שתף קטע נבחר

'בריטניה השיבה מרגלים בגלל מסמכי סנואודן'

כלי תקשורת בריטים דיווחו כי רוסיה וסין הצליחו לשים את ידן על יותר ממיליון מסמכים מסווגים ולפענח את דרכי הפעולה של סוכניות ביון מערביות

סנואודן, זכה למקלט ברוסיה (צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4) (צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4)
סנואודן, זכה למקלט ברוסיה(צילום: AFP PHOTO / CHANNEL 4)

 

בריטניה החזירה מרגלים שהיו בעיצומם של מבצעים במדינות עוינות לאחר שסין ורוסיה הצליחו לפענח מסמכים שהדליף סוכן הסוכנות האמריקנית לביטחון לאומי (NSA) אדוארד סנואודן. כך דיווחו הלילה (יום א') העיתון "סאנדיי טיימס" הבריטי ורשת החדשות הבריטית BBC.

 

עוד חדשות בעולם :

השבוע בעולם: ילדים, עגבניות לפרצוף שלכם

"אוי לא!", החוף שלנו נבחר לטוב ביותר

 

על פי הדיווח, סוכנויות ביון מערביות נאלצו להסיג סוכנים מ"מדינות עוינות" לאחר שרוסיה הצליחה להגיע ליותר ממיליון מסמכים מסווגים שהיו בידי סנואודן. גורם בכיר בממשל הבריטי אישר כי גם סין הצליחה לפענח את המסמכים המוצפנים, שמכילים מידע על טכניקות של סוכנויות ביון ומידע שעלול להביא לזיהויים של מרגלים בריטים ואמריקנים.

 

לדברי גורמים בממשל הבריטי, רוסיה וסין השיגו מידע שהוביל להחזרתם של סוכני סוכנות הביון הבריטית MI6 (המקבילה הבריטית למוסד הישראלי), אך אין עדויות לכך שמישהו נפגע מחשיפת המידע. הם ציינו כי המידע שהשיגו שתי המדינות נגע ל"דרך הפעולה שלנו" ומנע מבריטניה להשיג מידע חיוני.

 

מכה למודיעין הבריטי. קמרון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מכה למודיעין הבריטי. קמרון(צילום: EPA)

גורמי מודיעין הזהירו בעבר שיש סכנה בחשיפת המידע שהדליף סנואודן וכי ההדלפה תשפיע על היכולת להגן על אזרחי הממלכה. ככל הידוע, המדליף האמריקני שברח ב-2013 לרוסיה הצליח לגנוב 1.7 מיליון מסמכים מסווגים לפני שנמלט מארצות הברית, שבה הוא מבוקש בגין הסגרת סודות מדינה.

 

"אין עדות לפגיעה כלשהי"

העיתון "סאנדיי טיימס" ציטט גורמים בדאונינג 10, במשרד הפנים ובסוכנות המודיעין הבריטיות שאישרו כי הרוסים והסינים השיגו מידע רב ממסמכי סנואודן, ולכן נאלצה בריטניה להשיב מרגלים רבים הביתה. "אנשים בממשל מתוסכלים מאוד מכך שהבחור הזה (סנואודן) הצליח להוציא את כל המידע הזה החוצה".

 

דיוויד אומנד, שעמד בעבר בראש סוכנות המודיעין הבריטית GCHQ, אמר בשיחה עם העיתון "סאנדיי טיימס" כי העובדה שרוסיה וסין מחזיקות במידע הזה מהווה מעצור כביר שפוגע בבריטניה, בארה"ב ובבעלות בריתן בברית הצבאית הצפון-אטלנטית (נאט"ו). גורם בלשכתו של ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון גם אמר כי "אין עדות לפגיעה כלשהי".

 

סנואודן טען בעבר ש"אף שירות ביון" לא יכול להגיע למסמכים שלקח מהממשל האמריקני, ואמר שהוא מסוגל לשמור על המידע מהפצתו בקרב גורמים שונים, בהם סוכנויות ביון. אך כאמור, השלטונות הבריטיים מודים באופן לא רשמי שמידע מסווג חשוב אכן הגיע לידיהן של רוסיה וסין.

 

למרות זעם הממשל בוושינגטון, הוא נאלץ להודות בחודש שעבר שסנואודן צדק. הסנאט האמריקני אישר חוק שיחיל רפורמה לתוכנית המעקב הממשלתית שאספה מיליוני רישומי שיחות של אזרחים אמריקנים. במהלך זה, הפכה ארה"ב את מדיניות הביטחון הלאומי שלה שנכנסה לתוקף לאחר פיגועי 11 בספטמבר 2001. הרפורמה החדשה תשים קץ למערכת שחשף סנואודן. סוכנות הביון NSA תרה אחרי רישומי שיחות שיצביעו על תכנון מעשי טרור ושמרה אותם, אולם היא לא הורשתה להקשיב לתוכן השיחות.

 

סנואודן אמר בתגובה כי העובדה שהחוק החדש יוכל להגביל את כוחה של ה-NSA בצמצום גישתה לנתוני שיחות של מיליוני אמריקנים שאין להם שום קשר לטרור - היא היסטורית. "לראשונה בהיסטוריה, אנחנו רואים שלמרות טענות הממשלה, הציבור היה זה שקיבל את ההחלטה הסופית וזה שינוי רדיקלי שעלינו להחזיק בו, להעריך אותו ולנסות לקדמו", אמר סנואודן ממקום מושבו ברוסיה, שבה קיבל מקלט מדיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך יוטיוב
המדליף סנואודן
צילום: מתוך יוטיוב
מומלצים