שתף קטע נבחר

ועדת הכספים: לבחון מחדש את הפרטת תע"ש

הוועדה אישרה מתן הלוואה נוספת בסך 275 מיליון שקל לטובת הפרטת החברה, אך דרשה משר האוצר לבחון אופציה של הנפקת רק חלק קטן מהמניות. "מוכרים את תע"ש בנזיד עדשים, ההפרטה חייבת להיעצר", אמרו בוועדה

השלמת תהליך הפרטת התעשייה הצבאית (תע"ש) הוטלה היום (ד') בספק בוועדת הכספים במהלך דיון בבקשת האוצר לאשר לה הלוואה בסך 275 מיליון שקל נוסף על המיליארדים שכבר אושרו לקידום ההפרטה. רשות החברות הממשלתיות ביקשה את ההלוואה לשיפוי הדירקטורים של החברה למקרה שההפרטה לא תצא אל הפועל".

 

הוועדה אישרה את ההלוואה אבל דרשה משר האוצר לבחון מחדש את ההפרטה מול האפשרות להנפיק רק חלק קטן מהמניות. היו"ר ח"כ משה גפני (יהדות התורה) קרא לשר כחלון לעכב את פתיחת 'חדרי המידע' לרוכשים הפוטנציאליים עד למתן התשובה לוועדה. זאת בהנחה שלאחר פתיחת 'חדרי המידע' תהליך ההפרטה יהיה כמעט בלתי הפיך. השר גם נדרש לבחון את האפשרות של הגבלת ההפרטה כך שתימכר רק לידיים ישראליות, בשל האינטרסים האסטרטגיים והביטחוניים הגלומים בה.

 

"ההפרטה איננה מחויבת המציאות ונראה שתע"ש מצליחה להתאושש וצוברת הזמנות. יש למנוע את ההפרטה ככל הניתן ולבחון חלופה של מכירת מניות מיעוט וגם לוודא שהעובדים לא ייפגעו", אמר גפני וזכה לגיבוי מרוב חברי וועדה. המשנה למנהל רשות החברות, מאיר שמרה הוסיף, "יש חשש שאם החברה לא תופרט, הדירקטורים יהיו חשופים לתביעות אישיות ויש לתת להם את הגיבוי של החברה".

 

חברי הוועדה החדשים מתנגדים להפרטה

שמרה חש אי נוחות מהרוח החדשה בוועדת הכספים, שבה חברי קואליציה ואופוזיציה, לרבות ח"כים ממפלגת השלטון, מביעים התנגדות להפרטה. הוא אמר, "תהליך ההפרטה יצא לדרך וצריך להסתיים לטובת החברה. לא ניתן לומר כעת שבגלל השיפור שחל בחברה אין עוד צורך בהפרטה. 80% מפעילות החברה איננה מסווגות וגם אין מניעה ממכירה לגורם זר".

 

מרכז הקואליציה בוועדה, ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), חיזק את גפני בקריאה לעצור את ההפרטה. "מוכרים את החברה בנזיד עדשים ב-2 מיליארד שקל ועוד נותנים ליזם 1.5 מיליארד שקל להעברת המפעלים לנגב ולטיהור האדמות הנטושות, כלומר נחזיר לו את רוב ההשקעה. חובתנו לדאוג לאינטרסים הביטחוניים ולזכויות עובדים. לכן ההפרטה צריכה להיעצר. יש לקיים דיון בוועדה לפני המהלך".

 

ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני): "אני רוצה לחסוך למאיר שמרה את ההשתתפות בוועדת חקירה אחרי המלחמה הבאה שבה תע"ש אחרי שהופרטה, לא תספק את הצרכים הביטחוניים בייצור. הטענה שהחברה לא היתה יעילה ורק ההפרטה תשנה את המצב אינה נכונה. במגזר הפרטי כולם יעילים? נוחי דנקנר כזה יעיל, כשהוא לא מחזיר כספים שהושקעו מהפנסיות של הציבור?".

 

יו"ר דירקטוריון תע"ש, אודי אדם אמר, "אפשר לעצור את הכול אבל צריך קודם לשקול טוב בעיניים מפוקחות אם נכון יהיה לעצור את ההפרטה. אנחנו הרי פועלים בשנתיים האחרונות מכוח החלטות הממשלה וועדת הכספים, תחת הצו להבטחת האינטרסים החיוניים של המדינה". המנכ"ל אבי פלדר הוסיף, "יש לנו הזמנות חתומות בכ- 8 מיליארד שקל, וסל המוצרים מעולה שהוכיח עצמו בצוק איתן".

 

יו"ר ועד העובדים, איציק יהודה הסתייג. "הסכמנו להפרטה מתוך אילוץ. כל חודש נלחמתי כאן על הלוואות למשכורות לעובדים כשמשרד הביטחון לא סיפק הזמנות והמדינה לא סיפקה ערבויות כדי לקבל הזמנות מחו"ל. בינתיים יש 1,200 עובדים מפוטרים וכוח הנדסי חדש. ניתן לדחות את ההפרטה אם יהיה צורך ואז אולי דווקא נפרח. אם למכור אז רק לגורם ישראלי שישמור על הנכס לדורות הבאים".

 

ח"כ רועי פולקמן (כולנו), היחיד שהתנגד, טען כי "לא היה שינוי מהותי במצב החברה מרגע ההחלטה על ההפרטה ויש כאן עניין של רציפות שלטונית. אפשר לקיים דיון נוסף בעניין, אבל בינתיים יש לאשר את הלוואת השיפוי". לבקשת היו"ר גפני, השיג ח"כ פולקמן את הסכמת שר האוצר להמתין עם פתיחת 'חדרי המידע' למשקיעים עד למסירת הודעה מהממשלה לוועדה אם ממשיכים בהפרטה או מעכבים אותה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
רקטת אקסטרא תוצרת התעשייה הצבאית (ארכיון)
צילום: דובר צה"ל
מומלצים