרופאים שנבדקו, רק 180 מהם עברו הכשרה לביצוע החייאה, אבל רק 101 בלבד עברו אותה בשנתיים האחרונות. 99 הצהירו שיהיו מוכנים לבצע החייאה, אך רק ל-67 מהם יש דפיברילטור, ורק 59 רופאים יודעים היכן הוא נמצא. כלומר, פחות משליש יהיו מסוגלים להציל את חיי החולה שיעבור אירוע לב בקרבתם.

 

כשחולה זקוק להחייאה מחוץ לבית חולים, מי שאחראי לטפל בו הוא מד"א. אלא שלכוננים לוקח דקות ספורות להגיע למקום, והאמבולנס מגיע תוך עשר דקות. "לכן ברור שרופא משפחה שמתחיל החייאה נמצא בזמן קריטי", הסביר ד"ר אליעזר אלקלעי, רופא משפחה של שירותי בריאות כללית שהציג היום את המחקר. יחד עם זאת, הוצגה בעיה נוספת ומשמעותית ביותר בדרך להצלת חיים – שליש מהרופאים כלל לא זוכרים שהמספר של מד"א הוא 101.

 

"הרופאים עוברים הכשרה ורענון"

משירותי בריאות כללית נמסר: "כל הרופאים וצוותי הכללית עוברים הכשרה וריענון לכללי החייאה בהתאם לנהלי משרד הבריאות וערוכים לתפקד כנדרש בשעת הצורך".

 

מקופת חולים מאוחדת נמסר: "מאוחדת דואגת להכשרת ומוכנות צוותים רפואיים בכל המרפאות. האחיות והרופאים מקבלים הדרכה ורענון על ידי מד"א כל שנתיים".

 

ממכבי שירותי בריאות נמסר בתגובה: "מכבי דואגת להכשיר את הצוותים הרפואיים באופן שוטף בהתאם להנחיות משרד הבריאות ואף מקפידה לערוך את ההכשרות בסביבת העבודה שלהם. כך מגדילה מכבי את הסיכוי להחיאה מוצלחת במידת הצורך".

 

 משירותי בריאות לאומית נמסר בתגובה: "עקרונית, אנו פועלים על פי הנחיות משרד הבריאות ורופאי הקופה עוברים את ההכשרות הנדרשות בהתאם".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רופאי משפחה יודעים לעשות החייאה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים