שתף קטע נבחר

דווקא עכשיו: תחזוקת הדוּד תחסוך לכם כסף

"מי שחוסך בעלות של תחזוקה או של החלפת קולטים - יוצא בהפסדו", אומרים המקצוענים ומסבירים איך אפשר לחסוך מאות שקלים על-ידי פעולות פשוטות ולא יקרות

העונה החמה כבר כאן, ואם הדוודים שלכם אינם תקינים, חשבון החשמל שלכם יתפח. איזו תחזוקה דרושה לקראת העונה החמה, כמה כסף תחסכו אם תחליפו דוד שמש בעונה זו, ועל מה חשוב להקפיד כדי למנוע נפגעים בנפש או ברכוש.

 

עוד בנושא

דוד שמש או חשמל: כמה זה יוצא בשקלים

מחירון תיקוני דוודים

דוד חשמלי - הדברים שחשוב לדעת עליו

 

מדוע חשוב להקפיד על תקינות קולטי השמש דווקא בעונה זו? "מי שחוסך בעלות של תחזוקה או של החלפת קולטים - יוצא בהפסדו", מסביר רן אזולאי מרן מערכות בע"מ. "הוא ימצא את עצמו משלם בחודשים הקרובים 300-200 שקל יותר עבור חשבון החשמל. לא מדובר באמת בחיסכון".

 

"אנחנו נכנסים לתקופה החמה, ולמעשה בחצי השנה הקרובה אין צורך אמיתי להפעיל את הדוד, וניתן להסתפק בחימום המים באמצעות הקולטים", מסביר יוסי קיאן מהראל מערכות סולאריות.

 "לכן, חשוב לבדוק את תקינות המערכת לפני תחילת הקיץ. מכיוון שבאזור המרכז והשרון המים קשים ומלאים באבנית, חשוב מאוד להקפיד על ניקוי פנימי של הקולטים, כדי שהכניסות והיציאות של הקולטים לא יהיו סתומים".

 

באותה הזדמנות, מוסיף קיאן, "ניתן לבדוק את תקינות הצנרת בין הדוד לקולטים, ואם יש צורך להחליפם. ברגע שמחליפים צנרת, עלות ניקוי הקולטים כלולה במחיר. אם בדיקת תקינות וניקוי קולטים עולה כ-250 שקל, אז עלות החלפת צנרת כול ניקוי עולה 400-300 שקל".

 

איזו תחזוקה נדרשת לקולטים? אזולאי: "אחת לארבעה חודשים כדאי לנקות את הקולטים באמצעות צינור מים או דלי. זהו משטח זכוכית, שברגע שמצטבר עליו אבק ולכלוך, הקולטים פחות אפקטיביים לחימום המים. אם הקולטים ממוקמים על גג רעפים, כמובן שבשום אופן אין לבצע את פעולת הניקוי לבד".

 

אזולאי הוסיף כי "כדאי לשקול להחליף את הפלאנג' (גוף החימום) מדי 3 שנים, ובאותה הזדמנות ניתן לנקות את הדוד מבחוץ ומבפנים. הסיבה שתחזוקה כזו מאוד חשובה אחת ל-3 שנים היא כמות האבנית הגדולה שיש במים. אבנית זו מצטברת על גוף החימום ויוצרת מעין שכבת בידוד. שכבה זו גורמת לכך שגוף החימום אינו אפקטיבי מספיק, ואז יש צורך להדליק את הדוד לפי 3 יותר זמן ממה שניתן בפועל להדליק אותו, כשגוף החימום נקי מאבנית".

 

מתי להחליף?

אם אין לכם דוד שמש, או שהוא לא במצב תקין, זה הזמן להחליף. אך לפני שממהרים להחליף את הדוד, כדאי לזכור שעדיף להימנע להחליף דוד, כשבפועל ניתן להסתפק בהחלפת חלקים ממנו.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אזולאי: "אחת הסיבות היחידות שבגינן צריך להחליף דוד היא כשיש בו נזילה. רק במצב של פיצוץ במיכל הפנימי של הדוד יש אכן צורך להחליפו. יש דוודים שמחזיקים מעמד גם 30 שנה, ואין צורך להחליפם כל עוד הם תקינים".

 

גרים בבניין משותף? אם יש לכם קולטים משותפים בבניין (מערכת סולארית) בדקו את תקינות המשאבות וגם שאין נזילות על הגג.

 קיאן: "שטיפה ובדיקת תקינות תעלה 700-400 שקל לבניין, ותתחלק בין כלל הדיירים. במקרה של הזנחה של ועד הבית, הדיירים ייאלצו לשלם הרבה יותר כסף לטווח הארוך. פעמים רבות אנחנו מגיעים לבניינים שבמשך כמה שנים לא בדקו את תקינות המערכת והצנרת מגיעה למצב שהיא רקובה ומתפרקת".

 

ואם אכן עבר זמנו של הדוד, קחו בחשבון שעונה זו משתלמת מאוד להחליף אותו. "בחורף המחירים גבוהים יותר בכ-10%, וזמינות טכנאי הדוודים יורדת", מסביר אזולאי. "כעת זהו זמן שבו המחיר נמוך יותר ורמת השירות גבוהה יותר".

 

במוקד השירות של המקצוענים מזכירים: "בכל מקרה כשאתם מזמינים טכנאי, בין אם להתקנת דוד או לתיקון חלק מסוים דרשו תעודת אחריות. במקרה של דוד חדש גם על ההתקנה עצמה, ובמקרה של תיקון נהוג כי על רכיב חדש ניתנת אחריות ל-3-1 שנים ועל תיקון חלק קיים עד שישה חודשים".

 

לפני הכל - בטיחות

האם כדאי להתקין טיימר כדי למנוע חימום יתר של המים? אזולאי: "כיום יש בתוך הדוד תרמוסטט שתפקידו לעצור את פעולת החימום ברגע שהמים מגיעים לטמפרטורה מסוימת. אם התרמוסטט מתקלקל והדוד דולק שעות ארוכות, הוא אכן יכול להתפוצץ. בכל מקרה, הסיבה המשמעותית להתקנת טיימר היא למנוע מצב שבו צריכים לקום בשעה מוקדמת כדי להדליק את הדוד, ומכוונים אותו להדלקה אוטומטית".

 

האם כדאי להגביל את הטמפרטורה של המים שיכולים לזרום דרך הברז? אזולאי: "בייחוד בבתים עם ילדים, כדאי להתקין 'מערבל-מים'. זהו מכשיר שמכניס מים קרים יחד עם החמים, ולא מאפשר למים להגיע לטמפרטורה שיכולה לגרום כוויות לילדים. עלותו היא 300-400 שקל כולל התקנה".

 

ועוד עניין פעוט אך חשוב ביותר. אם אתם מחליפים את הדוד, תחליפו גם את התושבת שלו. אזולאי: "עלות התושבת היא 200-150 שקל. ישנם צרכנים שמתעקשים לחסוך את הסכום הזה, וטועים טעות חמורה. דוד שוקל כ-200 קילו. לרוב מחליפים דוד רק אחת ל-10 או 15 שנה. במקרה שנשארים עם תושבת ישנה, הברזל נאכל והתושבת יכולה לקרוס ולגרום לדוד ליפול, להתפוצץ, לגרום נזק לגעת, ואך לגרום נזק לדוד של השכנים, אם הוא ממוקם על-יד.

 במקרה כזה, הרשלן הוא שיצטרך לשאת בהוצאות הנזק. הסכנה הנשקפת לדוד לא יציב היא עצומה ומאוד לא מצדיקה את החיסכון בסכום של התושבת".

 

ועוד עניין שקשור לבטיחות, וכדאי לצרכנים להקפיד עליו בעת ההתקנה. "ישנם מתקינים שחוסכים בזמן ובעלות חוט שזור ונמנעים מקשירה של הדוד", מזהיר אזולאי. "מצב זה מסוכן ביותר. מכיוון שיש דוד שמחובר לקולט, הקולט משמש כמו מפרש. לעתים ברגע שיש רוח הקולט יכול לעוף ולהפיל יחד איתו את הדוד. אני באופן אישי מקבל 4-3 שיחות טלפון מצרכנים שמתקשרים לומר שנפל להם הדוד, בכל פעם שיש רוחות חזקות. זה רק עניין של מודעות שיכולה למנוע אסון בנפש וברכוש".

 

מחפשים טכנאי דוודים? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים