שתף קטע נבחר

הצעת חוק של פרי: להפריד בין פוליטיקה לאמנות

השר לשעבר מיש עתיד מגייס חתימות כדי להגיש הצעת חוק שתביא להקמת רשות תרבות עצמאית שאינה תלויה בשר תרבות. "לא לצנזורה פוליטית"

 

סערת התרבות מגיעה לכנסת: הצעת חוק חדשה שיוזם השר לשעבר, ח"כ יעקב פרי (יש עתיד), שהוכנה עוד לפני שפרצה הסערה הנוכחית, מבקשת להגביל באופן משמעותי את כוחו של שר התרבות ולייצר הפרדה ברורה בין פוליטיקה לאמנות. הצעת החוק מבקשת להקים רשות תרבות עצמאית שבראשה יעמוד גורם שאינו פוליטי, במקום משרד התרבות שבראשו שר המייצג אג'נדות של מפלגתו.

 

בשלב זה הצעת החוק נמצאת בשלב של גיוס חתימות מקרב חברי הכנסת. "יש לעצור את הסחף הפוליטי מלהכתים את התרבות הישראלית", אמר פרי. "נראה כי שרת התרבות מונעת משיקולים פוליטיים ולא משיקולים מקצועיים. על מדינת ישראל לפעול לפריחת התרבות הישראלית המגוונת, ולא לייצר צנזורה פוליטית המזכירה משטרים דיקטטוריים".

 

הרשות שתוקם על פי ההצעה תהיה מתוקצבת על-ידי משרד האוצר ותהיה מנותקת לחלוטין מפוליטיקה. היא תסתמך על תקציבים ארוכי טווח ותפעל בשקיפות ציבורית מלאה.

עודד קוטלר אתמול בכנס האמנים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
עודד קוטלר אתמול בכנס האמנים(צילום: ירון ברנר)

היבט נוסף של ההצעה עוסק בהקמת מכון ייצוא לתרבות ואמנות, אשר יתפקד כ"משרד החוץ" של התרבות הישראלית, ויעודד ויקדם את ייצור התרבות ממדינת ישראל אל מדינות העולם, כדי להגיע לקהלים חדשים ולחזק את התרבות הישראלית.

 

בדברי ההסבר להצעה נכתב כי "מערכת התרבות והאמנות היא מערכת אשר לה כל המאפיינים המחייבים אי-תלות, אך עם זאת היא טרם עברה תהליך אוטונומיזציה דוגמת מערכות נוספות כרשות השידור והמועצה להשכלה גבוהה. הצורך להקים רשות עצמאית נובע מההכרה שכדי לאפשר מדיניות תרבות ואמנות יעילה ומקצועית, מגוונת ובעלת חזון ארוך טווח, העונה על צורכי מוסדות התרבות לאורך זמן, יש להקים רשות עצמאית".

 

עוד נכתב בדברי ההסבר: "הרשות תפעל לעידוד התרבות ולמתן תמיכה הולמת ליוצרים, תבטיח חופש יצירה ותיתן ביטוי למגוון התרבותי של החברה בישראל, להשקפות השונות ולערכיה. כך, תהא הרשות לתרבות ולאמנות מחויבת בפני הציבור לקדם איכות ומצוינות ולעודד את היצירה המקורית. המעמד האוטונומי שיינתן למערכת התרבות והאמנות מבטיח, בין השאר, קיומה של מסגרת מוגדרת של מקורות תקציביים, מניעת אפליה בין אזורים ובין קבוצות אוכלוסייה וכן ימנע השפעה חיצונית על הגורמים היצירתיים ומוסדות התרבות והאמנות".

 

ביממה האחרונה המדינה סוערת בעקבות "נאום הבהמות" של השחקן עודד קוטלר אתמול בכנס האמנים שבו הוא תקף בחריפות את שרת התרבות מירי רגב. "חוגגים 30 מנדטים, שאחריהם צועד עדר בהמות", אמר קוטלר ועורר עליו זעם רב.

 

"הכינוי לשלושים המנדטים של הליכוד שהם 'בהמות מלחכות עשב' הוא כינוי החושף את הפנים המכוערות והמתנשאות של הדובר, עודד קוטלר, ושל חלק מהנוכחים שמחאו לו כפיים. האמירה של קוטלר בעיניי מבטאת חושך תרבותי", הגיבה רגב.

 

אחת ההחלטות שעוררו את כעס האמנים הייתה גם החלטתו של שר החינוך נפתלי בנט להוציא מסל התרבות את ההצגה "הזמן המקביל" לפי סיפורו של ואליד דקה, שרצח את החייל משה תמם ז"ל בשנת 1984. בנט נפגש הבוקר עם בני משפחת תמם והבטיח להם כי לא יחזור בו מהחלטתו. "אני מבטיח להמשיך ולהיות חומת המגן שלכם כל עוד אני יכול. אני מתנצל בשם המדינה על הסבל שלכם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים