שתף קטע נבחר

יוזמה צרפתית: שתי מדינות תוך 18 חודשים

צרפת הקשיחה את התוכנית המדינית שלה שתוגש בחודשים הקרובים למועצת הביטחון: מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 67', וירושלים בירת שתי המדינות. אם התוכנית לא תצליח, צרפת תכיר רשמית במדינת פלסטין

פרנסואה הולנד ובנימין נתניהו. חוששים מהסלמה בשטחים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרנסואה הולנד ובנימין נתניהו. חוששים מהסלמה בשטחים(צילום: AFP)

לאחר שנשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר שאין סיכוי שבשנה הקרובה יושג הסכם בין ישראל לבין הפלסטינים - הצרפתים מנסים למלא את הוואקום שנוצר ומאיצים את המאמצים הדיפלומטיים שלהם בנוגע ליוזמה הצרפתית לחידוש המשא ומתן.

 

שר החוץ הצרפתי לורן פביוס הגיש לאחרונה למדינות הליגה הערבית תוכנית מפורטת לחידוש המשא ומתן לשלום בין ישראל לבין הפלסטינים. התוכנית מתבססת על הקמת מדינה פלסטינית בקווי 4 ביוני 1967 עם חילופי שטחים חופפים בגודלם בהסכמה הדדית, תוך מתן מענה לצרכים הביטחוניים של ישראל.

 

בהצעה החדשה קיצרו הצרפתים את משך הזמן שהקציבו בעבר למשא ומתן משנתיים ל-18 חודשים, בגלל הדרישה הפלסטינית. הצרפתים רוצים להשיג באמצעות השיחות "פתרון צודק, בר-קיימא וגלובלי" לסכסוך. במקרה של אי-הגעה לפתרון בתוך פרק זמן זה, תודיע צרפת שהיא תכיר רשמית במדינת פלסטין. מקור צרפתי הסביר כי קיצור לוח הזמנים הוכתב על ידי ההסלמה בשטחים וכן על ידי השאיפה לראות את היוזמה הזו מתקדמת עוד במהלך חלקה האחרון של כהונת פרנסואה הולנד.

  

 

נתניהו עם מוגריני. אמר בפגישה שהוא "מחויב לשלום" (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
נתניהו עם מוגריני. אמר בפגישה שהוא "מחויב לשלום"(צילום: עמית שאבי)

התוכנית הצרפתית קובעת כי הצדדים יצטרכו להגדיר פרמטרים שמבטיחים את ביטחונן של ישראל ושל פלסטין, תוך שמירה יעילה של הגבולות, בלימת הטרור וזליגת אמצעי לחימה. הפרמטרים או המנגנון יצטרכו לכבד את ריבונות המדינה המפורזת הפלסטינית, לרבות נסיגה שלמה בשלבים של צה"ל, בתקופת מעבר שעליה יוסכם. הצרפתים מדגישים כי לא מדובר בעוד הסכם ביניים אשר ידחה לעתיד בלתי ידוע את סיום הכיבוש - אלא בהסדר סופי.

 

בעניין אחר שהוא קריטי לפלסטינים, התוכנית הצרפתית דורשת "פתרון צודק, מאוזן וריאלי לסוגיית הפליטים", תוך הדגשה שהוא יצטרך להישען על "מנגנון פיצוי". לגבי ירושלים, הנוסח הצרפתי עמום ומתייחס לצורך בהפיכתה לבירת שתי המדינות העתידיות.

 

התוכנית הצרפתית קוראת ליישם את עקרון שתי המדינות לשני עמים תוך דרישה להכרה באופייה היהודי של המדינה. דרישה זו נדחתה עד כה על הסף על ידי הפלסטינים ונתפשת כהתקרבות לעמדה הישראלית.

העיתון לה פיגארו דיווח כי טיוטת התוכנית הצרפתית הועברה באופן בלתי רשמי גם ללונדון ולמדריד.

 

בכל מקרה התוכנית לא תוגש לפני 30 ביוני, הדד ליין שנקבע למגעים של המעצמות עם איראן על הסכם סופי. מקורות צרפתיים אמרו כי ארצות הברית היא זו שביקשה מהצרפתים לדחות את הגשת המסמך למועצת הביטחון, כדי שלא להקשות על סיום המגעים עם איראן. עם זאת הם הוסיפו ואמרו כי צרפת לא תמתין לנצח.

 

נתניהו: "תומך בשתי מדינות"

בפגישה עם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא מחויב לפתרון שתי המדינות. במהלך קמפיין הבחירות נסוג נתניהו מנאום בר אילן, אך כעת חזר למתווה שתי המדינות: "אני רוצה שלום. אני לא בעד פתרון של מדינה אחת. אני תומך בחזון של שתי מדינות". באותה הנשימה אמר נתניהו כי "הפלסטינים חייבים להכיר במדינה יהודית. אני מחויב לשלום. נקטנו צעדים להקל על הפלסטינים. נמשיך בצעדים אלו. אני רוצה שלום שיסיים את הסכסוך אחת ולתמיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא צרפת, פרנסואה הולנד
צילום: AP
מומלצים