שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה העברת סמכויות הגז לידיה: "פירקנו המונופול"

נתניהו התגבר על ההתנגדות והמחאה הציבורית כשרק השר אבי גבאי התנגד בהצבעה בממשלה. גם בכנסת הוא צפוי לזכות לתמיכה של הח"כים מישראל ביתנו, דבר שמעורר סדקים באופוזיציה. עימות בין שפיר לאלקין באולפן ynet: אתה משקר לציבור

 

 

ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארכיון(צילום: רויטרס)

סוגיית העברת הסמכויות לממשלה בנושא מתווה הגז הגיעה היום (א') להצבעה בישיבת הממשלה לקראת ההכרעה מחר בכנסת. למרות ההתנגדות והמחאה הציבורית, הממשלה אישרה את סוגיית העברת הסמכויות כשרק השר להגנת הסביבה אבי גבאי התנגד. עוד לפני האישור אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה: "המתווה שגיבשנו מפרק את המונופול ויכניס בעשורים הקרובים מאות מיליארדי שקלים לחינוך, לתרבות, לבריאות ולעוד דברים רבים אחרים לטובת כל אזרחי ישראל". בתום הישיבה זימן נתניהו אליו את ראשי מפלגות הקואליציה לפגישה על המתווה.

 

הרוב הדחוק של בנימין נתניהו במליאה גם בימים שבשגרה הפך לבעייתי יותר על רקע סירובם של שלושה שרים לפחות להשתתף בהצבעה: שר האוצר משה כחלון (שפסל עצמו בשל חברותו עם קובי מימון, מבעלי מאגר הגז "תמר"), חבר מפלגתו יואב גלנט (היה מנכ"ל חברת חיפושי הנפט והגז של בני שטיינמץ), ושר הרווחה חיים כץ (שמחזיק מניות בשותפות חיפושי הנפט והגז ישראמקו). השלושה הבהירו כי לא ישתתפו בהצבעה גם אם תינתן חוות דעת משפטית על כך שלא מתקיים ניגוד עניינים בנושא.

  

 

ישיבת הממשלה, הבוקר (צילום: אלכס קולומויסקי ) (צילום: אלכס קולומויסקי )
ישיבת הממשלה, הבוקר(צילום: אלכס קולומויסקי )

לפיכך, אם האופוזיציה בת 59 החברים הייתה מאוחדת בהתנגדותה, סביר שהסמכות לאשר את המתווה לא הייתה עוברת לממשלה, אך נראה שלא זה יהיה המצב: בישראל ביתנו מתכוונים ככל הנראה לתמוך בעמדת הממשלה מבחוץ ולאשר את העברת הסמכויות. גורמים במפלגה אמרו כי מלכתחילה הבהירו שבכוונתם להיות אופוזיציה עניינית, ובשל כך יתמכו בעמדת הממשלה.

 

במחנה הציוני היו רוצים לראות את שורות האופוזיציה מתאחדות נגד היוזמה, ואכן יזכו לתמיכה מהרשימה המשותפת, יש עתיד ומרצ.  ביש עתיד הבהירו כי המפלגה תומכת באופן עקרוני במתווה, אבל בתנאי אבל שיוכנס מנגנון לפיקוח על מחירים וההליך יתבצע בשקיפות מלאה.

 

בהקשר הזה פנה אתמול השר להגנת הסביבה מ"כולנו", אבי גבאי, במכתב לנתניהו ומחה על הדרך שבה הדברים באים לאישור. לטענתו, השרים לא קיבלו פרטים מהותיים אלא בעיקר טכניים ודרש פירוט מלא על אודות האופן שבו מתכוונת הממשלה לטפל בנושא. היום אחרי ההצבעה אמר השר גבאי: "המדינה היא ריבון ולא שותף עסקי של חברות הגז. עליה לקבוע את הרגולציה ולא לנהל משא ומתן עם חברות הגז".

 

בנוגע לתוכנית האסטרטגית שהוצגה במהלך הישיבה הוסיף השר גבאי: "תוכנית אסטרטגית היא מהלך חשוב אבל רק מדדים ויעדים מספריים ברורים שיתלוו לה יהפכו אותה לאפקטיבית".

 

מתווה הגז אושר פה אחד בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שהתקיימה ביום חמישי, אך שר הכלכלה אריה דרעי, שהיה צריך לאשר את הסעיף שעוקף את הממונה על ההגבלים (סעיף 52 לחוק ההגבלים) - סירב לעשות זאת, ובכך למעשה העביר את ההכרעה הלאה. בעבר דרשה האופוזיציה שכל מתווה הגז יובא לאישור הכנסת, אך בשלב זה המליאה תצביע רק על אישור העברת הסמכות משר הכלכלה לממשלה.

 

אם המתווה יאושר בכנסת ייערך שימוע ציבורי שלאחריו תידרש הממשלה להכריע סופית בנושא. בהחלטת הקבינט נכתב כי "מונה צוות שרים, בראשות ראש הממשלה, אשר יבחן את האפשרות לקידום המתווה המתגבש באמצעות צוות מקצועי, שיקיים בעניין שימוע ציבורי. עוד נקבע כי השימוע הציבורי יתייחס לא רק להיבטים העולים מהפעלת הסמכות בהתאם לסעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, אלא למתווה השלם, המתגבש יחד עם התנאים לתחולת הפטור מהחוק, וכהשלמה להם. כמו כן, נקבע כי צוות השרים יגיש את המלצותיו לממשלה עד יום 22 ביולי 2015".

ההפגנה נגד מתווה הגז אתמול (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
ההפגנה נגד מתווה הגז אתמול(צילום: שאול גולן)

שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים יובל שטייניץ אמר לפני ישיבת הממשלה: "מאות מיליארדים יגיעו לעם ישראל. במתווה הזה אנו משיגים גם 100 מיליארד דולר בעשורים הקרובים לטובת מדינת ישראל ואזרחיה. אפשר גם לפרק את המונופול וגם מחירי הגז סבירים לחשמל ולתעשייה במדינת ישראל". לגבי הקושי האפשרי שהמתווה יעבור מחר בכנסת ועל רקע ששלושה מהשרים לא יוכלו להצביע אמר שטייניץ כי הוא מעריך שההחלטה תעבור.

 

נתניהו אמר עוד בישיבת הממשלה: "לא אכנע להצעות פופוליסטיות שישאירו את הגז במעמקי האדמה. כבר ראינו מספיק מדינות שנכנעו ללחצים הללו והגז נשאר באדמה".

 

הבוקר התייחסו באולפן ynet לנושא הגז השר זאב אלקין (הליכוד) וח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני). אלקין בירך על ההחלטה הצפויה ואמר: "בזבזנו המון זמן ואזרחי ישראל שילמו המון כסף מיותר בגלל פופוליזם לפני כמה שנים. הגיע הזמן לשים לזה קץ".

 

ח"כ שפיר תקפה את שר הקליטה והעלייה ותיקנה אותו. "הגז כבר עובד. יותר ממחצית ממשק החשמל בישראל עובד על גז טבעי. כך שלומר שהגז לא עובד זה לשקר לציבור. אם המתווה היום היה כולל פיקוח, חשבונות החשמל של האזרחים היו יכולים להיחתך ביותר משליש".

 

אלקין תקף בחזרה: "את הפופוליזם הזה שמענו כבר תקופה ארוכה והאזרחים שילמו על כך. אחרי קריסת הגז המצרי ומאגר תמר לא היה מספיק מפותח, אזרחי ישראל כבר שילמו מחיר מופקע על גז וחשמל. הציבור הישראלי החליט שהפופוליזם הזה לא ראוי להנהגה ושלח אותם לאופוזיציה".

 

אמש נמשכה המחאה הציבורית נגד קבלת המתווה בהפגנה בהשתתפות אלפים בתל אביב. המפגינים הניפו שלטים שבהם נכתב: "הציבור לא מטומטם, גז טבעי הוא של כולם", "לעצור את שוד הגז", "הגז שייך לאזרחים". כמו כן נשאו שלטים עם תמונותיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, השרים אריה דרעי ויובל שטייניץ ושל יצחק תשובה, בדמות שודדים, תחת הכותרת "עוצרים את שודדי אוצרות הטבע". ארבעה בני אדם נעצרו.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב שלשום בדף הפייסבוק שלו: "אנחנו מקדמים פתרון ריאלי שיביא גז טבעי למשק הישראלי ולא פתרון פופוליסטי. אני לא מתכוון להיכנע ללחצים - אני נחוש ליישם את מתווה הגז, שנתמך על ידי רוב מוחלט של צוות מומחים מקצועי ובלתי תלוי, במטרה להזרים לקופת המדינה משאבים רבים שיאפשרו לנו לשפר את איכות החיים של כל אחת ואחד מאזרחי ישראל. אני לא עובד בשביל אף טייקון - אני ראש ממשלת ישראל ואני עובד בשבילכם".

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ארכיון. ליברמן צפוי לתמוך בנתניהו מבחוץ
צילום: מוטי קמחי
מומלצים