שתף קטע נבחר

טורקיה תגיב? אדלשטיין: להכיר ברצח העם הארמני

קריאה תקדימית של יו"ר כנסת ישראלי. בנאומו לציון האירועים במלחמת העולם הראשונה, אמר אדלשטיין: "דווקא כיהודים, איננו יכולים להעלים עין מהטרגדיה הארמנית. על ישראל לבחון שוב את עמדתה הרשמית"

היחסים עם טורקיה שוב יתערערו? במהלך תקדימי קרא היום (ג') יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין להכיר רשמית ברצח העם הארמני, בדיון לציון 100 שנה לאירועים ממלחמת העולם הראשונה. גם בכנסת הקודמת נערכו דיונים לציון רצח העם הארמני, אך זו הפעם הראשונה שיו"ר כנסת מביע עמדה כזו.  

 

לדברי אדלשטיין, "מדובר באחד האירועים הדרמטיים והשפלים שהתחוללו כאן בראשית המאה הקודמת. במהלך כמה שנים הובלו אל מותם למעלה ממיליון בני העם הארמני, ולפי רוב ההערכות מספר הנרצחים הגיע לכמיליון וחצי בני אדם. זאת, באמצעות מעשי טבח וגירוש, מתוך גזענו ושנאת הזר".

טקס זיכרון לציון 100 שנה לשואת הארמנים, בחודש שעבר (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
טקס זיכרון לציון 100 שנה לשואת הארמנים, בחודש שעבר(צילום: gettyimages)

בנאומו במליאה אמר יו"ר הכנסת כי "אין זה סוד שמדינת ישראל נקטה עד כה עמדה אמביוולנטית לגבי רצח העם הארמני. סבך של אילוצים, דיפלומטיים ואחרים, הביא לכך שהעמדה הישראלית הרשמית הייתה מהוססת מדי, מאופקת מדי, וכפועל יוצא - היא המעיטה, כביכול, בערכו ובעוצמתו של המאורע הזה".

 

דבריו של אדלשטיין עשויים להוביל לתגובה חריפה של טורקיה, שפועלת זה שנים בזירה הבינלאומית נגד הכרה באירועים כרצח עם. "דווקא כבני העם היהודי, שהשואה שעוללו לנו הנאצים שנים לא רבות אחר כך עדיין צרובה בבשרנו - איננו יכולים להחריש. איננו רשאים להעלים עין או להמעיט בערכה של הטרגדיה הארמנית",

הוסיף אדלשטיין.

 

בסיום נאומו קרא יו"ר הכנסת לקיים חשיבה מחודשת לגבי הנושא. "על מדינת ישראל לבחון שוב ביסודיות את עמדתה הרשמית, כי את ההיסטוריה הרי איש מאתנו לא ישנה. את גודל האסון שפקד את העם הארמני, ואת עומק הכתם המוסרי שהוטל על האנושות - לא נוכל, ואיננו רשאים, לטשטש עוד בלהטוטי ניסוחים". בהודעה הרשמית לעיתונות מטעמו נכתב כי אדלשטיין קרא רשמית להכיר ברצח העם הארמני.

 

עיקרו של טבח העם הארמני באזורי השליטה של האימפריה העות'מאנית החל ב-1915, ועד סוף מלחמת העולם הראשונה נרצחו או מתו ברעב כ-1.5 מיליון ארמנים. הטבח הטורקי בארמנים נחשב ל"ג'נוסייד" (רצח עם) הגדול הראשון במאה ה-20, והוא מוסיף לעורר סערות פוליטיות עד היום. הטורקים מכחישים את הטבח מכל וכל, וטוענים כי הארמנים רק הוגלו למחוזות אחרים של האימפריה, ומי שנהרג, היה זה תוך כדי מלחמה בינם לבין הכורדים.

 

בדיון בכנסת אמרה ח"כ זהבה גלאון (מרצ): "אני מאמצת את הקריאה של יו"ר הכנסת וחושבת שהאמירה חשובה מאין כמותה. הנושא הזה חוצה מחנות. זה לא עניין פוליטי אלא אנושי. לצערי, יותר מדי שנים הנושא הזה שימש ומשמש כלי משחק בידי מדיניות החוץ של מדינת ישראל שבוחרת להקריב את האמת והזיכרון על מזבח האינטרסים".

 

לפני כשבועיים וחצי השתתפו חברי הכנסת נחמן שי וענת ברקו במשלחת של הכנסת לארמניה לאירועים לציון 100 לרצח העם. ח"כ שי אמר בדיון: "בטקס הרשמי בו השתתפנו הם הזכירו גם את השואה. אין מקום שבו מזכירים את רצח העם הארמני ולא מזכירים גם את השואה שלנו. חזרנו בתחושה שאנחנו חייבים להעביר את זה הלאה ונעשה זאת מעל כל במה. מה שקרה בארמניה הוא רצח עם. הגענו למסקנה שאחרי 100 שנה הגיע הזמן שהאנושות תתעורר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין
צילום: עידו ארז
מומלצים