שתף קטע נבחר

פטנט ישראלי בנפאל: משאבת אופניים לחולים

תושבים בהימלאיה שנפגעו מהרעש סובלים ממחלות ריאה עקב שיטת החימום: שריפת עצים בבית. רופאי "ישראייד" פתרו את היעדר החשמל בעזרת המצאה פשוטה. הערב יגיעו לארץ ההורים הפונדקאים והתינוקות שנולדו בנפאל

 

"מרגש לראות מכשיר פשוט מתגבר על היעדר חשמל" (צילום: מיקי נועם אלון - ישראייד) (צילום: מיקי נועם אלון - ישראייד)
"מרגש לראות מכשיר פשוט מתגבר על היעדר חשמל"(צילום: מיקי נועם אלון - ישראייד)

המוח הישראלי ממציא פטנטים מצילי חיים: משלחת של ארגון הסיוע הישראלי "ישראייד", שיצאה לנפאל לסייע לנפגעי רעידת האדמה, פיתחה שיטה פשוטה להפליא לטפל בקשישים שחולים במחלות ריאה כרוניות שנפוצות מאוד בהרי ההימלאיה בשל שיטת החימום המקומית של שריפת עצים בתוך הבתים.

 

מאחר שהבתים בכפרים הנידחים של נפאל אינם מחוברים לחשמל, הרופאים של ישראייד הגו רעיון מקורי לטיפול בחולים באמצעות מסכה. ד"ר דויד שחר, ממחלקה פנימית א' בבית החולים סורוקה ומתנדב במשלחת, גילה את הפטנט: משאבת אופניים פשוטה לניפוח צמיגים.

 

ישראייד רכשה כמה משאבות אופניים בשוק הטאמל בקטמנדו ולקחה אותן להימלאיה. כשהגיעו לכפר אוייה במחוז גורקה, שכמעט נמחק ברעש - ניתן להגיע אליו רק ברגל או באמצעות מסוק - הם נתקלו בחולי ריאות רבים. "נתקלנו בחולים עם ברונכיטיס כרוני, מחלות ריאה ומצב אסתמטי קשה", סיפר ראש המשלחת הרפואית, ד"ר מיק אלקן. "חיברנו את משאבת האופניים בצינור למסכה וחיברנו את האמפולה של התרופות. טיפלנו בכמה חולים באותה שיטה, וזה מרגש לראות איך באמצעות מכשיר כל כך פשוט מצליחים להתגבר על היעדר החשמל".

 

משלחת ישראייד השאירה לכפריים את המשאבות ולימדה את האחות המקומית כיצד להפעיל אותן וכיצד לנקות את המסכות בין חולה לחולה. "נתנו את זה ל-8-7 חולים. כבר במקום ראינו שיפור אצל החולים. סוף סוף עזרנו להם לנשום כמו שצריך. את הרעיון הזה אנחנו נפיץ עכשיו בכל רחבי נפאל", הוסיף פרופ' אלקן.

"כל החיים שלהם תלויים בשריפת עצים" (צילום: מיקי נועם אלון - ישראייד) (צילום: מיקי נועם אלון - ישראייד)
"כל החיים שלהם תלויים בשריפת עצים"(צילום: מיקי נועם אלון - ישראייד)

לדבריו, כאשר נכנסים לבתים באזורים הנידחים של נפאל, אחד הדברים הראשונים שאליהם שמים לב הוא היעדר אוויר בתוך הבתים. "זה מדהים. הם חיים בתוך בתים קטנים ושורפים בפנים עץ לחימום ובישול. כל הבית מלא עשן סמיך. זה גורם למחלות קשות לצעירים וזקנים כאחד. מחלות ריאה הן המגיפה מספר אחת בנפאל. אסור לשכוח גם את החורפים הקשים שם שמאלצים את האנשים לישון בחדרים קטנים. כל החיים תלויים בשריפת עצים".

 

הצוות של ישראייד הגיע מצויד בתרופות אנטיביוטיקה, סטרואידים, משאפים ומסכות. הארגון מבטיח ללוות את הכפרים האלה בחודשים הקרובים ובשנים הקרובות ולסייע להם להשתקם. "לא באנו להציל את נפאל. היעד שלנו הוא לעזור לקהילות מקומיות בזמן משבר, וללוות אותן לשיקום ולמחר טוב יותר.

רצינו להיות שם עבורם", סיכם פרופ' אלקן.

 

זאת לא הפעם הראשונה שישראלים ממציאים פטנטים שעוזרים לנפאלים: שגרירות ישראל וארגון המתנדבים "תבל בצדק" התקינו בעבר בכפרים עשרות מתקנים לייצור גז בישול המופק מגללי בהמות. השימוש בביו-גז סייע לתושבים לבשל בסביבה נקייה לחלוטין מזיהום ולא להסתמך על שריפת עצים בתוך הבית. בנוסף הותקנו בבתים ארובות אשר מוציאות את העשן מהכיריים למעלה. ככלל, טוען פרופ' אלקן, אילו היו מתקינים בכל בית בנפאל ארובה הבעיה הייתה נפתרת.

 

בינתיים, בעקבות רעידת האדמה הנוספת שפגעה בנפאל, ממשיכה חזרתם לארץ של הורים ותינוקות פונדקאות. הבוקר (ה') המריאו מקטמנדו משלחת מד"א עם קבוצת ישראלים: אב ובנו הפג שחוזר באינקובטור (אשתו ממתינה בארץ עם בנה בן השנתיים), הורים עם תאומים (בן ובת), ואב נוסף עם בנו.

 

המטוס ינחת בצהריים באיסטנבול, ובמד"א דאגו לטרקלין רפואי שבו ימתינו ההורים והתינוקות תחת השגחה רפואית עד ההמראה לישראל בסביבות 18:15. המטוס מתוכנן לנחות בנתב"ג ב-20:20, ושם ימתינו להם אמבולנסים ויעבירו אותם לבתי החולים שניידר בפתח תקווה ומאיר בכפר סבא.

 

בהכנת הידיעה השתתף איתי בלומנטל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיקי נועם אלון - ישראייד
מסכה ומשאבה. ישראלים בכפר בהימלאיה
צילום: מיקי נועם אלון - ישראייד
מומלצים