שתף קטע נבחר

דו"ח אמריקני: ישראל אחראית להרג פלסטינים

שימוש מופרז בכוח נגד אזרחים, הריגה, התעללות בעצורים פלסטינים - פעולות אלה מיוחסות לישראל בדו"ח של מחלקת המדינה האמריקנית על הפרת זכויות אדם בעולם. לצד חמאס שמחסל מתנגדים פוליטיים, מציינים בין השאר גם את רוסיה וסין. כרבע מאזרחי איראן נעצרו במהלך חייהם

 

מחסומים בירושלים (ארכיון) (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחסומים בירושלים (ארכיון)(צילום: רויטרס)

חלקן של ישראל והרשות הפלסטינית לא נפקד מדו"ח מחלקת המדינה על מצב זכויות האדם ברחבי העולם שמתפרסם אמש (ה'). גם לרוסיה, איראן וסין יש בו חלק נכבד, ואולם על ישראל מותחים ביקורת בגין פעולותיה בגדה ובעזה, ובכלל זה "דיווחים על שימוש מופרז בכוח נגד אזרחים, כולל הריגות, התעללות בעצורים פלסטינים, במיוחד במהלך מעצרים וחקירות". כמו כן ציינו את אלימות המתנחלים כלפי הפלסטינים.

 

מזכיר המדינה ג'ון קרי ציין על פי הדו"ח כי שישראל משתמשת ב"תנאי מעצר מחמירים ובצפיפות יתר. שימוש לא הולם בנוהלי המעצר של עצירים ביטחוניים, הרס והחרמה של רכוש פלסטיני, הגבלה של חופש הביטוי, ההתכנסות, ההתאגדות ומגבלות חמורות על חופש התנועה של פלסטינים בתוך השטחים ומחוצה להם".

 

הדו"ח האמריקני מדגיש כי "האלימות של מתנחלים נגד האוכלוסיה הפלסטינית, ממשיכה להוות בעיה, כמו גם הענישה הלא עקבית של מבצעי הפעולות מצד השלטונות הישראלים".

 

לגבי עזה, צויין כי "צה"ל שומר על מגבלות תנועה לתוך עזה וממנה, המגביל במידה רבה את התנועה של הפלסטינים מעזה במקרים של צורך הומניטרי ובמקרים מסויימים לצורך עסקים".

  

עזה: ארגוני טרור יורים ומפגיזים ריכוזי אוכלוסייה

ישראל אינה יכולה להתנחם בחלק המתייחס לחמאס. שם נקבע כי "הפרות זכויות האדם תחת החמאס כוללות מקרי הריגה של כוחות הביטחון, עינויים, מעצרים שרירותיים והטרדה של יריבים, כולל חברי פתח ופלסטינים אחרים. ארגוני טרור ופלגים מיליטנטיים בעזה יורים רקטות ופגזי מרגמה לעבר מטרות אזרחיות בישראל והם עושים זאת מקרבת ריכוזי אזרחים.

 

יורים לעבר ריכוזי אוכלוסייה (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יורים לעבר ריכוזי אוכלוסייה (ארכיון)(צילום: AFP)
 

"החמאס מחזיק עצירים בתנאים ירודים. אנשיו הוציאו להורג בגלוי עצורים בלא משפט. הוא מגביל את חופש הדיבור, העיתונות, ההתכנסות, הדת והתנועה של תושבי עזה. הוא מפלה לרעה נשים ואלימות בתוך המשפחה היא בעיה רצינית. התעללות בילדים והעסקתם בעבודות כפיה, ואפליה נגד מוגבלים. החמאס מקדם בקביעות אנטישמיות ומפלה על רקע העדפה מינית". הרשות מואשמת ב"בביטויים של הסתה ואנטישמיות". כך מייחסים לה גם יחס עלוב לעצירים, מעצרים ממושכים שלא לצורך, פגיעה בזכויות הפרט, מגבלות בחופש הדיבור, העיתונות, וההתכנסות. "בשטחי הרשות יש שחיתות, ואלימות נגד נשים", נכתב.  

 

את הדו"ח הציג קרי פחות משבוע לדד-ליין של שיחות הגרעין עם איראן. כאמור, הוא לא חוסך שבטו גם מהמשטר בטהרן. איראן, רוסיה וסין מוצגות בו כמפרות זכויות אדם סדרתיות. קרי אמר: "הממשלות של סין, רוסיה, איראן, מצרים, סעודיה ואתיופיה ממשיכות לחנוק את התקשורת החופשית והפיתוח של החברה האזרחית באמצעות מאסרים של עיתונאים, בלוגרים ומשמיעי ביקורת בדרכים לא אלימות".

מחאה איראנית נגד הוצאה להורג של מי שרצחה אנס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחאה איראנית נגד הוצאה להורג של מי שרצחה אנס(צילום: AFP)

הדו"ח שהוצג קובע כי "הבעיות המשמעותיות ביותר הן מגבלות חמורות על החירויות האזרחיות, כולל חופש ההתכנסות, הדיבור, הדת והתקשורת. מגבלות על יכולתם של האזרחים להביא לשינוי הממשלה בדרכי שלום באמצעות בחירות חופשיות והוגנות. זלזול במצבם התקין של האסירים, הנעצרים באופן שרירותי ובניגוד לחוק על ידי השלטונות, חלקם מעונים ומומתים".

 

האיראנים אומרים שבשנה האחרונה הוצאו להורג 268 איש במדינה, אבל ארגוני זכויות אדם טוענים שמדובר ב-721 איש.

 

הדו"ח על איראן מציין בעיות קשות ביותר בתחום זכויות האדם: "היעלמויות, אכזריות, חוסר אנושיות, טיפול משפיל וענישה, כולל כריתת איברים והלקאות, אלימות ודיכוי ממניעים פוליטיים, מאסרים שרירותיים וסכנת חיים לעצירים ואסירים בבתי הכלא, כולל מקרים של מוות במעצר". עוד מציינים מעצרים שרירותיים לזמן ארוך בלי יכולת ליצור קשר עם העצור, ומניעת הליך משפטי הוגן ופומבי שמסתיים לפעמים בהוצאות להורג בלי הליך הולם.

הוצאה להורג באיראן (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הוצאה להורג באיראן (ארכיון)(צילום: AFP)
 

נכון לעכשיו יושבים בבתי הכלא באיראן יותר מאלף אסירים פוליטיים ו-30 עיתונאים. השלטונות האיראניים פוגעים באופן שרירותי בפרטיות של משפחות בבתיהן. מגבלות חמורות מוטלות על חופש הדיבור (כולל דרך האינטרנט) והתקשורת. הטרדה ומעצר של עיתונאים, צנזורה, מגבלות חמורות על החופש האקדמי, מגבלות חמורות על חופש ההתכנסות וההתאגדות - מצויינות אף הן כהפרה בוטה של זכויות אדם בתחומה. כך גם מגבלות על חופש התנועה, שחיתות שלטונית והעדר שקיפות של הממשלה. המשטר האיראני מטיל גם מגבלות על חקירות של ארגונים בינלאומיים ולא ממשלתיים שעוסקים בהפרת זכויות האדם במדינה.

 

דו"ח זכויות האדם מדגיש את האפליה והאלימות כלפי נשים, מיעוטים גזעיים ודתיים, להט"ב, הסתה לאנטישמיות וסחר בבני אדם.

 

הדו"ח מציין שבשנה האחרונה ישבו בבתי הכלא באיראן 217,851 אסירים. בערך 25 אחוז מהאוכלוסייה האיראנית נעצרה בשלב זה או אחר. 

פורסם לראשונה 25/06/2015 22:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים