שתף קטע נבחר

סנואודן חוגג: "סוף ההאזנות - ניצחון האזרח"

מדליף תוכנית ההאזנות שמצא מקום מקלט ברוסיה כתב טור מיוחד ל"ניו יורק טיימס" בעקבות פקיעת חוק ההאזנות. "אפילו הנשיא אובמה, שהגן על החוק, הורה לבטלו", כתב סנואודן, אך הזהיר: "הזכות לפרטיות עדיין בסכנה"

 

הניצחון שלו. אדוארד סנואודן (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
הניצחון שלו. אדוארד סנואודן(צילום: מתוך יוטיוב)

חגיגת הניצחון של אדוארד סנואודן : שנתיים חלפו מאז עורר האמריקני הצעיר את סערת ההאזנות של הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) כשחשף כי הסוכנות האזינה לכמעט כל טלפון ברחבי ארה"ב ומשם גם לכל העולם.

 

עוד חדשות בעולם:

איומי נסראללה: נגרש מיליוני ישראלים במלחמה הבאה

מת שר החוץ המיתולוגי של סדאם חוסיין

אובמה כורע: מארח חברה בחדר הסגלגל

 

ביום שני פקע תוקפו של חוק הפטריוט, שנחקק בעקבות פיגועי 11 בספטמבר, שהעניק לסוכנויות הביון יכולות מעקב אחר אזרחים אמריקנים. בעקבות המאורע, העניק סנואודן טור מיוחד ל"ניו יורק טיימס" תחת הכותרת: "העולם אמר לא למעקב".

"בחודש אחר תוכנית ה-NSA הוגדרה כלא חוקית בבית המשפט ונשללה בקונגרס", כתב סנואודן במאמרו. "אפילו הנשיא אובמה, שבעבר הגן על התוכנית וביקר את חשיפתה, הורה על ביטולה".

 

המדליף האמריקני, שמצא מקום מקלט ברוסיה, נזכר באירועים שהובילו לסערה הגדולה. "לפני שנתיים ישבנו שלושה עיתונאים ואנוכי בחדר מלון בהונג קונג וחיכינו איך העולם יגיב לחשיפה. תוך ימים הגיב הממשל האמריקני בהטלת אישומים נגדי והאשימה שפרצה בגללי מלחמת ריגול עולמית".

 

הוא המשיך ואמר כי "באותם רגעים חששתי לחיי ושהציבור יגיב באדישות. מעולם לא הייתי כה שמח שנוכחתי לדעת שטעיתי".

מפגינים בוושינגטון נגד ה-NSA (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים בוושינגטון נגד ה-NSA(צילום: EPA)

"שנתיים מאוחר יותר", מציין סנואודן, "השינוי מרחיק לכת. סיום תוכנית ההאזנות לטלפונים פרטיים הוא ניצחון היסטורי עבור זכויותיו של כל אזרח והוא תוצר של השינוי במודעות העולמית".

 

המדליף גם חילק שבחים לחברות טכנולוגיות, בהן אפל. "גם אם האייפון שלך נגנב, אפל ביצעו שינויים כך שהחיים הפרטיים שלך יישארו פרטיים", כתב סנואודן במאמר.

 

עם זאת, סנואודן מבקש לא להיות שאננים. "יש לנו עוד דרך ארוכה. הזכות לפרטיות עדיין נמצאת בסכנה. חלק משירותי האינטרנט הפופולריים בעולם רשומים כשותפים של תוכנית ההאזנות של ה-NSA ועל חברות טכנולוגיות מופעל לחץ רב לשתף פעולה".

 

סנואודן מפנה אצבע מאשימה גם לכמה מדינות. "אוסטרליה, קנדה וצרפת ניצלו לאחרונה טרגדיות שהתרחשו כדי להחדיר חוקים דרקוניים, על אף שהראיות הוכיחו שריגול שכזה לא היה מונע את המתקפות".

 

חוק הפטריוט הקנה ל-NSA אפשרות לעקוב אחר "תאי טרור רדומים" בתוך ארצות הברית ומי שמוגדר על פיה "פצצות מתקתקות".

 

בסוף השבוע שעבר נשארו הסנאטורים בוושינגטון בניסיון להביא לחידוש החוק הקיים או לחקיקת חוק חדש שידאג לאיזון בין צורכי הביטחון לבין זכויות הפרט, אך הרוב הרפובליקני לא הצליח להשיג הסכמה. זאת למרות הבקשות החוזרות ונשנות של הנשיא ברק אובמה וראשי הצבא ומערכת המודיעין, מהקונגרס שלא להשאיר אותם ללא יכולת חוקית לפעול נגד הטרור.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4
אדוארד סנואודן
צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4
מומלצים