שתף קטע נבחר

אובמה: לנוכח הרכב הממשלה, אין סיכוי להסכם בקרוב

נשיא ארצות הברית מתייחס בעקיפין לממשלת נתניהו החדשה. בראיון ל"אל ערבייה", אמר אובמה כי אינו סבור ש"הסכם גדול וכולל" אפשרי בשנה הקרובה, בין היתר עקב "הרכב ממשלת ישראל". מהפלסטינים דרש: הכירו בישראל

 

אובמה: עובדים קשה, אך אין סיכוי לשלום בקרוב (צילום: AFP PHOTO / PRESIDENCIA PANAMA / JAMES APARICIO) (צילום: AFP PHOTO / PRESIDENCIA PANAMA / JAMES APARICIO)
אובמה: עובדים קשה, אך אין סיכוי לשלום בקרוב(צילום: AFP PHOTO / PRESIDENCIA PANAMA / JAMES APARICIO)

הממשלה החדשה רק הושבעה, והיא כבר מקבלת משב רוח צונן ממי שאמורה להיות הידידה הטובה ביותר שלה: נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר בראיון לרשת "אל-ערבייה" כי הוא אינו סבור ש"הסכם כולל וגדול" אפשרי בין ישראל לפלסטינים בשנה הקרובה, בין היתר לנוכח הרכב ממשלת נתניהו החדשה.

 

אובמה חזר על מחויבותו לפתרון שתי המדינות, ואמר כי האמון חייב להיבנות מחדש בין הצדדים, כחלק מהתהליך המדיני. "לישראל יש דאגות ביטחוניות לגיטימיות, אין שום ספק בעניין", אמר בראיון הנרחב, כחלק מבליץ הראיונות שלו עם כלי התקשורת הערביים, לקראת אפשרות של הסכם גרעין עם איראן.

  

בראיון לערוץ הערבי שממומן על ידי סעודיה הבהיר אובמה את עומק היחסים בין ארה"ב לישראל ו"לצד זאת, אני מחויב לחלוטין למדינה פלסטינית. עבדנו קשה מאוד, אבל למען האמת הפוליטיקה בישראל והפוליטיקה בין הפלסטינים גרמה לכך שלכל אחד מהצדדים היה קשה מאוד לסמוך על הצד השני, כדי לעשות את הזינוק קדימה".

 

לאחר שדיבר על העבר, התייחס אובמה לעתיד הקרוב - ולא נשמע אופטימי יתר על המידה. "בנקודה הזו, מה שאנחנו יכולים לעשות זה לבנות מחדש את האמון - לא באמצעות עסקה כוללת וגדולה שאני לא חושב שניתן להגיע אליה בשנה הקרובה, בעקבות הרכב ממשלת נתניהו והאתגרים שניצבים בפני אבו מאזן, אלא בצעדי בוני אמון".

 

כך, למשל, אמר הנשיא האמריקני כי יש לסייע "לאנשים הרגילים" ברצועת עזה, כחלק מתהליך השיקום אחרי מבצע "צוק איתן", ליצור הזדמנויות כלכליות ולבנות מחדש את האמון.

 

"אמרתי לישראלים - אתם לא יכולים להיות מדינה יהודית ודמוקרטית, אם לא תפתרו את הבעיה הזו", הוסיף אובמה, ודרש מנגד הכרה בישראל: "בנוגע לפלסטינים, אמרתי להם שאתם לא יכולים לצפות שתהיה לכם מדינה, אם אתם לא מכירים בישראל".

 

הדברים של אובמה נאמרו ברקע הפסגה הערבית שנערכה בוושינגטון, בין היתר בנוגע להסכם הגרעין המתגבש מול איראן. שר החוץ הסעודי, עאדל אל-ג'ובייר, הביע בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" את שביעות רצונו ושל הבכירים במדינות המפרץ מהתוצאות של השיחות עם נשיא ארה"ב בקמפ דיוויד. לדבריו, התוצאות של הפסגה היסטוריות וחסרות תקדים. "הגענו להבנות טובות במה שקשור להסכמי האימונים הצבאיים המשותפים, העברת מערכות מתקדמות למדינות המפרץ, שדרוג מערכת ההגנה הבליסטית והיכולות הבליסטיות ושדרוג מערכות ההתראה המוקדמת", אמר אל-ג'ובייר.

 

בנוגע לאיראן סיפר הדיפלומט הסעודי כי הצדדים דנו בדרכים להתמודד עם ההתערבות האיראנית באזור ואובמה גילה הבנה מלאה ביחס לסכנה הטמונה בהתערבות הזו של איראן בענייני האזור. אל-ג'ובייר טען כי במהלך השיחות עם אובמה, האחרון הציג את פרטי המשא ומתן עם איראן והבהיר כי כל הסכם שייתכן שייחתם עם איראן ידגיש וישאף למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. הבכירים האמריקנים הבהירו לנו שכל הסכם יהיה תחת מנגנון פיקוח קפדני וחסר תקדים ושההסכם יטיל הגבלות נוקשות ואמיתיות על איראן. כמו כן, ציין אל-ג'ובייר כי ההקלה בסנקציות תהיה קשורה במידת המחויבות של איראן בסעיפי ההסכם באי-התערבותה בעניינים הפנימיים של מדינות האזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים