שתף קטע נבחר

באקו 2015

יעל ארד: "כשג'רבי תפגוש את שלזינגר הדופק שלה יהיה גבוה מהרגיל"

מדליסטית הכסף בברצלונה 92' ויו"ר הוועדה המקצועית בוועד האולימפי, התייחסה בראיון מיוחד ל-ynet ספורט לקראת משחקי באקו ליריבות בין שתי הספורטאיות. כמו כן, יש לה מה להגיד על סוגיית המלווים ("התעסקות קטנונית"), הציפייה למדליות והיחס להישגים בג'ודו: "לא כל זכייה מעידה על מקום בצמרת"

בעוד ארבעה ימים תצעד באצטדיון הלאומי בבאקו שאזרבייג'ן משלחת הספורט הגדולה ביותר שייצגה את מדינת ישראל באירוע בינלאומי. כ-140 ספורטאים ישראלים ישתתפו במשחקים האירופים הראשונים, גרסה יבשתית לאולימפיאדה.

 

בקרב הציבור הישראלי המשחקים האלו עדיין לא נתפסים כאירוע משמעותי, אך בוועד האולימפי הוא נחשב לאחד החשובים בו נטלה ישראל חלק, בעיקר מהבחינה המקצועית.

 

ארד. "באקו - סימולציה לקראת ריו" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ארד. "באקו - סימולציה לקראת ריו"(צילום: אורן אהרוני)

 

יעל ארד (48), המדליסטית האולימפית הראשונה של ישראל, שמשמשת בשנים האחרונות כיו"ר הוועדה המקצועית של הארגון (במקביל לעבודתה בחיים האזרחיים כמנהלת הפעילות המסחרית של ניקלודיאון), 

שימשה בין השאר כאחראית יחד עם יו"ר הוועד, יגאל כרמי, והמנכ"ל גילי לוסטיג, לתיאום ופיקוח על הכנות הספורטאים למשחקים.

 

"יש כמה וכמה מטרות למשלחת בבאקו, אבל המרכזית היא סימולציה לאולימפיאדה בריו עבור מי שאנחנו מעריכים שיתמודד בברזיל. הדגש הוא על ספורטאים שלא היו עדיין באולימפיאדה, וזה הזמן שלהם לחוות לחץ מסוג אחר".

 

המשחקים בבאקו יכללו כמובן רק ספורטאים מאירופה. בחלק מהתחרויות לא תופגן הרמה הגבוהה ביותר בגלל היעדר משתתפים מכל העולם. למרות זאת, בוועד האולימפי מיתנו את הציפיות ומעריכים כי המשלחת תחזור עם 6-9 מדליות.

 

נבחרת ישראל בהתעמלות אמנותית. מועמדת למדליה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
נבחרת ישראל בהתעמלות אמנותית. מועמדת למדליה(צילום: אורן אהרוני)

 

ארד התייחסה לכך: "להצהרות האלה אין משמעות. ספורטאים לא עובדים על פי הצהרות. אין ספורטאי שלא רוצה לנצח. מהסגל האולימפי המצומצם יהיו 15 ספורטאים בבאקו. כל ספורטאי, מאמן ואיגוד, אחראי להצלחות שלו".

 

באילו מקצועות את מעריכה שנוכל לחזור עם מדליה?

"בג'ודו אנחנו מצפים ל-2-3 מדליות. בשחייה לנוער, בהתעמלות האומנותית, וגם בסיף. אלה העוגנים של המשלחת".

 

"ההסתכלות על המלווים היא קטנונית"

אחת הביקורות שהופנתה כלפי הוועד לקראת המשחקים דיברה על הכמות הגבוהה של המלווים לאירוע. כ-75 אנשי צוות ומלווים יטוסו יחד עם 140 הספורטאים לבאקו והשאלה היא האם לא מדובר במספר מוגזם?.

 

את ארד ההתעסקות הזו במלווים מקוממת: "בעיניי זה קטנוני. צריך לבדוק את זה באופן ענייני. אין איגוד בעולם ששולח את הספורטאים לתחרות המרכזית של השנה מבלי שיוצאים איתם מאמנים, מנהל מקצועי ויושב הראש של אותו איגוד.

 

"חזרנו לתקופת הצנע או המנדט הבריטי" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
"חזרנו לתקופת הצנע או המנדט הבריטי"(צילום: אורן אהרוני)

 

"כל מי שבספורט ולא מאמן או איש מקצוע הוא מתנדב ומשקיע שעות מזמנו האישי. לפעמים על חשבון העבודה ואפילו המשפחה. בתקשורת מסתכלים על זה כצ'ופר, אבל זה ממש לא כך. על מה אנחנו מדברים? ההרגשה שלי היא שבנושא הזה חזרנו לתקופת הצנע או המנדט הבריטי".

 

בשנת 1999 הציע חבר הוועד האולימפי הבין לאומי, אלכס גלעדי, לארח את אולימפיאדת 2012 בישראל. הנהגת המדינה נתנה את הסכמתה ואפילו נבנה מודל לשם כך. ההצעה ירדה מהפרק מהר מאוד בעקבות המצב הביטחוני והאינתיפאדה השנייה. במשחקי באקו שייערכו במשך 16 ימים ישתתפו יותר מ-6,000 ספורטאים מ-50 מדינות, שיתחרו ב-30 ענפי ספורט שונים. מדובר אמנם במספר גדול, אך לא כזה שמדינת ישראל לא התמודדה ויכולה להתמודד איתו.

 

גלעדי. דחף לאירוח האולימפיאדה בישראל (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
גלעדי. דחף לאירוח האולימפיאדה בישראל(צילום: אורן אהרוני)

 

"בהחלט יש לנו שאיפה להיכנס למועדון המדינות שמציגות מועמדות לעניין הזה", מספרת ארד. "פנינו לראשי ערים שחשבנו שמתאימים לארח משחקים בסדר גודל כזה. פנינו לנתניה, חיפה ואילת. רצינו שיבואו לראות את משחקי באקו. זה אירוע בסדר גודל שדומה למכביה. אין סיבה שלא נוכל מהבחינה הלוגיסטית לארח אירוע כזה. צריך לגרום לראשי ערים להתעניין, להעיז ולהציג מועמדות".

 

"לא כל התחרויות בסבב העולמי ברמה הגבוהה ביותר"

כמעט כמו בכל אירוע רב ענפי בו לוקחת ישראל חלק, הענף שמצפים ממנו להצלחה יותר מכל הוא הג'ודו. זאת, לאור הישגי העבר. למרות זאת, לפני שבועיים חזרה נבחרת ישראל מאחת התחרויות החשובות של השנה, המאסטרס במרוקו (בה השתתפו 16 הספורטאים הטובים בעולם בכל קטגוריה), ללא אף מדליה או הישג משמעותי.

 

ארד מנסה להסביר: "אני לא מעורבת בג'ודו באופן אישי, אבל מעריכה ששני דברים גרמו לכך. הראשון זו התקופה בשנה. אתה לא יכול להיות בשיא שלך כל הזמן, בטח כשיש את משחקי באקו ואחרי זה את אליפות העולם. התחרות הזו חשובה, אבל היא חשובה לניקוד ולא לשום דבר אחר. כשיש סבב תחרויות כל כך אינטנסיבי, אתה חייב לעשות את הבחירות שלך. הם לא יכולים להיות בשיא כל הזמן".

 

נבחרת הג'ודו מעוכבת בשדה התעופה במרוקו (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
נבחרת הג'ודו מעוכבת בשדה התעופה במרוקו(צילום: פרטי)

 

מה הייתה השפעת האירועים שהם חוו שם, כמו העיכוב הממושך בשדה התעופה והקללות מהיציע?

"אני מעריכה שהחוויה שהם עברו במרוקו לא הוסיפה. ירדן אמרה בפאנל שהנחיתי, שאם היא הייתה יודעת שכך זה יהיה היה לה קל יותר להתמודד עם זה. אם היא הייתה יודעת שיקללו אותה לאורך כל הקרב, אז מהבחינה המנטאלית היא הייתה מתכוננת אחרת. זה תפס אותם לא מוכנים והסיט אותם. בין השורות אפשר להבין שהם עברו חוויה טראומתית לא נעימה".

 

בכל סוף שבוע שומעים על זכייה ב-2-3 מדליות בסבב העולמי. יכול להיות שזה קצת "משכר" ואנחנו לא כאלה טובים?

"אין ספק שלא כל התחרויות בסבב העולמי ברמה הגבוהה ביותר ולא כל מדליה מעידה על מיקום בצמרת העולמית. השיטה של צבירת נקודות מחייבת את המאמנים לבחור את התחרויות הטובות ביותר עבור הספורטאים. לא כל תחרות מייצגת את המעמד שלך בעולם. בגלל שיש ריבוי תחרויות, אז לא כל הספורטאים מגיעים אליהן ומתחלקים בין האירועים. גם במרוקו, בחלק מהמשקלים, היו ספורטאים בכירים שהעדיפו לא להגיע".

 

 

"ממקדים את הספורטאים לתחרויות המטרה" (צילום: איגוד הג'ודו) (צילום: איגוד הג'ודו)
"ממקדים את הספורטאים לתחרויות המטרה"(צילום: איגוד הג'ודו)

 

ארד גם ציינה כיצד רואים ומתייחסים בוועד האולימפי לתחרויות בסבבים העולמיים השונים, לא רק בג'ודו: "צריך לקחת בעירבון מוגבל את ההצלחה בסבבים האלה. 

בגלל זה אנחנו ממקדים את המאמנים והספורטאים לתחרויות המטרה, שבסופו של דבר קובעות מבחינת הספורטאי.

 

"בספורט תחרותי עולמי, בכל ענף, זו חוכמה קטנה להצליח בתחרות קטנה ולהיכשל לאחר מכן באליפות עולם או אירופה, גם אם אחרי זה שוב הצלחת. אם אתה רוצה לזכות במדליה אולימפית, אתה חייב להיות ממוקד ולהצליח באליפויות אירופה ועולם כסימולציה לאירוע הגדול והמתוקשר בעולם".

 

"שלזינגר פחות מעניינת, היא כבר לא מייצגת אותנו"

אחת הסוגיות שהעסיקו את הספורט האולימפי בשנים האחרונות היתה סאגת אליס שלזינגר. כעת, אחרי שהג'ודוקא עברה לייצג את בריטניה, הציפייה היא למפגש קרוב שלה עם ירדן ג'רבי. בינתיים זה עדיין לא קרה, גם בתחרויות בהן השתתפו שתיהן. הפסדים ופציעות מנעו את האפשרות לקרב.

 

"אחת מ-32 יריבות של ג'רבי" (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
"אחת מ-32 יריבות של ג'רבי"(צילום: טל שחר)

 

יכול מאוד להיות שבמשחקים האירופים יתרחש הקרב הצפוי, אך הדבר תלוי מאוד בהגרלת הקרבות וביכולת שלהן במהלך יום התחרות. למרות שג'רבי ושלזינגר לא מפגינות כלפי חוץ חשיבות לעניין, אין ספק שהדבר יושב להן היטב בראש.

 

גם ארד יודעת זאת, אבל בוחרת להסתכל על הדברים בצורה אחרת: "אליס היום לא ספורטאית שמייצגת את מדינת ישראל, ואותי כוועד אולימפי ישראלי היא פחות מעניינת. אליס צמחה פה והיא ספורטאית מצוינת. אנחנו עצובים על זה שהיא עזבה, אבל היא כבר לא מייצגת אותנו. אנחנו לא אוהדים שלה עכשיו. היא מתחרה שלנו. לירדן יש 31 מתחרות בעולם, אליס היא אחת מהן".

 

ג'רבי. תפגוש את שלזינגר בבאקו? (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
ג'רבי. תפגוש את שלזינגר בבאקו?(צילום: יובל חן)

 

אבל אין ספק שזה לא עוד קרב עבור ג'רבי.

"הייתי רוצה לגרום לתקשורת לא להתעסק בזה, כי זה גורם לעומס מנטאלי על ירדן ואני בטוחה שזה משפיע. אם יש היום מועמדת למדליה אולימפית בישראל זו ירדן. ברור לכולם שביום שהיא תעלה מול אליס, הדופק שלה יהיה גבוה מהרגיל. צריך להכין אותה מנטאלית לרגע הזה ולא לחמוק מזה. אני מסכימה שככל שהבלון הזה יתפוצץ יותר מוקדם פחות יתעסקו בזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
יעל ארד
צילום: אורן אהרוני
מומלצים