שתף קטע נבחר

לא תוקם ועדה לבדיקת היחס ליוצאי אתיופיה: "האפליה והגזענות יימשכו"

הכנסת דחתה הצעות של לבני וחנין לבחון בוועדת חקירה פרלמנטרית את טענות בני העדה. אלקין בשם הממשלה: "הופכים נושא לאומי לפוליטיקה זולה". לבני: "נתניהו מוכן להצטלם עם החייל שהוכה, אבל לא מוכן לצעדים ממשיים". פעיל המחאה יאיו אברהם: "נתק בין נבחרי הציבור ובין השטח"

 

ברקע המחאה של יוצאי אתיופיה, שטוענים לאפליה ולקיפוח, דחתה אחר הצהריים (יום ד') מליאת הכנסת שתי הצעות שקראו להקים ועדת חקירה פרלמנטרית בנוגע לבחינת הטענות הקשות של בני העדה. בהצעות שהגישו חברי הכנסת ציפי לבני (המחנה הציוני) ודב חנין (הרשימה המשותפת) צוין בין היתר כי יש לבחון בוועדת חקירה ענייני אפליה, גזענות ואלימות קשה כלפי יוצאי אתיופיה. בעד אחת ההצעות תמכו 46 חברי כנסת והתנגדו 48 ובהצעה השנייה תמכו 44 חברי כנסת לעומת 48 שהתנגדו לה.

 

יאיו אברהם, אחד מהפעילים הבולטים במחאת יוצאי אתיופיה, אמר ל-ynet כי "החלטת הכנסת מוכיחה פעם נוספת את הנתק בין נבחרי הציבור ובין השטח. משמעות ההחלטה הזו היא המשך האפליה והגזענות הממסדיים נגד יוצאי אתיופיה".

 

לדברי אברהם, "חברי הכנסת מנותקים ולא מכירים את מציאות חייהם של יוצאי אתיופיה. האחריות לתוצאות ההחלטה הזו מוטלת על הכנסת והממשלה. אנחנו לא ניתן שימשיכו להתייחס אלינו כאנשים שקופים". אברהם הוסיף כי מחאת יוצאי אתיופיה תימשך "בדרכים מגוונות", כלשונו.  

 

יאיו אברהם (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
יאיו אברהם(צילום: עופר עמרם)

הפגנת יוצאי אתיופיה ביום שני (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנת יוצאי אתיופיה ביום שני(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

ח"כ לבני אמרה כי "אם הקואליציה תפיל את ההצעה זו בושה לממשלה ולעומד בראשה, שמוכן להצטלם עם החייל (דמאס פיקדה – החייל שהוכה. מ"א), אבל לא מוכן לעשות צעדים ממשיים. מי שיצביע נגד הופך להיות שותף לאפליה. הגיע הזמן שבני העדה האתיופית יפסיקו להיות אזרחים שקופים. הוועדה היא לא נגד הממשלה, אלא בעד בני העדה. יותר משהיא מנסה למצוא כשלים ואשמים היא מנסה למצוא פתרונות".

 

ח"כ חנין אמר בדיון שקדם להצבעה כי "הקול של יוצאי אתיופיה חייב להישמע לא רק ברחובות אלא גם כאן בכנסת. יוצאי אתיופיה מרוכזים בשכונות מסוימות, במקומות עבודה מסוימים, בתפקידים מסוימים, שיעור עצום הם עובדי קבלן. אחד הראשונים שהעלה את הדרישה המוצדקת הזו הוא ח"כ אברהם נגוסה ממפלגת השלטון".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

שר הקליטה זאב אלקין השיב בשם הממשלה: "אני לא בטוח שדעתם של חברי מפלגתו של דב חנין הייתה כל כך חיובית כשהגיעה העלייה מאתיופיה כי אנחנו יודעים מה הם חושבים על חוק השבות, נראה גם שחברי הרשימה המשותפת הם האחרונים שיכולים להגן על חייל אתיופי כי הם בכלל היו מעדיפים לראות אותו באתיופיה. אבל בכל מקרה לפחות הדברים שלו היו כנים".

 

השר אלקין תקף את ח"כ לבני ואמר כי "יותר קשה לי לקבל את כנות הדברים של ציפי לבני שהייתה חברה כמעט בכל ממשלה בעשור האחרון. לשמוע את הטענות הללו משרת הקליטה לשעבר, משרת השיכון לשעבר, משרת המשפטים רק לאחרונה? שנים על גבי שנים ישבת בתפקידים עם אחריות ישירה לנושא ומה עשית?".

 

בהמשך דבריו אמר השר אלקין: "יש כאן ניצול ציני פוליטי ולא רצון אמיתי לפתור את הבעיה. פעם ראשונה בתולדות הכנסת מי שעומד בראש ועדת הקליטה והעלייה הוא חבר כנסת יוצא העדה, במפלגה שלכם לא נמצא מקום לנציג העדה. יש כאן רצון לקחת נושא לאומי ולהפוך אותו לפוליטיקה זולה. ועדת חקירה פרלמנטרית זו ועדה שנותנים לה סמכויות כמו לוועדה רגילה, אז מה יהיה לה יותר מוועדת קליטה ויותר ממה שיש ח"כ נגוסה שעומד בראש הוועדה ויטפל בנושאים האלה?".

 

ח"כ נגוסה עצמו, שלא הצליח למצוא קיזוז עם חבר כנסת אחר, מסר בתגובה כי הוא "מתנגד להצעה הפופוליסטית להקים ועדת חקירה חסרת שיניים בנושא העלייה והקליטה של יהודי אתיופיה. יוזמי ההצעה מתקשים להבין שבני הקהילה האתיופית מאסו מכך שמשתמשים במצוקתם ככלי פוליטי ומוועדות שלא פוטרות דבר. אנחנו לא צריכים וועדת חקירה כדי להבין שממשלות ישראל לדורותיהן כשלו בעלייתם וקליטתם של יהודי אתיופיה, ובייחוד בשילובם בחברה הישראלית".

 

נגוסה אמר עוד כי "כשציפי לבני הייתה שרת הקליטה ושותפה בכירה בכל הממשלות האחרונות, היה בידיה הכוח לשנות את המצב, אך היא לא עשתה דבר ואף התנגדה להעלאת שארית יהודי אתיופיה. תמוהה בעיני שדווקא היא מעלה את ההצעה היום ומנצלת את מצוקת יוצאי אתיופיה לניגוח הממשלה. לראשונה בתולדות הכנסת עומד בראשות ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בן הקהילה האתיופית ואף הוקמה ועדת שרים בראשות רה"מ. זוהי הצהרת כוונות של הממשלה והעומד בראשה, ויחד נפעל לטיפול מצוקתם ושילובם של יוצאי אתיופיה בישראל".

 

חברת הכנסת לשעבר פנינה תמנו שטה אמרה כי "הכנסת אמרה את דברה, ויותר נכון במקרה הזה עשתה את ההפך המוחלט מאותם אמירות גדולות של 'אנחנו עם יוצאי אתיופיה' ו'ניאבק נגד גזענות'. לצערי אין הלימה בין דיבורים למעשים של חברי הכנסת. הייתה לי ציפייה שהפעם בניגוד לכל החלטה או משמעת קואליציונית, הם יסתכלו בעיניהם של דור שלם של צעירים שיצא מהבית לאחרונה למחות ברחובות. במקום זה שוב הם עושים שיקולים פוליטיים וטורקים את הדלת לקהילה בפנים. מצער שכך נראית כנסת ישראל, לא פלא שיש משבר אמון".

 

ביום שני התחדשה מחאת יוצאי אתיופיה בעקבות ההחלטה שלא להעמיד לדין את השוטר שצולם מכה את החייל דמאס פיקדה. מאות מוחים צעדו מקניון עזריאלי לכיוון אבן גבירול וחסמו לסירוגין את הרחובות קפלן ולסקוב, עד שהגיעו לכיכר רבין. הם קראו: "שוטר אלים חייב להיות בפנים" ו"מדינת משטרה". אחרי כמה שעות של הפגנה שקטה ברובה, החלו מעט לאחר עימותים אלימים בכיכר רבין. המפגינים התעמתו עם שוטרים, השליכו חפצים לכל עבר ונזק וגרמו נזק לבית קפה סמוך לכיכר. 17 מפגינים נעצרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הפגנת יוצאי אתיופיה השבוע
צילום: מוטי קמחי
מומלצים