שתף קטע נבחר

הרפובליקנים מקלקלים חגיגת הגאים: "אסור שהחלטה כזו תתקבל ע"י 5 עורכי דין"

אובמה בירך את החלטת העליון לאשר נישואים חד-מיניים בכל 50 המדינות, המועמדים הרפובליקנים לנשיאות יוצאים נגדה. בוש: "עדיף שהמדינות יכריעו". האקבי: לבצע תיקון לחוקה שימנע זאת. למרות הפסיקה ההיסטורית, לקהילה הגאה יש עוד נושאים רבים להילחם בהם כולל אפליה במקומות עבודה

 

יום חג לקהילה הגאה בארצות-הברית, אך יש מי מנסה להרוס אותו: המועמדים הרפובליקנים לנשיאות ארצות-הברית וגם המתונים יותר היו מתונים יותר בשמחה שהפגין הנשיא ברק אובמה על רקע ההחלטה ההיסטורית של בית המשפט העליון בוושינגטון לאשר את חוקיות הנישואים החד-מיניים בכלל 50 המדינות.

 

ג'ב בוש, מי שנחשב למועמד הרפובליקני הבכיר להתמודדות מול המועמד או המועמדת הדמוקרטית קרא לאפשר למדינות עצמן להכריע בנושא. בוש עוד היה זהיר לעומת עמיתיו למפלגה. "אני מונחה על-ידי האמונה שלי ומאמין בנושאים המסורתיים. אני מאמין גם שעלינו לכבד את האחרים".

 

הבית הלבן מואר בצבעי הגאווה (צילום: AP) (צילום: AP)
הבית הלבן מואר בצבעי הגאווה(צילום: AP)

מרכז הסחר העולמי בניו יורק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרכז הסחר העולמי בניו יורק(צילום: רויטרס)
 

 

יום חג לקהילה הגאה (צילום: AP) (צילום: AP)
יום חג לקהילה הגאה(צילום: AP)

מנגד, ישנם מועמדים שמרניים שהשמיעו תגובות לוחמניות הרבה יותר. מייק האקבי, מושל ארקנסו לשעבר, אמר שצריך להילחם ולבצע תיקון לחוקה שיימנע נישואים חד-מיניים. "לא אקבל החלטה בלי ערעור. חייבים להתנגד ולדחות את הרודנות המשפטית הזו ולא לסגת".

 

מושל ניו ג'רזי כריס כריסטי היה חריף הרבה יותר. "זהו דבר שאסור שיחליטו עליו חמישה עורכי דין", כך כריסטי.

 

המועמד בן קרסון היה מתון יותר. "על אף שאני לא מסכים עם החלטת בית המשפט העליון, הפסיקה עכשיו היא החוק". גם הסנאטור מרקו רוביו קרא לכבד את ההחוק. "אני תומך בנישואי גבר ואישה. זה לא סוד, אבל בשנים הבאות אני מקווה שכל צד יכבד את האחר.

 

ההחלטה אמש (יום ו') התקבלה ברובע זעום של חמישה שופטים שתמכו בחיוב כל 50 המדינות לאפשר נישואים חד-מיניים. הקול המכריע בפסיקה היה של השופט אנתוני קנדי ויש לציין שהוא מינוי של הנשיא לשעבר רונלד רייגן שהיה מהמפלגה הרפובליקנית.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אובמה כאמור בירך ושיבח את החלטת העליון. "זהו ניצחון לאמריקה", אמר אובמה. "כשכל האמריקנים שווים, אנו מרגישים חופשיים יותר. זהו צעד ענק בדרך לשוויון. האהבה מנצחת".

 

הדרך עוד ארוכה

ההחלטה ההיסטורית מהווה מהפך עצום בחיים האמריקנים, אבל המאבק של הקהילה הגאה בארצות-הברית למען שוויון זכויות מלא תם, אבל לא נשלם.

 

עורך המאמרים של אתר ה"האפינגטון פוסט" נוח מייקלסון כתב שההחלטה של העליון אין פירושה סוף פסוק ויש לקהילה עוד עשרות שנים להילחם באפליה בשלל תחומים. "אפשר להעביר כמה חוקים שרוצים, אבל החברה לא תפסיק להתייחס אלינו כאל מוזרים".

 

ישנם עדיין לא מעט נושאים שעומדים במאבקים משפטיים. אין עדיין חוק פדרלי המגן על הקהילה הגאה מפני אפליה בתעסוקה. חוק כזה קיים רק ב-21 מדינות מתוך 50 ובוושינגטון הבירה.

הריצה מחוץ לבית המשפט בוושינגטון לאחר ההחלטה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הריצה מחוץ לבית המשפט בוושינגטון לאחר ההחלטה(צילום: AFP)

זוגות גאים יוכלו להתחתן בכל מדינה (צילום: AP) (צילום: AP)
זוגות גאים יוכלו להתחתן בכל מדינה(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אפליה קיימת גם בתחום הדיור, פוליטיקה ובעסקים. הקשיים על אימוץ ילדים זהו מאבק ארוך שנים, מגבלות על תרומות דם וגם שירות בצבא של טרנסג'נדרים הוא נושא בכותרות.

 

40 אחוזים מחסרי הבית בארה"ב הם חברי הקהילה הגאה, בעיקר צעירים שנפלטים מבתי הוריהם. ביניהם יש גם אחוז לא מבוטל של התאבדויות.

 

הניצחון הגדול של האלמן

למרות ההתנגדות הגורפת בקרב הרפובליקנים, מאות זוגות חד-מיניים לא נתנו שהחגיגה תיהרס וחגגו את הפסיקה על מדרגות בית המשפט העליון בוושינגטון כשהם שרים את ההמנון האמריקני ומניפים את דגלי הגאווה וארה"ב.

 

בין החוגגים היה גם ג'ים אוברגפל, שנאבק שמדינת אוהיו תכיר בו כאלמן לאחר שבן זוגו ג'ון ארתור הלך לעולמו.

עכשיו בכל המדינות אפשר להתחתן. הבית הלבן מצייץ בשמחה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עכשיו בכל המדינות אפשר להתחתן. הבית הלבן מצייץ בשמחה(צילום: רויטרס)

גם תמונת הבית הלבן בטוויטר הוחלפה כמתבקש ()
גם תמונת הבית הלבן בטוויטר הוחלפה כמתבקש

"האהבה מנצחת". אובמה (צילום: AP) (צילום: AP)
"האהבה מנצחת". אובמה(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לאחר שההחלטה בעליון ניתנה, התקשר אובמה לאוברגפל ובירך אותו על עמידתו בראש המאבק המשפטי. אוברגפל ובן זוגו נישאו באופן חוקי במדינת מרילנד כמה חודשים לפני מותו של ארתור בשנת 2013.

 

שנה מאוחר יותר הצביעו אזרחי מדינת אוהיו נגד הכרה בנישואים חד-מיניים. כעת העתירה שלו הסתיימה בניצחון היסטורי. "הכסף לא היווה שיקול בפנייה, אלא על הכבוד שלנו והיחס של המדינה שהיא הבית שלנו", אמר.

 

גם בערים נוספות חגגו את ההחלטה. בגריניץ' ווילג' במערב מנהטן התכנסו בחזית הבר של הקהילה הגאה "סטונוול", שם עדיין זוכרים את פלישת המשטרה בשנת 1969 והמהומות שפרצו לאחר ששוטרים החלו להכות אנשים.

 

בחוף המערבי, שם קיים הפרש של שלוש שעות מהחוף המזרחי, התעוררו בסן פרנסיסקו מאוחר יותר והמונים יצאו לרחובות.


פורסם לראשונה 26/06/2015 22:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
דגל הגאווה בוושינגטון
צילום: AP
מומלצים