שתף קטע נבחר

כחלון מרחיב את תוכנית הדיור: כל קרקעות המדינה ישווקו בהנחה משמעותית

שר האוצר יציג לקבינט הדיור ביום שני הרחבה משמעותית של תוכניתו המרכזית להתמודדות עם יוקר הדיור: שיטת "מחיר למשתכן" תחול על כל קרקעות המדינה. בדרך זו, קבלן שיציע את המחיר הנמוך ביותר לדירה יזכה במכרז. המשמעות: המדינה תוותר על רוב הכנסותיה ממכירת הקרקעות. הרוכשים יהיו חייבים להיות חסרי דירה, אך יוקצו גם פרויקטים למשפרי דיור

שר האוצר ויו"ר קבינט הדיור, משה כחלון, יציג בפני קבינט הדיור ביום שני הקרוב את תוכניתו המרכזית להתמודדות עם מחירי הדיור. על פי ההצעה שהופצה היום (ה') לשרים, כל קרקעות המדינה בשנים הקרובות ישווקו במתכונת של מכרזי "מחיר למשתכן". המשמעות היא שהמדינה תוותר על רוב הכנסותיה ממכירת קרקעות, שהגיעו בשנים האחרונות להיקף של למעלה מ-5 מיליארד שקלים בממוצע לשנה.

 

תוכנית הדיור של כחלון - כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :

 

למעשה, מתכוון שר האוצר להחליף את השיטה הנהוגה כיום - שבה קבלנים מתחרים זה בזה על הזכות לבנות על קרקע מדינה, כאשר הזוכה הוא מי שמציע את המחיר הגבוה ביותר - בשיטה שבה מחיר הקרקע הוא קבוע ונמוך משמעותית ממחיר השוק. בשיטה זו הזוכה הוא מי שמציע את המחיר הנמוך ביותר לדירה עבור הרוכשים. בפריפריה, במקומות שבהם ערך הקרקע כה נמוך עד שאין למדינה לאן להוריד את המחיר, תינתן הנחה רק על חלק מהדירות בכל פרויקט.

 

מדובר בהרחבה משמעותית של התוכנית המקורית של כחלון, שדיברה על שיווק של 5,000-6,000 דירות בשנה בשיטה זו. כמות הדירות שישווקו בשיטה זו צפויה לעמוד על כ-20 אלף דירות בשנה. זאת, בהתבסס על כך שבשנת 2014 החלה בנייתן של כ-23 אלף דירות על קרקעות שבניהול המדינה. בממשלה מקווים, כמובן, כי צעדים נוספים שיאושרו בשנה הקרובה יגבירו את קצב הבנייה כך שכמות הדירות תהיה גדולה יותר.

 

כמו כן, בניגוד לשיווק בשיטה זו בעבר; או בניגוד לשיטת "מחיר מטרה", שבה ניתן סבסוד גבוה יותר ככל שמחיר הקרקע ביישוב גבוה, לצד עדיפות משמעותית למרכז הארץ - החלטה זו קובעת כי יהיה מדרג הנחות רחב, כאשר הנחות גבוהות יותר יינתנו בפריפריה. בנוסף, ניתן יהיה להעמיק את מדרג ההנחות, במידה שמחירי הקרקע יעלו - על מנת לשמר אופק של יציבות מחירים.

 (צילום: ג'ורג' גינסבורג) (צילום: ג'ורג' גינסבורג)
(צילום: ג'ורג' גינסבורג)

 

הקריטריון היחיד לזכאים: חסרי דירה

אחת השאלות הקשות שעמן התמודדו בממשלה בשבועות האחרונים היא כיצד יוגדרו הקריטריונים לזכאות לדירה במכרזים אלה. עד היום העניקו הקריטריונים במכרזי "מחיר למשתכן" עדיפות בהתאם למספר שנות נישואים ומספר הילדים. כמו כן, הממשלה הקודמת קבעה קריטריון סף של מיצוי כושר השתכרות, במענה לביקורת שלפיה הקריטריונים העניקו העדפה ברורה לציבור הדתי והחרדי.

 

כעת הקריטריון היחיד יהיה שעל הרוכשים להיות חסרי דירה. כלומר, זוג נשוי או רווק מעל גיל 35 שמעולם לא קנה דירה; או מכר את הדירה שהייתה בבעלותו לפני לפחות 15 שנה. בנוסף, בוחנים כעת במשרד האוצר את האפשרות להקצות פרויקטים מסוימים שבהם יוכלו גם משפרי דיור לרכוש דירה במחיר מוזל. משפרי דיור הם רוכשים שהייתה בבעלותם דירה, והם מוכרים אותה במקביל לרכישת דירה חדשה.

 

הקריטריונים הללו מהווים נסיגה מהבטחה שהעניק ראש הממשלה, בנימין נתניהו, למפלגות החרדיות בהסכמים הקואליציוניים. על פי הסכמים בין הליכוד לבין יהדות התורה וש"ס, הממשלה התחייבה להחזיר לתוקפם את הקריטריונים שהיו נהוגים עד שנת 2013, אשר נוסחו בידי שר הבינוי לשעבר, אריאל אטיאס (ש"ס).

 

הקריטריונים הללו קבעו כי המכרזים יחולקו לשניים: בחצי מהמכרזים תינתן עדיפות למי ששירת בצבא או בשירות לאומי, ובחציים לא תינתן העדפה כזו. מעבר לכך, העניקו הקריטריונים עדיפות לפי מספר שנות הנישואים ומספר הילדים במשפחה. במפלגות החרדיות החליטו לוותר על ההתחייבות הזאת, בתמורה לכך שמכרזים רבים בערים שמהוות יעד מועדף לציבור החרדי (בית שמש, בית"ר עילית, אלעד) יועברו להליך תכנון מזורז; וכי שיעור המכרזים בערים אלו יהיה תואם לשיעור החרדים האוכלוסייה.

 

ההנחה לפיה בערים אלו המתמודדים על דירה במסגרת המכרז יהיו ממילא חרדים, גרמה לחברי הכנסת מש"ס ומיהדות התורה לוותר על הדרישה לקריטריונים שיעניקו העדפה למשפחות ברוכות ילדים. זאת מתוך הבנה, שתמהיל המכרזים יכול להבטיח לציבור שאותו הם מייצגים נתח ניכר מהדירות המוזלות באותה מידה של יעילות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צלם: מרק ישראל סלם
שר האוצר משה כחלון
צלם: מרק ישראל סלם
מומלצים