שתף קטע נבחר

רוח רפאים בחיפה: עוזניית הנגב קפצה לביקור

אנשי רשות הטבע והגנים בחי-בר כרמל לא האמינו למראה עיניהם כשהגיעו להאכיל את הנשרים אתמול בערב. עוזניית הנגב, העוף הדורס הגדול ביותר בישראל שנכחד מהטבע בישראל לפני 26 שנה נחת על כלוב הנשרים. "זה כמו דינוזאור שהגיע פתאום לביקור", אומר ל-ynet יגאל מילר מחי-בר כרמל

עוזניית הנגב. העוף הדורס הגדול ביותר בישראל שנכחד מהטבע המקומי לפני 26 שנה, קפצה לביקור מפתיע בחי-בר כרמל.

 

אתמול (שבת) לפנות ערב, הגיעו יגאל מילר, אחראי על פרוייקט רבייה ושחרור דורסים ומיטל מסיקה, מטפלת בעופות דורסים, כדי להאכיל את הנשרים המקראיים בכלוב הנשרים בחי-בר כרמל.


 (צילום: דוד רזק) (צילום: דוד רזק)
(צילום: דוד רזק)

בזמן שהנשרים קיבלו את מזונם, טיפל מילר במצלמות המעקב שהפסיקו לפעול עקב תקלה. "השמש היתה בדיוק בעיניים שלי וראיתי מולי נשר גדול שעף במרחק של כמה מטרים ונראה לי מעט מוזר וגדול", הוא אומר ל-ynet. 

 

"הבחנתי בנשר עושה סיבוב ומתיישב על כלוב הנשרים. לקח לי רגע כדי להבין מה עומד מולי. עוזניית נגב על הכלוב. זה כמו דינוזאור שהגיע פתאום לביקור".  

 

 (צילום: דוד רזק) (צילום: דוד רזק)
(צילום: דוד רזק)

 

עוזניית הנגב עמדה על הכלוב וצפתה על המתרחש בחי-בר. נשר מקראי נחת לצידה לאחר זמן קצר. בתחילה חששו ברשות כי עוזניות הנגב שחיות בחי-בר כרמל ברחו מהכלוב, אך החשש התבדה במהירות.

 

למקום הוזעק צלם הטבע דוד רזק שהספיק לתעד את האורחת הנדירה רגע לפני שנעלמה. הבוקר (א') שוב נצפתה העוזנייה בחי בר כרמל ונחתה בתחנת האכלה המופעלת בשטח החי-בר כדי לספק לעופות הדורסים מזון נקי.

 

מצלמות המעקב כבר הספיקו לתעד את העוזניה הנדירה ליד תחנת האכלה ולצידה עורב אפור שלא הפסיק להציק לה. "העורבים מציקים לעוזנייה. היא נראית לי כמו זכר ויתכן שהיא תשושה מהמסע אלינו, מאחר ושפת הגוף שלה חלשה והיא לא מיהרה לברוח כשהגענו למקום".

 

העוזנייה (מאחור) ליד נשר מקראי בחי-בר כרמל (צילום: דוד רזק) (צילום: דוד רזק)
העוזנייה (מאחור) ליד נשר מקראי בחי-בר כרמל(צילום: דוד רזק)

עורב אפור ועוזניית נגב נלכדו במצלמות המעקב (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
עורב אפור ועוזניית נגב נלכדו במצלמות המעקב(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

לפני כחצי שנה הובאו לחי-בר כרמל שלוש עוזניות נגב לגרעין הרבייה. ביניהן, זכר ושתי נקבות בניסיון להרבותם במסגרת פרויקט "פורשים כנף".

 

כ-25-30 זוגות של עוזניות הנגב, דורסי יום ממשפחת הנציים בעלי מוטת כנפיים עצומה המגיעה לכשלושה מטרים, קיננו עד שנות ה-50 באזור ערב והנגב. בשנות ה-80 צנח מספרן משמעותית, ונמנו רק כארבעה זוגות מקננים בלבד. הקינון הידוע האחרון נרשם באזור יוטבתה בשנת 1989.

 

 (צילום: דוד רזק) (צילום: דוד רזק)
(צילום: דוד רזק)

 

ציד, לקיחת הדורסים לגידול בשבי ובגני חיות, וכן הרעלות, התחשמלויות, הפרעות האדם באזורי קינון ומחסור במזון טבעי, הם חלק מהגורמים שהובילו להיעלמותו של המין הזה מאזורנו. כיום עוזניית הנגב נחשבת לדורס נדיר שמגיע לבקר בישראל והיא אינה מקננת עוד בטבע המקומי. מצבה בטבע באפריקה ובמזרח התיכון ממשיך להידרדר. כיום נותרו פחות מ-6,000 פרטים בלבד בטבע. 

 

כיום בארץ נותרו רק חמש עוזניות נגב בלבד המצויות בגרעין רבייה. שלושה פרטים בחי-בר כרמל, פרט בספארי ברמת גן ופרט נוסף בחי-בר יטבתה. לפני כ-13 שנה בקע גוזל של עוזניית נגב בחי-בר כרמל אך הוא מת לאחר מספר שבועות. התצפית האחרונה בישראל היתה ב-2001 על ידי הצפר ברק גרניט ושני צפרים מחו"ל באזור הרי אילת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד רזק
עוזניית נגב בחי בר כרמל
צילום: דוד רזק
צילום: דוד רזק
עוזניית נגב בחי בר כרמל
צילום: דוד רזק
מומלצים