שתף קטע נבחר

דו"ח מש' הבריאות: אלו בתי החולים האיכותיים בישראל

לראשונה מפרסם משרד הבריאות דירוג גלוי של כל בתי החולים בישראל על-פי מדדים שקבע מראש: את הצנתור המהיר ביותר תקבלו בבי"ח מאיר, בי"ח לניאדו הוא המצטיין במתן מענה מהיר לניתוח לתיקון שבר בצוואר ובי"ח הדסה הוא המצטיין במתן טיפול אנטיביוטי מניעתי לפני כריתת המעי הגס

במשרד הבריאות מפרסמים היום (ד) את מדדי איכות במערכות הבריאות בישראל. תוכנית המדידה מתפתחת ובכל שנה מתווספים כחמישה מדדים חדשים.

 

התוכנית הלאומית למדדי איכות בבתי החולים החלה בינואר 2013  והיא כוללת כיום כ-14 מדדי איכות, מתוכם מתפרסמים ארבעה מדדים מרכזיים: 

 

ביצוע צנתור לבבי תוך 90 דקות מהכניסה לבית החולים

מתן המלצה לנטילת אספירין בשחרור לאחר אוטם בלב 

ניתוח תוך 48 שעות - במקרים של שברים בצוואר הירך

מתן טיפול אנטיביוטי מניעתי לפני ניתוחי קולון (כריתת המעי הגס) ו/או רקטום אלקטיביים (שעה לפני ביצוע החתך)

 

השנה, בניגוד לשנה הקודמת, המדדים מתפרסמים על פי בתי חולים. 

 

קראו עוד

דו"ח: תוך עשור - 11% פחות מיטות אשפוז ביחס לאוכלוסייה

סקר: מאיזה בתי חולים בארץ אנחנו הכי מרוצים?

2014: פחות מיטות אשפוז ביחס לאוכלוסייה

 

 ( ) ( )

 

 

1. ביצוע צנתור לבבי תוך 90 דקות מהכניסה לבית החולים

המדד בחן ביצוע צנתור טיפולי דחוף תוך 90 דקות מרגע ההגעה לבית החולים, לחולים שהגיעו עם אוטם לבבי. הסיבה לכך היא שנמצא קשור מובהק עם ירידה בשיעור התמותה והתחלואה לכאלו שעבור את הצנתור בפרק הזמן הזה.

 

במשרד הבריאות קבעו יעד של 70% מהמקרים ונמצא ששיעור העמידה במדד בפועל עומד על 79% עלייה של 11% מהשנה הקודמת.

 

מהדו"ח עולה שיש הבדל משמעותי בין ביצוע הטיפול במועד בגברים לעומת נשים. נשים זוכות לטיפול פחות טוב מגברים. בשנת 2014 קיים פער של 9% בין גברים לנשים. בעוד 80% מהגברים קיבלו צנתור בתוך 90 דקות לעומת 71% מהנשים בלבד.

 

 

עוד עולה מהדו"ח ששלושה בתי חולים בארץ לא עמדו ביעד, אסף הרופא (52%), בני ציון (63%) ווולפסון (66%). בתי החולים שהגיעו לשיעורי הביצוע הגבוהים ביותר הם: מאיר (95%), קפלן (94%) וכרמל (92%).

 

מה ההבדל בין גברים ונשים בטיפול בצנתור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מה ההבדל בין גברים ונשים בטיפול בצנתור(צילום: shutterstock)

  

2. מתן המלצה לנטילת אספירין בשחרור לאחר אוטם בלב

הטיפול באספירין בחולים לאחר אוטם בלב מפחית את הסיכון לאירועים לבביים חוזרים ולתמותה ב- 20%. ההנחיות הקליניות של האיגודים המקצועיים תומכות במתן טיפול ארוך טווח באספירין לחולים אלו.

 

כל מה שהרופא נדרש לעשות זה לכתוב המלצה במכתב השחרור לחולה ליטול אספירין. במשרד הבריאות קבעו יעד של 95% למתן המלצות. מהדו"ח עולה שבבתי חולים בישראל נמצא שיעורי העמידה במדד גבוהים מאוד.

 

בשנת 2014 אחוז העמידה במדד עומד על 96%. מרבית בתי החולים משיגים את היעד זה. יחד עם זאת, שבעה בתי חולים לא עומדים בהישג הנדרש: המשפחה הקדושה (81%), הסקוטי (87%), בני ציון (91%) אסף הרופא (91%), שיבא (92%), איכילוב וברזילי (93%)

  

3. שברים בצוואר הירך – ניתוח תוך 48 שעות

לביצוע ניתוח לתיקון שבר בצוואר הירך תוך 48 שעות יש קשר באופן מובהק עם ירידה בשיעור תחלואה, סיבוכים ותמותה לאחר ניתוח. בשנת 2014 במשרד הבריאות הציבו יעד של 80%.

 

אומנם בפועל שיעור העמידה בפועל עומד על 79% אבל יש עלייה של 8% מאשתקד. מהדו"ח עולים הבדלים בין באמצע שבוע לסוף השבוע: מטופלים המגיעים בימים חמישי ושישי חשופים יותר לעיכוב בניתוח. נמצא כי באמצע השבוע ביצוע הניתוח תוך 48 שעות עומד על 82% בעוד שבסוף השבוע רק 72% מהחולים מנותחים במועד.

 

מהנתונים עולה כי קיימים גם הבדלים בין גברים לנשים. בעוד 81% מהנשים עברו את הניתוח במועד של עד 48 שעות, רק 76% מהנשים. עוד עולה שקיימים הבדלים בין מרכז לפריפריה: 84% מהחולים בפריפריה נותחו בפרק הזמן שנקבע לעומת 78% מהחולים במרכז הארץ.

 

תשעה בתי חולים לא עמדו ביעד על פי הנתונים, בני ציון (51%) , שיבא (60%), שערי צדק (65%), קפלן (71%) הדסה הר הצופים (72%) הדסה עין כרם (72%), פוריה (76%), רבקה זיו ורמב"ם (77%). בתי החולים שהגיעו להישגים הגבוהים ביותר הם: לניאדו (98%), אסף הרופא (91%) וסורוקה (89%)

 

4. מתן טיפול אנטיביוטי מניעתי לפני ניתוחי קולון (כריתת המעי הגס) ו/או רקטום אלקטיביים (שעה לפני ביצוע החתך)

לפני ניתוח קולון או רקטום ניתן טיפול אנטיביוטי מניעתי. מטרתו היא להביא את הרקמות המנותחות לרוויה אנטיביוטית לפני ביצוע החתך על מנת להגן עליהן מפני חדירת זיהום במהלך הניתוח כשהן חשופות.

 

מחקרים מצאו קשר ישיר ומובהק בין מתן אנטיביוטיקה שעה לפני הניתוח והפחתת שיעור הזיהומים ב-30 הימים הראשונים שלאחריו. היעד למדד לשנת 2014 עמד על 85%. מהמקרים בהם מבוצעים הניתוחים האלו תינתן אנטיביוטיקה שעה לפני הניתוח.

 

תשעה בתי חולים לא השיגו את היעד על פי הנתונים, רמב“ם (64%), ברזילי (67%), הרצליה מדיקל סנטר (67%) וולפסון (72%), אסותא (73%), בני ציון (81%) קפלן (82%) אסף הרופא (83) ושערי צדק (84%)

 

בתי החולים עם האחוזים הגבוהים היותר הם: הדסה עין כרם (94%), נהריה (93%) והלל יפה (91%)

 

"חלק מהליך של שקיפות לציבור"

"איכות הרפואה בישראל הינה מתקדמת ובעלת סטנדרטים מהגבוהים בעולם המערבי. לאיכות הטיפול הרפואי חשיבות מכרעת במתן שירותי רפואה הולמים לאזרחים", אמר סגן שר הבריאות יעקב ליצמן על פרסום הדו"ח.

 

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' ארנון אפק אמר, כי פרסום הדו"ח הוא חלק מהליך כולל של שקיפות לציבור: "השקיפות בהצגת הנתונים מהווה יעד בפני עצמו וכאמור מעידה על ההתקדמות העצומה שעברה המערכת. אין לנו מה להסתיר וחשוב שנשתף את הציבור בנקודות החוזקה של המערכת, כמו גם בנושאים לשיפור"

 

שמוליק בן יעקב, יו"ר האגודה לזכויות החולה, אמר בתגובה לדו"ח: "אנו מברכים את משרד הבריאות ואת בתי החולים על שיתוף הפעולה בביצוע סקר ראשון מסוגו המשווה בין בתי חולים בכל הנוגע לאיכות השירות הרפואי, ופרסומו לציבור בשקיפות מלאה.

 

"לסקר ולממצאיו חשיבות רבה עבור האזרחים, ואין ספק כי ביכולתו לסייע לכולנו בהחלטה על בית החולים בו נעדיף לקבל טיפול רפואי. בנוסף, הסקר מהווה כלי מצוין שיביא בלי ספק לשיפור איכות הטיפול בבתי החולים עצמם.

 

"כמו כן, ראוי לציין לשבח את בתי החולים בילינסון, מאיר, סורוקה, השרון, הכרמל, נהריה, הם היחידים שעמדו בכל ארבעת המדדים שנמדדו, מעל לערך המצופה שנקבע כיעד. אנו תקווה כי לרשימה זו יצטרפו בתי חולים נוספים בשנת 2015".

 

ד"ר ענת עקה זהר, מנהלת התוכנית למדדי איכות, אומרת על ממצאי הדו"ח: ״בהשוואה בין 2013 ל2014 רואים שכל בתי החולים בארץ השתפרו ההישגים מרשימים ואני בטוחה שהם ימשיכו לצמוח. כל בתי החולים נרתמו והתגייסו כדי לספק את הנתונים לציבור".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
איזה בית חולים עומד ביעדי האיכות?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים