שתף קטע נבחר

מפיק הסרט על יגאל עמיר מדבר לראשונה: "החלטת השרה רגב נמהרת ובלי חשיבה"

נוכח ההתקפות על הסרט "אל סף הפחד" ויוזמת מירי רגב לסילוקו מפסטיבל הקולנוע ירושלים, המפיק הלטבי גונטיס טרקטריס פותח את הפה. "לקהל יש זכות לבחור אם לצפות או לא", הוא קובע בראיון ראשון ל-ynet, "הוצאנו לכם שם טוב בעולם, למה להרוס אותו? אני מבין מדוע קולנוענים בישראל חוששים"

אחרי שכפו על עצמם תענית שתיקה בנוגע לסערה שהתעוררה בישראל סביב "אל סף הפחד", מחליטים בהפקת הסרט התיעודי השנוי במחלוקת להגיב לראשונה לטענות נגדו ולהתערבות שרת התרבות מירי רגב בעניינו. כזכור, "אל סף הפחד" מלווה את מערכת היחסים בין לאריסה טרימבובלר עם אהובה האסיר יגאל עמיר. בחירתו לתוכנית של פסטיבל הקולנוע ירושלים עוררה הדים רבים ובסופו של דבר, תחת איומי רגב, הקרנתו נדחקה אל מחוץ לשבוע הפסטיבל. המפיק הלטבי של הסרט גונטיס טרקטריס חושב כי "חשוב להשאיר את זכות הבחירה לכל צופה האם לראות את הסרט או לא". 

 

טרקטריס הוא זה שהוביל את הפקת "אל סף הפחד". מדובר בקו-פרודוקציה לטבית, רוסית וישראלית. מקורות המימון של ההפקה הם לטבים ורוסיים, כשלצדם גויסו גם כספים מהאיחוד האירופי. הישראליות של הסרט נגזרת מיוצריו: הרץ פרנק, מגדולי הקולנוענים הלטבים שעלה ארצה ב-1993 והלך לעולמו לפני שנתיים, וכן שותפתו הצעירה לפרויקט מריה קרבצ'נקו. המפיק בפועל סרגיי צירקין, גם הוא ישראלי ומתוקף כך שולב "אל סף הפחד" בתחרות התיעודית הישראלית בפסטיבל.

 

מריה קרבצ'נקו והרץ פרנק יוצרי הסרט ()
מריה קרבצ'נקו והרץ פרנק יוצרי הסרט

 

אחרי הסערה הגדולה והתערבות השרה רגב, הסרט נשאר בתוכניית הפסטיבל ויתחרה על פרס הסרט התיעודי ביותר, אולם הקרנתו כאמור תידחק ותתקיים ככל הנראה עוד לפני אירוע הפתיחה ב-9 ביולי. רגב עצמה קראה לציבור "להדיר רגליו מהצפייה בסרט". טרקטריס אינו רוצה להגיב באופן ישיר על מתווה הפשרה שהתקבל, אך ניכר כי הוא אינו מרוצה ממנו.

 

"הדבר הכי חשוב עבורנו הוא שלאנשים עצמם תהיה הזכות לבחור האם לצפות בסרט או לא", הוא אומר בראיון בלעדי ל-ynet, "זה כבוד גדול להיבחר לתוכנית של פסטיבל ירושלים, ולמרות שלא הייתי רוצה להתייחס ישירות לפשרה שהושגה בין המארגנים לשרת התרבות, אני לגמרי מבין את יוצרי הסרטים הישראלים. בעקבות כל הפרשה הזאת יש להם סיבה טובה לחשוש שהמקרה הזה יחזור על עצמו גם בסרטים שלהם בעתיד".

 

גונטיס טרקטריס. "מבין את חששות היוצרים הישראלים" ()
גונטיס טרקטריס. "מבין את חששות היוצרים הישראלים"

טרקטריס הוא אזרח לטבי, וככזה הוא מכיר לעומק את יצירתו של הרץ פרנק המנוח, שנחשב לאחד מגדולי הקולנוענים בתולדות המדינה הבלטית. את סיפורם של יגאל עמיר ולאריסה טרימבובלר הוא מכיר קצת פחות: "כפי שאני מבין זאת, הנושא עצמו הוא טאבו בחברה הישראלית ואני יכול להבין את הסיבות לכך, אבל בו בזמן אני עדיין מאמין בזכותו של האמן או העיתונאי לכסות את כל התחומים, ובזכותו של הקהל להחליט בשביל עצמו אם לצפות בסרט או לא".

 

הוא מדגיש כי יוצרי הסרט בחרו לגעת בסוגייה מתוך הצד האינטימי של טרימבובלר ובנה, לא מצד הרוצח. "בסרטיו, הרץ פרנק תמיד בחן שאלות שהיו גדולות מהחיים - על אהבה, מוות, טוב ורע", הוא מסביר,"הפעם המטרה שלו ושל קרבצ'נקו שותפתו היתה להתרכז בלאריסה - מה המניעים שלה ומאיפה מקורות הכוח שיש לה ללכת נגד דעת הקהל ולהפוך למנודה מהחברה. נושא נוסף הוא מה יעלה בגורל בנם המשותף, איך החיים שלו יושפעו מההחלטות שההורים שלו לקחו. ובנוסף לכל זה, הרץ ומריה התמקדו בזכויות שלהם כיוצרים והאחריות שלהם כלפי סיפורים שכאלה". 

 

 

אחת השאלות שמדאיגות את השרה רגב ואחרים בישראל היא האפשרות שהסרט מגלה אמפתיה כלפי גיבוריו, מה שמעורר פלצות אצל רבים כשמדובר ברוצח ראש הממשלה יצחק רבין. טרקטריס מאמין כי יתכן שיהיו צופים שיחושו שהיוצרים מביעים חמלה כלפי סיפורה של טרימבובלר ובמיוחד כלפי בנה, אך מספר כי "בהקרנות קודמות היו צופים שאמרו שהדרך בה מוצגת לאריסה היא כזו שאינה מאפשרת לקהל להזדהות איתה". הוא אף מצהיר על הקו המנחה בהפקת הסרט: "ניסינו להיות נייטרלים לחלוטין, בלי לקחת שום צד, ולתת לדמויות שלנו לחיות את חייהן על הבד".

 

הבמאי הרץ פרנק ולאריסה טרימבובלר ב"אל סף הפחד" ()
הבמאי הרץ פרנק ולאריסה טרימבובלר ב"אל סף הפחד"

 

מה דעתך על ההתנהלות של השרה רגב במקרה הזה?

 

"אני מבין את הלחץ הציבורי שהופעל על שרת התרבות לפני שקיבלה את ההחלטה שלה, אבל אני חושב שזו החלטה נמהרת שאין מאחוריה הרבה חשיבה. היו לנו מקרים כאלה גם בלטביה בעבר (שהשתייכה כזכור לגוש הסובייטי בעבר), כמו בכל מדינה, אבל תמיד היו תגובות קשות של הציבור ובסופו של דבר התוצאה היתה שהגבולות של חופש הביטוי הורחבו אף יותר". 

 

אתה סבור שלמדינת ישראל עשוי להיגרם נזק תדמיתי בעולם בעקבות המקרה?

  

"הסרט הוקרן ברחבי העולם וזכו להצלחה גדולה, בנוסף זכינו לפרסים בפסטיבל, כך שישראל קיבלה ייצוג ראוי, אפילו חיובי. אחרי הקרנת הבכורה בריגה, התגובה הראשונה שקיבלנו היתה ממי שכיהן כראש הממשלה הקודם שלנו. 'הסרט הזה מוכיח שבמדינת ישראל יש דמוקרטיה אמיתית. אי אפשר לדמיין שדבר כזה יכול להתקיים במדינה טוטליטארית', הוא אמר לנו. למה להרוס עכשיו את הרושם הזה? זה לבטח מה שיקרה משום שהדיווחים מישראל בנוגע למקרה הזה כבר החלו לצוץ ברחבי העולם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים