שתף קטע נבחר

דרושים נבדקים למחקרים: אלצהיימר, זיהומים בהריון והנקה

מדי יום מתקיימים בבתי החולים ברחבי הארץ מאות מחקרים רפואיים, חלקם יעניקו תקווה חדשה לחולים. בואו לבדוק אם אתם מתאימים לניסוי, שאולי יביא לפריצת דרך רפואית

נואשתם מהטיפולים שלא הביאו מזור למחלתכם? אולי תתנו סיכוי נוסף? מידי יום מתקיימים בבתי החולים ברחבי הארץ מאות ניסויים קליניים, חלקם הביאו לפיתוחן של תרופות פורצות דרך שהצילו חיים, ונתנו תקווה לחולים. הנה כמה מהמחקרים פעילים להם מחפשים מתנדבים חולים מתאימים, בואו לנסות:

  

חקר השפעת מזהמים ממקור פלסטי בתקופת ההריון על ילודים

  • חשיבות המחקר: פתאלאטים הם חומרים כימיים המשמשים, בין היתר, לריכוך מוצרים פלסטיים ולפיכך מצויים במוצרי צריכה רבים בהם אנו עושים שימוש יומיומי. בין היתר, ניתן למצוא חומרים אלו בצעצועים, בחומרי ניקיון, באריזות אוכל ובסביבת העבודה שלנו. לחומרים אלו עשויה להיות השפעה על תהליכים ביולוגיים בבעלי חיים ובני אדם, בעיקר בעקבות התערבות בתהליך יצירת הורמונים.

 

  • מה בודק המחקר: את השפעתם של מזהמים ממקור פלסטי - פתאלאטים - על היולדת ותינוקה. המחקר בוחן את הימצאות הפתאלאטים ואת רמתם אצל נשים יולדות וכן את מידת הרכישה הפאסיבית של תינוקן את החומרים האלו, דרך השליה בזמן הריון ובעת ההנקה.

 

  • מי מתאים למחקר: הורים לילדים שזה עתה נולדו.

 

  • כיצד מתבצע המחקר: השתתפות במחקר ניתנת לביצוע בשני אופנים: מדידת פתלאטים אצל ההורים הכוללת בדיקת דם, בדיקת שתן, בדיקת חלב אם ושאלון המלמד על רקע, הרגלי אכילה וסביבת החיים של האם והאב במהלך ההיריון ומדידת פתלאטים אצל התינוק (ללא בדיקה פולשנית) הכוללת בדיקת דם מחבל הטבור (דם טבורי ייאסף מחבל הטבור לאחר ניתוקו מהתינוק) ובדיקת מקוניום (צואה ראשונית) שיילקח מהחיתול של התינוק בסמוך ללידה.

 

  • למי לפנות: המחקר מתקיים במרכזים הרפואיים אסף הרופא ואיכילוב. לפרטים יש לפנות לד"ר אלקנה כהן בטלפון 08-9542181 או במייל Elkanak@asaf.health.gov.il

 

טיפול חדשני למחלת האלצהיימר

  • חשיבות המחקר: מציאת טיפול חדשני לחולי אלצהיימר.

 

  • מה בודק המחקר: הניסוי הקליני בוחן את יעילותו של טיפול המבוסס על שילוב תרגול קוגניטיבי המתבצע באמצעות מחשב וגירוי מגנטי, המתבצע באמצעות טכנולוגיה לא פולשנית הנקראת rTMS.

 

  • מי מתאים למחקר: חולי אלצהיימר עד גיל 90, בשלב התחלתי אובינוני של המחלה, בעלי יכולת לתקשר ולקרוא, ללא קוצב לב ואשר אינם סובלים מאפילפסיה ועם קרוב משפחה שיכול להסיע אותם למרכז הרפואי אסף הרופא.

 

  • כיצד מתבצע המחקר: הניסוי הקליני מתבצע ביחידה להפרעות קוגניטיביות של המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי אסף הרופא בצריפין, וכולל חמישה שלבים:

 

1. פגישות אבחון עם נוירולוג ועם ונוירופסיכולוג, לשם מתן הסבר על הניסוי, החתמת החולה על הסכמה להשתתף בניסוי ואשור הסכמתו של בן המשפחה ללוות את החולה בכל מהלך הניסוי. בהמשך, הנוירולוג והנוירופסיכולוג יעריכו את מצבו הרפואי של החולה ויבצעו סדרת מבחנים נוירופסיכולוגיים לאבחון שלב המחלה וכדי לקבוע את התאמת החולה לניסוי.

 

2. חולים שימצאו מתאימים לניסוי יעברו סריקת MRI לצורך איתור וסימון אזורי הטיפול.

 

3. המשתתף/ת יוזמנו ל-30 מפגשים יומיים בני שעה (חמש פעמים בשבוע למשך שישה שבועות), במהלכם מתבצע טיפול במערכת NeuroAD. מחצית החולים יקבלו את הטיפול, ומחציתם יקבלו טיפול דמה (פלצבו). גם המטופלים ומלוויהם וגם הצוות הרפואי לא ידעו לאיזו קבוצה שייך המטופל, והשיוך יקבע באקראי. מפגשים אלה מחייבים לווי של בן משפחה.

 

4. מיד עם תום סידרת הטיפולים – תתקיים פגישת ביניים עם הנוירולוג והנוירופסיכולוג לביצוע מבחנים נוירופסיכולוגיים והערכת יעילות הטיפול, מבחינת החולה, מלווהו, והנוירולוג.

 

5. שישה שבועות לאחר גמר סידרת הטיפולים – תתקיים פגישת סיכום עם הנוירולוג והנוירופסיכולוג לביצוע מבחנים נוירופסיכולוגיים והערכת יעילות הטיפול, מבחינת החולה, מלווהו, והנוירולוג.

 

  • למי לפנות: לקבלת פרטים נוספים והרשמה לבדיקת התאמה לניסוי, יש לפנות אל ליאת יחימוביץ', רכזת הניסוי, בטלפון 08-9778456, או במייל LiatY@asaf.health.gov.il

 

מחקר בנושא נשים מניקות הנוטלות למוטריג'ין

  • חשיבות המחקר: למוטריג'ין (למיקטל, למודקס, למוג'ין) היא תרופה המיועדת לחולי אפילפסיה ופועלת למניעת פרכוסים.

 

היא גם מאושרת במקרים מסויימים גם לטיפולים פסיכיאטריים. עם זאת דיווחים מסויימים הזהירו כי התרופה עלולה לגרום למומים מולדים בעובר, אצל נשים שנוטלות את התרופה במהלך ההריון ואחריו. לפיכך מדידת רמות התרופה בקרב נשים מניקות מאפשרת לדעת מה רמות התרופה בדם ובחלב האם המניקה ולהעריך את רמות החשיפה של התינוק לתרופה.

 

  • מה בודק המחקר: רמות למוטריג'ין בדם ובחלב האם המניקה.

 

  • מי מתאים למחקר: נשים מניקות הנוטלות למוטריג'ין.

 

  • כיצד מתבצע המחקר: המחקר אינו כרוך בתשלום. בביקור הראשון ילקחו בדיקת דם ודגימת חלב (כ5 מ"ל, כפית אחת) . באחד הימים הקודמים לביקור אצלנו וסמוך אליו ככל האפשר, תיקח האם בביתה סדרה של דגימות חלב (4-5 דגימות) במרווחים של 3-4 שעות בין דגימה לדגימה.

 

דוגמא לסדרה של דגימות: דגימה ראשונה כשעה לאחר נטילת התרופה, הדגימות הבאות יילקחו כ 4 ,7, 10 ו 13 שעות לאחר נטילת התרופה. לאחר לקחת הדגימה האחרונה תיקח האם את המנה השנייה של התרופה לאותו יום במידה והטיפול השגרתי שלה דורש זאת. תוצאות צפויות להתקבל בד"כ כשבוע- שבועיים לאחר הבדיקה. עם קבלת התוצאות תעודכן המשתתפת בתוצאות.

 

  • למי לפנות: ד"ר אלקנה כהן, המרכז לייעוץ תרופתי ביחידה לפרמקולוגיה קלינית במרכז הרפואי אסף הרופא טלפון:08-9542181 מייל: elkanak@asaf.health.gov.il

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אולי אחד הניסויים יעזור לכם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים