שתף קטע נבחר

הם היו המנהיגים הצעירים. מזהים?

את מנהיגי ישראל אתם מכירים בצורתם הבוגרת, הממלכתית. קיבצנו לכם כמה מהם בצעירותם וילדותם, עכשיו תורכם להגיד לנו מי בתמונה

 

עוד בילדותו ברוסיה הקפיד על לבוש הולם (צילום: מכון ויצמן למדע/גנזך ויצמן) (צילום: מכון ויצמן למדע/גנזך ויצמן)
עוד בילדותו ברוסיה הקפיד על לבוש הולם
 

לימים הפך הבחור הצעיר למדען, התאזרח בבריטניה ומצא דרך אלטרנטיבית לייצור תרכובת אורגנית שהיתה בחסר בממלכה המאוחדת וחיונית ליצירת חומר נפץ במלחמת העולם הראשונה. בישראל היה הראשון למלא תפקיד רם מעלה. מזהים?  

כשגדל הבין שצריך לדאוג גם לחיים עצמם (צילום: ו.ס רנדל, מכון ויצמן למדע/גנזך ויצמן) (צילום: ו.ס רנדל, מכון ויצמן למדע/גנזך ויצמן)
כשגדל הבין שצריך לדאוג גם לחיים עצמם

זהו חיים ויצמן, הנשיא הראשון של מדינת ישראל וכימאי בולט שמצא דרך ביוכימית ליצירת אצטון מתסיסה של חומרי גלם צמחיים. האצטון היה חסר בבריטניה בימי מלחמת העולם הראשונה לאחר שנגמרו מרבצי הסידן האצטטי. על בסיס המצאתו של ויצמן הוקמה תעשיית החירום הצבאית.

 (צילום: דוד אלדן, לע"מ) (צילום: דוד אלדן, לע
(צילום: דוד אלדן, לע"מ)
  

צילומים: ו.ס רנדל, מכון ויצמן למדע/גנזך ויצמן

 

בראש ובראשונה

הוא אחראי להכרזה המשמעותית ביותר בתולדות המדינה, הלך להפריח את השממה וגם מחזיק בשיא שראש הממשלה בנימין נתניהו מנסה לשבור. שם משפחתו הקודם הוא צבעי המדים של מכבי חיפה בכדורגל.

הוא היה הראשון והיא הייתה הראשונה (צילום: בית בן גוריון) (צילום: בית בן גוריון)
הוא היה הראשון והיא הייתה הראשונה

אלה הם כמובן ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון, יחד עם אשתו פולה (אז מונבז) בתמונה שצולמה בניו יורק בשנת 1917, כשהוא היה בן 31 והיא בת 25. הוא כיהן בתפקיד ראש הממשלה בתקופה המצטברת הארוכה ביותר שעומדת על 13 שנה ו-127 יום. בן גוריון היה זה שהורה על ייסודו של צה"ל, והלך לגור בשדה בוקר כחלק מתפיסתו שלפיה עתיד היישוב היהודי בנגב.

 (צילום: פריץ כהן, לע"מ) (צילום: פריץ כהן, לע
(צילום: פריץ כהן, לע"מ)
 

הצילום העליון: באדיבות בית בן גוריון

 

הילד שהפך לרמטכ"ל וראש ממשלה

הילד יפה התואר הזה עוד יעמוד בראש הצבא באחת המלחמות שהביאו לניצחון אופורי ובהמשך יכהן כשגריר וכראש ממשלה. יידע להתפטר בזמן תחת סערה ציבורית, וישמש אחד מאדריכלי אחד התהליכים המשמעותיים לשלום, על כך יקבל גם פרס. מקום אייקוני עוד ייקרא על שמו בנסיבות טראגיות. מזהים?

 (צילום: אוסף פרטי רחל רבין יעקב, באדיבות מרכז רבין) (צילום: אוסף פרטי רחל רבין יעקב, באדיבות מרכז רבין)

 (באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון.) (באדיבות ארכיון צה
(באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון.)

זהו כמובן יצחק רבין, הרמטכ"ל השביעי של ישראל, שהוביל לניצחון במלחמת ששת הימים, שגריר ישראל בארה"ב וראש הממשלה החמישי של ישראל. הוא התפטר מהקדנציה הראשונה על רקע פרשת חשבון הדולרים שבו הייתה מעורבת אשתו לאה, הוביל את תהליך אוסלו וקיבל על כך פרס נובל. הוא נרצח ב-1995 על ידי יגאל עמיר בכיכר מלכי ישראל, שמאז קרויה על שמו.

 (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
(צילום: יעקב סער, לע"מ)
 

הצילום העליון: אוסף פרטי רחל רבין יעקב, באדיבות מרכז רבין

 

עושה כושר, בדרך לשיא

הצעיר הזה, שנראה כאן בתמונה מבצע עליות מתח, התגייס, כמו אחיו, ליחידה מיוחדת. אחרי שירותו הצבאי כלוחם ומפקד הוא עבר לארצות הברית, עשה חיל בעסקים - ואחר כך חזר והפך לאחד האישים המשמעותיים ביותר בתולדות מדינת ישראל.  

 (צילום: לע"מ) (צילום: לע
(צילום: לע"מ)

זהו כמובן ראש הממשלה בנימין נתניהו. לאחר שלחם בסיירת מטכ"ל, שאליה התגייס בעקבות אחיו יוני נתניהו שנהרג במבצע אנטבה כמפקד הסיירת, המשיך נתניהו לארצות הברית. באמצע שנות ה-80 שימש נתניהו כשגריר ישראל באו"ם, בהמשך כסגן שר החוץ וב-1996 נבחר לראשונה לראשות הממשלה. אם יישאר ראש ממשלה עד אמצע 2019, ישבור נתניהו את השיא של דוד בן גוריון - 13 שנים כראש ממשלה.

 (צילום: יונתן זינדל, פלאש90) (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
(צילום: יונתן זינדל, פלאש90)

ירושלמי היה, ירושלמי נשאר

הצעיר המתולתל הזה נולד בירושלים, מתגורר בעיר עד היום והוא אחד המזוהים ביותר עם הבירה. מצה"ל השתחרר בדרגת רב סרן, בכנסת כיהן קרוב לרבע מאה ולתפקידו הנוכחי הגיע אחרי מאבק צמוד. בשנים האחרונות הפך לצמחוני.

 (צילום: אלבום משפחתי) (צילום: אלבום משפחתי)
(צילום: אלבום משפחתי)

בטוח דייקתם וזיהיתם את ראובן (רובי) ריבלין, הנשיא העשירי של מדינת ישראל. ריבלין, לשעבר סגן ראש העיר ירושלים ויו"ר קבוצת הכדורגל בית"ר ירושלים, נשאר מזוהה עם בירת ישראל. הוא נבחר לנשיאות למרות התנגדות ראש הממשלה בנימין נתניהו ואחרי שניצח בסיבוב השני את מאיר שטרית. הנשיא הצמחוני הראשון ויתר על הבשר אחרי שהגיע עם כלבו לפנסיון שלידו הייתה משחטה.

 (צילום: עמוס בן גרשום/לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום/לע
(צילום: עמוס בן גרשום/לע"מ)

הצעיר הלוחם שהפך לביטחוניסט

את הבחור הצעיר תתקשו לזהות בלי הסמל שמזוהה עמו. הוא היה מהלוחמים הבולטים בפלמ"ח וממובילי כוחות צה"ל במלחמת העצמאות, ועמד בראש הצבא במלחמת סיני. אחד ממוביליה של מלחמת ששת הימים מחוץ לצבא, ובמהלכה הצטלם בתמונה מיתולוגית בכניסה לעיר העתיקה דרך שער האריות. ממובילי מלחמות ההתשה ויום הכיפורים.

 

 (צילום: באדיבות ארכיון ההגנה במשרד הביטחון) (צילום: באדיבות ארכיון ההגנה במשרד הביטחון)
(צילום: באדיבות ארכיון ההגנה במשרד הביטחון)

 (צילום: באדיבות ארכיון ההגנה במשרד הביטחון) (צילום: באדיבות ארכיון ההגנה במשרד הביטחון)
(צילום: באדיבות ארכיון ההגנה במשרד הביטחון)

ראשון מימין (צילום: באדיבות ארכיון ההגנה במשרד הביטחון) (צילום: באדיבות ארכיון ההגנה במשרד הביטחון)
ראשון מימין(צילום: באדיבות ארכיון ההגנה במשרד הביטחון)
 

בטח הצלחתם לזהות את משה דיין, שלחם בפלמ"ח כשאיבד את עינו השמאלית לאחר שצלף צרפתי פגע במשקפת שאחז בידיו. במלחמת העצמאות נשלח לפקד על כוחות צה"ל בעמק הירדן והיה שותף לבלימת כוחות הסורים לדגניה והיה למובילי מבצע דני. מונה לרמטכ"ל ב-1953, תפקיד שבמסגרתו הוביל את מלחמת סיני. היה שר הביטחון של ישראל במלחמות ששת הימים, ההתשה ויום הכיפורים. הצטלם עם הרמטכ"ל יצחק רבין ועם אלוף פיקוד מרכז עוזי נרקיס בכניסה לשער האריות, מתמונות הניצחון של המלחמה.

 (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
(צילום: דוד רובינגר)

   

המחליף האולטימטיבי

מיהו הצעיר שמצולם עם אחותו, במדי הצבא הטורקי שבו התנדב, עת קרא לקבלת נתינות עות'מאנית לצורך מניעת גירוש יהודים מישראל? הוא הגיע לשני תפקידים רמים בחיתוליה של המדינה, במסגרת אחד מהם רשם הישג שהביא לסיומה של מלחמה. 

 (צילום: אוסף גרשון גרא, ארכיון התצלומים, יד יצחק בן-צבי) (צילום: אוסף גרשון גרא, ארכיון התצלומים, יד יצחק בן-צבי)
(צילום: אוסף גרשון גרא, ארכיון התצלומים, יד יצחק בן-צבי)
  

האיש והשפם הוא לא אחר מאשר משה שרת (שרתוק), שר החוץ הראשון של מדינת ישראל וראש הממשלה השני לאחר פרישתו של דוד בן גוריון ב-1953. כשר החוץ הוביל את הסכמי שביתת הנשק ב-1949, שסיימו רשמית את מלחמת העצמאות. בתמונה שלמעלה הוא מצולם עם אחותו רבקה שרתוק, שנישאה לדב הוז, מראשי תנועת העבודה, ממייסדי ארגון ההגנה ומחלוצי הטיס העברי בארץ ישראל.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

כוכב מערכת הבחירות האחרונה, אף שלא התמודד

נחשב מקורבו ויורשו של אחד המנהיגים החלוצים של ישראל, ובעצמו אחד המנהיגים שהובילו את המדינה בשעת מלחמה, ומי שנאלץ להאט את קצב הפיתוח הגרעיני של ישראל כדי להגיע להבנות עם האמריקנים. את מפעל חייו אתם יכולים פשוט לשתות מהברז שלכם, ובמערכת הבחירות האחרונות הוא כיכב בתשדירי שתי המפלגות הגדולות, אף שלא היה בין המתמודדים. 

גם לו היה שפם אופנתי (באדיבות ארכיון המדינה) (באדיבות ארכיון המדינה)
גם לו היה שפם אופנתי(באדיבות ארכיון המדינה)

זהו לוי אשכול, שר האוצר השני וראש הממשלה השלישי של ישראל, לאחר שהפך ליורשו של ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון, בשל קרבתו אליו. השניים הסתכסכו ב-1964 על רקע דרישתו של האחרון למנות ועדת חקירה ל"עסק הביש". הוא הגיע ב-1960 להבנה עם האמריקנים להאטת הפיתוח הגרעיני של הכור בדימונה תמורת חבילת סיוע, בניגוד לעמדת אחד מאבות הכור, שמעון פרס, שהעדיף את הידוק היחסים עם צרפת, גם במחיר התעמתות עם ארה"ב. אשכול חנך את מפעל חייו, המוביל הארצי, ב-1964 והוביל את ישראל בימי מלחמת ששת הימים.

 (צילום : משה פרידן, לע"מ) (צילום : משה פרידן, לע
(צילום : משה פרידן, לע"מ)

 

הגבר היחיד בממשלה

מיהי הילדה ובתמונה הבאה נערה, שתהיה האישה הראשונה בתפקידה, שלא נחסכו ממנה מלחמות? מיהי שלפי הנטען אסרה על קיום הופעתה של תופעה תרבותית היסטורית והיסטרית בישראל והכריזה כבר בתקופתה על בדיקת הקמת רכבת תחתית בתל אביב, שעד היום לא קמה? אם תגלו אתם בטח תהיו מזועזעים.

 

 (צילום: L. F. KUHLI, באדיבות ד"ר יהודית רייפן-רונן, העמותה להנצחת זכרה של גולדה מאיר) (צילום: L. F. KUHLI, באדיבות ד

 (באדיבות ד"ר יהודית רייפן-רונן, העמותה להנצחת זכרה של גולדה מאיר) (באדיבות ד

 (באדיבות ד"ר יהודית רייפן-רונן, העמותה להנצחת זכרה של גולדה מאיר) (באדיבות ד

 

גולדה מאיר הייתה בתפקיד ראש הממשלה הרביעי והאישה היחידה שכיהנה עד כה בו. היא הנהיגה את ישראל בתקופת מלחמת ההתשה ומלחמת יום הכיפורים. מאיר אסרה לפי הנטען על קיום הופעתה של להקת הביטלס בישראל בנימוק שמדובר בתופעה מנוונת, והכריזה ב-1973 על בדיקה להקמת הרכבת התחתית בתל אביב.

 

בתמונה האחרונה משנת 1906 היא בת 8 כשעוד קראו לה גולדה מאבוביץ', לימים מאירסון. בתמונה מעליה היא כבר בת 18, ובתמונה השלישית גולדה מופיעה בגיל 21 בהצגה לכבוד סיום בית ספרה – בית המדרש למורים. היא מגלמת נביאה צעירה ונראית לעין הסיסמה "תחיית העם היהודי", המבטאת את אמונתה של גולדה בחזונה.


לא, זה לא המטבחון של גולדה (צילום: דוד רובינגר ) (צילום: דוד רובינגר )
לא, זה לא המטבחון של גולדה(צילום: דוד רובינגר )

 

צילומים: L. F. KUHLI, באדיבות ד"ר יהודית רייפן-רונן, העמותה להנצחת זכרה של גולדה מאיר

 

הביא שלום עלינו. וגם מלחמה

מי זה הבחור הצעיר, שביום מן הימים יעשה היסטוריה, יביא למפלגתו את השלטון לראשונה ויהפוך אויב לחבר, אף שגם בתקופתו לא חמקנו ממלחמה, שהכניסה אותנו לבוץ?

 

 (צילום:מרכז מורשת בגין) (צילום:מרכז מורשת בגין)

 (צילום:מרכז מורשת בגין) (צילום:מרכז מורשת בגין)

 (צילום:מרכז מורשת בגין) (צילום:מרכז מורשת בגין)

בטח זיהיתם את מנחם בגין, ראש הממשלה השישי, שהביא למהפך בשלטון ב-1977, הוביל את הסכם השלום עם מצרים והנהיג את ישראל במלחמת לבנון הראשונה.

 (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
(צילום: יעקב סער, לע"מ)

צילומים: מרכז מורשת בגין

 

האיש שקלט את העלייה

הוא קיבל מדינה במשבר ביטחוני, כלכלי וחברתי, כשסומן כיורש. מה שנתניהו עכשיו לא השיג עם הרצוג, הוא השיג עם יריבו הפוליטי. בתקופתו למדנו להדביק חלונות ולעטות מסכות. מיהו הצעיר שבעתיד יביא להרחבת עם ישראל לעומת הפלסטינים?

 

 (צילום: לע"מ) (צילום: לע
(צילום: לע"מ)

זהו ראש הממשלה השביעי של ישראל, יצחק שמיר, שהוכתר כיורשו של מנחם בגין ב-1983 ומונה לראש הממשלה עם פרישתו של הראשון. קיבל לידיו מדינה במיתון ובבוץ הלבנוני, ובבחירות הבאות חתם על רוטציה עם שמעון פרס. הנהיג את המדינה תחת מתקפת הטילים במלחמת המפרץ ועודד קליטת עלייה מברית המועצות לשעבר ומאתיופיה.

 (צילום: מיכאל קרמר) (צילום: מיכאל קרמר)
(צילום: מיכאל קרמר)

 

ראש הממשלה שמעולם לא נבחר

הנער הצעיר, שלימים ייזום פרויקט לכאורה מהסודיים בישראל, יכהן פעמיים כראש הממשלה ובתפקיד ממלכתי, למרות הטענות על אופיו המפסידני. הוא יהיה מאדריכלי אחד התהליכים המשמעותיים לשלום ויקבל על כך פרס, ויש בזה גם רמז לשמו.

 

 (צילום: לע"מ) (צילום: לע
(צילום: לע"מ)

 (צילום: לע"מ) (צילום: לע
(צילום: לע"מ)

נכון, זהו שמעון פרס, ראש הממשלה השמיני של ישראל והנשיא התשיעי שלה. מי שעמד מאחורי הקמת הקריה למחקר גרעיני בדימונה, נקרא לא אחת "לוזר", הוביל יחד עם יצחק רבין את תהליך אוסלו וגרף את פרס נובל על כך. בשנותיו כנשיא עלה מעמדו הבינלאומי לשיאים חדשים של אהדת הציבור.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מפרק השעונים מהסיירת

מי הילדון שלימים יגיע לצמרת הסולם הצבאי ולאחר מכן יוביל לשחר של יום חדש? מי הוא, שבעתיד ינצח על יציאה מן הבוץ, ינסה לקדם את המשא ומתן עם הפלסטינים, יחווה אינתיפאדה ויתמודד עם חטיפת חיילים?

 

 (צילום: לע"מ) (צילום: לע
(צילום: לע"מ)

 (צילום: דובר צה"ל, לסלו, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל, לסלו, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 (צילום: לע"מ) (צילום: לע
(צילום: לע"מ)
זיהיתם את אהוד ברק, ראש הממשלה העשירי והרמטכ"ל ה-14 של ישראל? הוא נבחר לראשות הממשלה במאי 1999 בליווי הנאום "זהו שחר של יום חדש", והוביל את צה"ל לנסיגה מרצועת הביטחון בדרום לבנון במאי 2000. הוא קיים משא ומתן מול יאסר ערפאת בקמפ דיוויד, בחסות נשיא ארה"ב ביל קלינטון, אך המגעים התפוצצו, ובעקבות זאת יזם ערפאת את האינתיפאדה השנייה. בתמונה העליונה הוא בן 6, וכבר אז היה לו מבט שובב.

 (צילום: אריאל חרמוני) (צילום: אריאל חרמוני)
(צילום: אריאל חרמוני)

איש המלחמה וההתנתקות

מיהו החייל הצעיר בן ה-20 שמאוחר יותר החזיק בצבא בתפקידי מפתח במבצע קדש, במלחמת ששת הימים, במלחמת ההתשה ובמלחמת יום הכיפורים? מיהו שיזם את שקיעת ישראל בבוץ, היה ידוע כפורץ דרכן של ההתנחלויות אבל בהמשך כמפרקן, הקים מפלגה משלו, היה ידוע כחובב צאן למאכל, נרדם ולא קם?

 

 (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: באדיבות ארכיון צה
(צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: באדיבות ארכיון צה
(צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

 (צילום: במחנה, אברהם ורד, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: במחנה, אברהם ורד, באדיבות ארכיון צה
(צילום: במחנה, אברהם ורד, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)
אריאל שרון, ראש הממשלה ה-11 של ישראל, מי שהקים את יחידה 101 והוביל את הצנחנים במבצע קדש לכיבוש כונתילה ופיקד על קרב המיתלה. פיקד על אוגדה 38 בגזרה הדרומית במלחמת ששת הימים ועל אוגדת המילואים 143 במלחמת יום הכיפורים. יזם את הקמת מפלגת הליכוד, התמנה לשר הביטחון בממשלתו השנייה של מנחם בגין, יזם את מלחמת לבנון הראשונה ושמו נקשר לטבח סברה ושתילה. היה ידוע כאבי ההתנחלויות, אבל כראש הממשלה הביא לתוכנית ההתנתקות. הקים את מפלגת קדימה וצנח לתרדמת, עד שנפטר בתחילת 2014.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

קדימה לראשות הממשלה

לפני שהפך לראש הממשלה, קיבל הבחור הצעיר שבתמונה לידיו עיר שמהווה סלע מחלוקת בינלאומי. כיום אותו מנהיג כבר לא מבלה בספסלי משכן הכנסת, כי אם בספסלים מפוקפקים הרבה יותר. במהלך כהונתו הקצרה הייתה המדינה במלחמה בלבנון ובמבצע ברצועת עזה.

 

 (צילום: סער יעקב, לע"מ) (צילום: סער יעקב, לע
(צילום: סער יעקב, לע"מ)
 

אמנם את הבלורית החליפה פדחת מפוארת, אך זה עדיין אהוד אולמרט, ראש הממשלה ה-12 של ישראל, שקיבל לידיו את ראשות הממשלה כשאריאל שרון אושפז עקב אירוע מוחי. לפני כהונתו התנסה בתפקיד מנהיגותי אחר, כראש עיריית ירושלים, בשנות ה-90. בשנה שעברה הורשע בפרשת הולילנד ונידון לשש שנות מאסר בפועל ושנתיים על תנאי, והשנה הורשע בפרשת טלנסקי והוא ממתין בימים אלה לגזר דינו. 

 (צילום: נועם מושקוביץ, וואלה) (צילום: נועם מושקוביץ, וואלה)
(צילום: נועם מושקוביץ, וואלה)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות ד"ר יהודית רייפן-רונן, העמותה להנצחת זכרה של גולדה מאיר
מי אני?
באדיבות ד"ר יהודית רייפן-רונן, העמותה להנצחת זכרה של גולדה מאיר
מומלצים