שתף קטע נבחר

מעסיק, כך תזהה שקרים בראיון עבודה

המרואין מפזר חיוכים מזויפים? הגוף שלו נוקשה? הוא מתאמץ ליצור קשר עין או מרחיב בפרטים מיותרים? ייתכן שהוא אינו דובר אמת. במקום לסמוך על אינטואיציה ולהסתכן בהעסקה שגויה - לפניכם תמרורי האזהרה

סומכים על האינטואיציה שלכם? יכול מאוד להיות שיש לכם את זה, אבל גם אינטואיציה לא יכולה להיות מדויקת במאת האחוזים. החדשות הטובות הן, שבעזרת שיפור המודעות לנושא ואימון קל - אפשר ללמוד לזהות מישהו ש״מסבן״ אתכם במהלך הראיון.  

 

מדובר ביכולת שאין לזלזל בה, בהתחשב בכך שאתם שומרי הסף של החברה, ואינכם רוצים להכניס אליה אדם עם בעיית אמינות. פמלה מאייר, מחברת הספר "Liespotting", ערכה מחקר משמעותי בנוגע לדרכים בהן אנו משקרים, כדי למצוא את הדפוסים המשותפים לבני האדם בשפת הגוף.

 

מאייר גילתה שאדם שמשקר מפגין התנהגויות אשר שכיחות גם אצל אנשים שמרגישים לא בנוח, אך עם תוספות ספציפיות וחשובות. הדגשים הבאים יאותתו לכם האם האדם שלפניכם משקר לכם - מבחינת שפת הגוף, טון הדיבור וגם תוכן הדיבור עצמו.

 

שפת הגוף

אחד מהיתרונות הגדולים ביותר של לימוד שפת גוף, הוא היכולת לזהות מתי אדם משקר. הנה כמה התנהגויות גופניות שחוזרות על עצמן בהקשר זה:

 

• קשר עין - פחות מדי או יותר מדי: לרוב, אנשים לא שומרים על קשר עין לזמן ממושך. אך שקרנים נוטים להתאמץ מדי, ובדיוק בגלל זה הם ישתדלו ליצור קשר עין כדי להפגין בטחון. לעומת זאת, גם הימנעות מרובה מיצירת קשר עין יכולה להוות תמרור אדום וגדול שמעיד על חוסר כנות.

 

• נגיעות בגוף: כשמישהו משקר, הוא ירגיש שלא בנוח ולכן לרוב ישפשף את איזור הצוואר, האף והעיניים ויסתכל הצידה. פחות סביר לראות אותו נוגע באזור החזה בכף יד פתוחה.

 

 (צילם: shutterstock) (צילם: shutterstock)
(צילם: shutterstock)

• חלק גוף עליון נוקשה: זאת כתוצאה מהמתח להיתפס, וגם מניסיון לא מודע שלא לשקשק.

 

• גוף שנוטה לאחור או מופנה מבן השיחה: במודע או לא, דובר השקר חש מאוים ומתגונן מבן או בת השיחה שלו. מסיבה זו, אגב, הוא גם ישתמש בחפצים כמו כוס קפה, מחברת או סלולארי, כדי להציב מחסום לא מודע ביניכם על השולחן.

 

• מחוות הגוף לא תואמות לתוכן הוורבלי, או מגיעות מאוחר מדי: למשל מישהו שמקבל לידיו מתנה ומכריז "אני מת עליה!", ורק לאחר מכן מחייך.

 

• פיזור חיוכים מזויפים: חיוך מהלב הוא כמעט בלתי-ניתן לזיוף. חיוך אמיתי מתבטא בעיניים, או יותר נכון - בקמטים אשר סביבן. על כן, קל לזהות חיוך מזויף, שפעמים רבות יעיד על אי נוחות של המועמד, וייתכן שגם על שקר.

 

התוכן הוורבלי

שקרים יכולים להתגלות במידה רבה גם דרך טקסטים ובעיקר - סאב טקסטים. הנה כמה התנהגויות אופייניות:

 

• שימוש במילים שלך כדי לענות על השאלה שעל הפרק: להמחשה: "האם תוכל לספר לי קצת על הניסיון שלך בתפקידך הקודם?" - "כן, אספר על הניסיון שלי בתפקידי הקודם בשמחה".

 

• שקרנים לרוב ירבו בפרטים שלא נשאלו עליהם כדי להוכיח את אמינותם בצורה מוגזמת, ובנוסף יענו על שאלה בשאלה נוספת.

 

• הוספה של פריטי מידע לא רלוונטי לשיחה. אדם שמשקר לא חש בנוח עם רגעי שתיקה, וחש צורך למלא את החלל במילים.

 

לכל ההתנהגויות הללו יש מכנה משותף אחד שמאחוריו מטרה ברורה: להרוויח זמן שמסייע לפברק תשובה.

 

טון הדיבור

לא רק לתוכן עצמו, אלא גם לטון שבו הוא נאמר יש חשיבות באיתות על שקר, למשל:

 

• דיבור בטון מונוטוני - דווקא דברי אמת יקבלו הדגשה טונאלית.

 

• אדם דובר שקר נוטה, במקרים רבים, להשקיט את טון הדיבור שלו ולהפוך אותו לרך מאוד - על גבול המעורפל.

 

כך תאתרו שקרים בראיון

רוצים לבדוק האם האדם שמולכם משקר? הנה טריק קטן, שעובד במקרים רבים: נסו להחליף באופן פתאומי את נושא השיחה. אדם שמדבר איתכם בכנות יחוש מבולבל ו"ייתקע" לרגע. אדם שמשקר לכם ישמח בכך ויזרום מיד עם הנושא החדש. 

 

יחד עם זאת, גם חשוב לזכור: לא כל אדם שמפגין אחד או כמה מהסימנים הללו הוא שקרן באופן אוטומטי. יש אנשים שמטבעם פשוט מתנהגים בצורה משונה, ויכולים להפגין התנהגות ״חשודה״ מבלי שישקרו או יסתירו משהו.

 

ניתן לבחון זאת לאורך זמן: אם מתקיימים מספר ראיונות ולאורכם ההתנהגות של המרואיין עקבית, ייתכן כי זו פשוט התנהגותו הטבעית. אך אם ברגע מסוים או בריאיון ספציפי המרואיין מפגין התנהגויות אשר סימנו כמחשידות, ייתכן מאוד שהוא מנסה להסתיר משהו. לכן, השתמשו בכללים המצורפים - אך שלבו אותם גם עם האינסטינקטים הטבעיים שלכם.

 

הכותבת היא מנהלת תוכן גיוס עובדים ב-AllJobs 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
יניב בן יהודה
בתיה וייסמן
יניב בן יהודה
מומלצים