שתף קטע נבחר

שרת החוץ של האיחוד בדרך לישראל: "הסטטוס-קוו איננו אופציה"

בשבוע הראשון לכהונת הממשלה תגיע ביום ד' פדריקה מוגריני לסבב פגישות בי-ם וברמאללה. "האיחוד רוצה תפקיד פעיל יותר בקידום השלום על בסיס שתי מדינות", אמרה בתום פגישה עם שרי החוץ של האיחוד. גורמים בישראל: באווירת איומים האירופים יכולים לשכוח מהגברת המעורבות

 

ארכיון. נתניהו ופדריקה מוגריני (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
ארכיון. נתניהו ופדריקה מוגריני(צילום: עמית שאבי)

"האיחוד האירופי מתכוון לקחת תפקיד פעיל בחידוש תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים על בסיס פתרון שתי המדינות. דבר אחד ברור לכולם: הסטטוס-קוו איננו אופציה", כך אמרה אתמול (ב') שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, לקראת הגעתה ביום רביעי לביקור ראשון בירושלים וברמאללה. ברויטרס דווח כי היא דיברה במסיבת עיתונאים אחרי פגישה עם שרי חוץ ממדינות האיחוד, ולדבריה היא מתכננת למנף את מעמדה של אירופה כשותפת המסחר הגדולה ביותר של ישראל והתורמת העיקרית של הפלסטינים.

 

מוגריני האיטלקייה, שנכנסה לתפקיד לפני חצי שנה, תפגוש הן את ראש הממשלה בנימין נתניהו והן את יו"ר הרשות אבו מאזן. על רקע הכישלון האמריקני לקדם את המו"מ המדיני בשנתיים האחרונות, ולקראת 18 החודשים האחרונים של הנשיא ברק אובמה בבית הלבן, מתכוונת מוגריני לקחת לידיה את התפקיד המרכזי בניסיון להביא את הצדדים להסדר.

 

במסיבת העיתונאים לקראת הגעתה לאזור היא הדגישה כי היא מעוניינת לשמוע את שני הצדדים, בעיקר אחרי הקמת ממשלת הימין בישראל בשבוע שעבר.

 

מוגריני מגיעה על רקע חשש בירושלים מהחרפת הקרע בין ישראל לאיחוד האירופי בשל הקיפאון המדיני. באיחוד גוברות הקריאות להגברת המעורבות בתהליך ולנקיטת קו חריף נגד ישראל. דיפלומטים אירופאים אומרים כי אם ישראל תמשיך בבנייה בהתנחלויות ולא תחזור לשולחן המו"מ - היא תפגוש איחוד אירופי נחוש שגם יגבה מישראל מחיר מדיני. אחד הצעדים הראשונים שהאירופים ינסו לקדם יהיה החלטה כוללת לסימון מוצרים מההתנחלויות. בהמשך, סבורים בישראל, הם ינסו לכפות יוזמות אחרות.

 

כך למשל צרפת, אחת המדינות החשובות באיחוד, מקדמת הצעת החלטה במועצת הביטחון לקביעת לוח זמנים למו"מ בין ישראל לפלסטינים על הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 67' שמזרח ירושלים היא בירתה.

 

למרות המתיחות עם האירופים, מוגריני זוכה להערכה רבה בירושלים כמדינאית הגונה ומתונה, שלא כמו קודמתה הברונית קתרין אשטון שהובילה קו ביקורתי מאוד כלפי ישראל. עם זאת, גורמים מדיניים אומרים כי באווירה של איומים ואולטימטומים, "האירופים יכולים לשכוח מהגברת המעורבות. ככל שיהיו מאוזנים ואובייקטיביים - כך יוכלו להשפיע. ככל שיגבירו את הלחץ על ירושלים כך יגלו שהשפעתם מינורית".

 

הלחץ האירופי החל כבר עם השבעת הממשלה בישראל בשבוע שעבר. קבוצת בכירים אירופאים לשעבר שלחה מכתב הקורא לאיחוד האירופי לאמץ גישה "חדשה, רעננה ואגרסיבית" בנוגע לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. במכתב החריף טענו כי הם משוכנעים שאין לנתניהו כוונה לפתוח במשא ומתן רציני, והציעו להרחיב את סימון מוצרי ההתנחלויות.


פורסם לראשונה 18/05/2015 22:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים