שתף קטע נבחר

"לתת הטבות גם לקניית דירות מיד שנייה"

בפורום הנדל"ן של קבוצת דן אנד ברדסטריט הציעה סגי איתן, מנכ"לית נכסים ובניין, לקדם הלוואות ומענקים של הממשלה - לא רק על דירות חדשות: "שוק יד שנייה הוא המנוע". אורן הוד, מנכ"ל אפריקה ישראל, ביקר את הממשלה: "אנשים מבינים שסיסמאות הפוליטיקאים לא משפיעות - ורצים לקנות דירות"

רוכשי הדירות איבדו אמון בממשלה? אם שואלים את הקבלנים התשובה חיובית. בפורום הנדל"ן השנתי של קבוצת דן אנד ברדסטריט, שנערך היום (ד') במסגרת פורום "100 DUN'S" לענף הנדל"ן במשרדי הקבוצה בגבעתיים, טענו מנהלי חברות נדל"ן מובילות במשק כי חוסר היציבות בענף נובע מההצהרות החוזרות ונשנות על תוכניות חדשות. "אנשים מבינים שהסיסמאות של הפוליטיקאים לא משפיעות - ורצים לקנות דירות. הם הפסיקו להאמין למה שאומרים בירושלים", אמר אורן הוד, מנכ"ל חברת אפריקה ישראל.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

סגי איתן, מנכ"לית חברת נכסים ובניין, הוסיפה כי "חוסר היציבות בענף נובע מכך שכל כמה זמן יש תוכנית חדשה, ספין חדש". היא הציעה לקדם מתן הלוואות, מענקים והטבות לזוגות צעירים לרכישת דירה מיד שנייה - ולא רק לקניית דירות חדשות, כמו תוכנית מע"מ אפס שנגנזה ותוכנית מחיר מטרה. "שוק יד השנייה הוא המנוע", ציינה. יגאל דמרי, מנכ"ל חברת י.ח דמרי, האשים את הממשלה ביוקר הדיור: "חייבים להפנים - מדינת ישראל לא רוצה להוריד מחירים. ברגע שהיא תוריד, גביית המסים שלה תיפגע", טען.

 

גיל גבע, מנכ"ל ובעלי חברת תדהר, התייחס לבעיית עובדי הבניין. "אין בארץ מספיק עובדים, אין פה מהנדסים. זו חלמאות. כל שנה יוצאים לפנסיה 500 מהנדסים שהגיעו לארץ מהעלייה הרוסית ואין מי שיחליף אותם. צריך תהליך אחרי - לא לחזור על אותן טעויות פעם אחר פעם".

 

צח ברקי, סמנכ"ל אגף מידע, כלכלה ומחקר בקבוצת דן אנד ברדסטריט, הסביר לנוכחים כי קיימת עלייה במחירי הדיור בכל העולם. "הסיבה לכך היא שיעורי הריבית הנמוכים", אמר ברקי, "במרבית המדינות אנחנו רואים עלייה, ויש כאלה שעברו את קצב עליית מחירי הדיור בישראל. באירלנד, למשל, מחירי הדיור הם פי 3 מאצלנו".

"אין בארץ מספיק עובדי בנייה, זו חלמאות" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"אין בארץ מספיק עובדי בנייה, זו חלמאות"(צילום: shutterstock)

 

"צריך להגדיל את ההיצע בנגב ובצפון"

תמיר דגן, מנכ"ל חברת שיכון ובינוי, התייחס ליוזמה של שר האוצר החדש, משה כחלון, להעלות את מס הרכישה על דירות להשקעה. "אני לא יודע מה זה 'תוכנית כחלון', אבל לזכותו ייאמר שהוא לא קם ואמר 'אני אוריד תוך שנה ב-30% את המחירים'. לפני שנה הייתה אופוריה כשהייתה האטה בביקושים, אבל ברגע שתוכנית מע"מ אפס נפלה ראינו בחודש דצמבר האחרון עלייה מהירה. הזבנג הזה יעיל רק לחודש-חודשיים. המשקיעים, 'האנשים הרעים' שכולם מנתפלים עליהם, ממלאים את התפקיד של המדינה. הרי אין בארץ דירות להשכרה".

 

אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, התייחס אף הוא לסוגיית משקיעי הנדל"ן. "אני מאוד מאוכזב מכחלון", אמר. "למרות שכל שנתיים מתחלפת פה ממשלה, שרי האוצר חוזרים פעם אחר פעם על אותן הטעויות והולכים על הפתרונות הקלים - לדכא את הביקושים. עכשיו הם גם רוצים למחוק את שוק המשקיעים ולדכא אותו".

 

יקי רייסנר, מנכ"ל ובעלי חברת רייסדור, הוסיף בהקשר זה: "כולם מדברים על כחלון ואף אחד לא מדבר על שר השיכון, יואב גלנט. הצ'אנס היחיד שאולי יקרה משהו בשוק הדיור זה אם כחלון יהיה שר אוצר במשך 4 שנים רצופות. כרגע אני לא רואה פתרון, הרי תוך שנתיים הוא יוחלף".

 

שאול לוטן, מנכ"ל ובעלי חברת משולם לוינשטין, התייחס לסוגיית היצע הדירות בישראל. "הגדלת ההיצע יכולה להתבצע על ידי הנפקת קרקעות במהירות גדולה יותר, וקיצור דרסטי של הבירוקרטיה ברשויות", טען. "כאשר כל שנתיים אני צריך להוציא היתר בנייה, אני נתקע עם פרויקטים שנים רבות. כל עוד שולטים בנו יועצים משפטיים לא יקרה פה כלום".

 

עו"ד דור שחם, שותף בכיר וראש מחלקת נדל"ן במשרד עוה"ד המבורגר עברון ושות', התייחס להגדלת ההיצע ביישובי הפריפריה וטען כי "הגדלת ההיצע בפריפריה לא תעזור. ראשי ערים בפריפריה לא מעוניינים בהגדלת ההיצע אלא מעדיפים שטחי מסחר. הגדלת ההיצע צריכה להיות במרכזי הביקוש כי רק זה יגרום לבנייה בפריפריה".

 

גם ראם עמינח, שותף מייסד במשרד רו"ח שטיינמץ עמינח ושות', התייחס ליישובי הפריפריה. "כל עוד אין תחבורה ראויה בפריפריה, לא יירדו המחירים", אמר. "כדי להוריד את המחירים צריך לטפל בקרקעות במרכז. בקרקעות רבות מחזיקים צה"ל ומשרד הביטחון. הם רוצים לשחרר קרקעות - וצריך לפעול לכך. אם נפעל לפתור את בעיית המימון ולהזיז את הבסיסים לפריפריה, ישתחררו שטחים באזור המרכז וכך גם אנשי הקבע יעברו לשם".

 

על כך הוסיף דמרי כי "צריך להגדיל את ההיצע בנגב ובצפון. היום כל מדינת ישראל מבוקשת. לפני 5 שנים הבטיחו לפנות בסיסים במרכז ועד היום כלום לא קרה. כדי לפנות את הבסיסים במרכז אמורים לבנות בסיסים בנגב ובצפון, אבל לא שמעתי על מכרזים בשנים האחרונות".

 

דניאלה פז ארז, מנכ"ל חברת ייעוץ הנדל"ן פז כלכלה והנדסה, הסבירה שנושא התכנון כבר מאחורינו: "אנחנו רואים העברה של מנהל התכנון ושל רמ"י, העניין שזה ניסיון למעשה להסדיר מה שקרה מאז טרכטנברג – אך יש הצלחות בהאצת התכנון, אבל פשוט לא רואים את זה, ענף הנדל"ן הוא לא סירת מירוץ אלא נושאת מטוסים, לוקח לתהליכים זמן להתגבש.

 

"אני לא רואה איך המדינה תייצר בנייה ללא תכנית לספיגת כמות כל כך גדולה של עשייה כשהיא להשקיע 30 מיליארד שקל בהעברת הבסיסים לנגב ומיליארדים ברכבות. מטפלים במה שמתחת לאף. גם אם ייפול האסימון ומחר יטיסו לכאן צוותים מטורקיה ותהיה יכולת היצור, אז תהיה לנו בעיה עם הבנקים כי יש מגבלה של 20% אשראי. עצה טובה לכחלון – לעשות תכנון אסטרטגי של הצורך וכל מה שנדרש כדי למלא את הצורך, נושא התכנון נפתר פשוט לא רואים את זה, גם נושא החסמים, העגלה יצאה".

 

אבי יעקובוביץ, מנכ"ל חברת גב ים, התייחס לשוק המשרדים בישראל. "שוק המשרדים בוער כיום ונמצא בתנופה טוטלית. אנחנו רואים הבעת אמון בישראל של חברות היי-טק בינלאומיות, כמו חברת אפל שפתחה מרכז בהרצליה או וקמפוס מיקרוסופט בחיפה. זה שוק שיש לו ביקוש גבוה ומתרחב כל הזמן. פארק ההיי-טק בבאר שבע, למשל, זו ממש אמירה של המדינה". יעקובוביץ הבהיר כי "אנחנו נמצאים בתפוסות מלאות מהבחינה הזו - אך יש לשפר את התשתיות, הכבישים והרכבות".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
בנייה בבני ברק. "מדינת ישראל לא רוצה להוריד מחירים"
צילום: מוטי קמחי
צילום: דן לב
סגי איתן, מנכ"לית חברת נכסים ובניין. "שוק דירות מיד שנייה הוא המנוע"
צילום: דן לב
מומלצים