שתף קטע נבחר

השקל - מהמטבעות החזקים בעולם

למרות ירידה בחודש האחרון, היקף ההשקעות הישירות במשק על ידי זרים הגיע מתחילת השנה לכ-3.4 מיליארד דולר - נתון שמשקף היקף השקעות נכנסות בקצב דומה לזה של שנת השיא 2013. המשמעות: מטבע חזק שמביא לביצועים מהטובים בעולם דווקא בשוק האג"ח המקומי. סקירה

השקל ממשיך להראות את כוחו ולהפגין עוצמה משמעותית מול סל המטבעות הזרים. "השקל היה אחד המטבעות החזקים בחודש האחרון. לכן במונחים דולריים ביצועי שוק האג"ח הממשלתי המקומי היו מהטובים בעולם בתקופה זו", כך אומרים בלאומי שוקי הון.

 

קראו עוד בערוץ שוק ההון

הספרים שכל סוחר מתחיל צריך לקרוא

הנפילה בבורסה הטורקית: הזדמנות או הימור?

 

מנתונים שפורסמו על ידי בנק ישראל, עולה כי היקף ההשקעות הישירות במשק על ידי זרים ("FDI") מתחילת השנה (ינואר-אפריל) הגיעו לכ-3.4 מיליארד דולר, נתון אשר משקף היקף השקעות נכנסות בקצב דומה לזה של שנת השיא 2013, ומהווה התפתחות חיובית בזרם ההשקעות הנכנסות במשק בתחילת 2015. עם זאת, נציין כי בחודש אפריל השנה הושקעו בכ-440 מיליוני דולרים (דרך המערכת הבנקאית), כאשר עיקר הפעילות התרכזה בענפי הטכנולוגיה העילית.

 

"מדובר בהיקף השקעה נמוך ביחס לשלושת החודשים הראשונים של השנה, ואף נמוך מהממוצע החודשי ב-12 החודשים האחרונים", אומר דודי רזניק מלאומי שוקי הון. במקביל, היקף ההשקעות הישירות של תושבי ישראל בחו"ל הסתכם באפריל בכ-200 מיליוני דולרים. דהיינו, גם בחודש אפריל השנה נשמר העודף בהשקעות הישירות הנכנסות נטו, בהמשך למגמה מתחילת השנה.

השקל: מהמטבעות החזקים בעולם  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השקל: מהמטבעות החזקים בעולם (צילום: shutterstock)

מנגד, ההשקעות הפיננסיות הנכנסות היו באפריל נמוכות מההשקעות היוצאות. ההשקעות הפיננסיות הנכנסות הסתכמו באפריל בכ-425 מיליוני דולרים, אשר הושקעו בעיקר במניות ובאג"ח. במקביל, ההשקעות הפיננסיות של תושבי ישראל בחו"ל הסתכמו בכ-785 מיליוני דולרים, בדומה להיקף ההשקעה בחודש הקודם ובהמשך למגמה מתחילת השנה.

 

חוסנו של השקל יימשך בטווח הארוך

בלאומי מעריכים שלמרות זאת, חוסנו של השקל יימשך אל מול המטטבעות הזרים. "על אף ההיקף הגדל של תנועות פיננסיות שיצאו לחו"ל מתחילת השנה, העודף בהשקעות הישירות הנכנסות נטו לצד הערכות כי העודף בחשבון השוטף יישמר, בהמשך למגמה של השנים האחרונות, מהווים גורמים בסיסיים אשר תומכים בטווח הארוך ביציבותו ואף בהתחזקותו של השקל אל מול סל המטבעות". יש לציין כי חוזקו של המטבע עלול להקשות על צמיחת הייצוא והמגזר הסחיר.

 

המסחר בשבוע החולף התאפיין במגמה שלילית שהתבטאה בירידות שערים במדדי המניות ובמדדי אגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות, עקב המשך התנודתיות הגבוהה באגרות החוב של ממשלת ארה"ב וגרמניה. כך לדוגמה, מדד התל בונד 20 מחק למעשה את כל עליות השערים מתחילת השנה. על פי הערכות של כלכלני מיטב דש נפדו בתוך שבוע, פדיונות של כ-2.5 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות וכ-2.9 מיליארד שקל מתחילת החודש, בהובלת קרנות אג"ח מדינה וקרנות אג"ח כללי.

 

זאת ועוד, עליית התשואות באג"ח הממשלתיות בשבועות האחרונים אך במיוחד בשבוע החולף, גרמה גם לעליית המרווחים (הפרשי תשואה הקיימים בין איגרות חוב (לטווח זהה) של מנפיקים שונים עם דירוגים שונים) בשוק הקונצרני (השוק הפרטי). הסיבה לכך קשורה ככל הנראה להתגברות הפדיונות מקרנות הנאמנות כפי שציינו אך גם בשל הנפקות גדולות של האג"ח הקונצרניות בדירוג גבוה (בסך הכול הונפקו השבוע אג"ח בסכום של כ-6 מיליארד שקלים). לדברי מיטב דש, "כדאי לנצל את העלייה במרווחים, בעיקר באג"ח בדירוגים הגבוהים AA, בהן המרווח הנוכחי התרחק מאוד מהממוצע של השנתיים האחרונות".

 

ובגזרת יוון לא משעמם לרגע

הדרמה היוונית הפכה כבר מזמן לאופרת סבון והשווקים מנסים ככל שניתן לעשות סדר ברצף התפתחויות האחרונות. התוצאה: תנודתיות גבוהה במיוחד ותגובות יתר לכל חצי שמועה שמגיעה מהשיחות בין היוונים לטרויקה. כך לדוגמה ביום חמישי השמועות שהתרוצצו דיברו על כך שאירופה מוכנה ללכת צעד משמעותי לקראת יוון ולאשר לה ליישם רק רפורמה אחת מתוך שתי הרפורמות המשמעותיות שעליהן נסובים הדיונים (רפורמה בתשלומי הפנסיה ורפורמה במערכת המע"מ). בתגובה, השווקים רשמו עליות חדות כאשר מדד המניות ביוון מזנק ב-17.5% וה-DAX עולה ביותר מאחוז.

שר האוצר היווני יאניס וארופקיס, משגע את אירופה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שר האוצר היווני יאניס וארופקיס, משגע את אירופה(צילום: רויטרס)

לעומת זאת, ביום שישי כבר התברר שמדובר בשמועות בלבד כאשר נציגי ה-IMF הודו כי המרחק בין הצדדים עדיין גדול מדי ועל מנת לחזק את הנקודה אף שלחו חלק מצוות המו"מ חזרה למטה הקרן בוושינגטון.

 "לפי האירופאים כרגע הכדור במגרש של יוון", אומר אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות. "מי שראה פעם משחק של נבחרת יוון יודע שזה שהכדור בצד שלהם זה לא ממש איום מבחינתם, למעשה הם אפילו הביאו פעם את גביע אירופה מבלי לעבור ממש את החצי, בינתיים הם בעיקר מושכים זמן".

 

סגן הקנצלר, סיגמר גבריאל הגרמני הזהיר היום (ראשון) את יוון שאירופה מאבדת סבלנות. "אנחנו רוצים לעזור ליוון ולשמור אותה בגוש היורו. ואולם, לא רק, הזמן הולך ואוזל", כתב גבריאל במאמר שיתפרסם מחר בעיתון ה-Bild הגרמני. "בכל רחבי אירופה, יש תחושה גוברת: מספיק זה מספיק - באירופה מאבדים סבלנות".

 

בבנק אגוד מציינים כי למשבר היווני השפעה אמביוולנטית על התשואות של האג"ח הממשלתי. לדבריהם, אם המשבר היווני יתדרדר לקריסה של יוון, זה עלול להשפיע לשלילה על כלל השוק ויציאת כסף מהשקעות באופן גורף, הן ממניות והן מאג"ח. "מאידך, השפעה חזקה יותר במצבי משבר היא של נדידת כספים מהשקעות "מסוכנות" כגון מניות או אג"ח של חברות ומדינות בסיכון לאג"ח בטוחות יותר כדוגמת האג"ח האמריקאי מה שמוריד תשואות".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חוסנו של השקל יימשך אל מול המטטבעות הזרים
צילום: shutterstock
מומלצים