שתף קטע נבחר

הכנסת תצביע היום על העברת סמכויות הסכמי הגז

האופוזיציה, שדורשת שכל מתווה הגז יובא לאישור הכנסת, תקבל הזדמנות לתקוע מקלות בגלגלי המהלך. השרים כחלון, גלנט וכץ לא יצביעו בשל ניגוד עניינים. לא ברור אם ישראל ביתנו תתמוך בממשלה

לקראת הצבעה דרמטית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לקראת הצבעה דרמטית(צילום: גיל יוחנן)

 

בלי קיזוזים והיעדרויות: דריכות בקואליציה לקראת ההצבעה הדרמטית בנושא העברת סמכויות הסכמי הגז לממשלה שתתקיים היום (יום ב') לקראת שעות הערב במליאת הכנסת.

 

אתמול בבוקר אישרה הממשלה את סוגיית העברת הסמכויות כשרק השר להגנת הסביבה אבי גבאי התנגד, זאת לאחר שביום חמישי אישר הקבינט המדיני-ביטחוני את מתווה ההסכם, אך שר הכלכלה אריה דרעי, שהיה צריך לאשר את הסעיף שעוקף את הממונה על ההגבלים (סעיף 52 לחוק ההגבלים) - סירב לעשות זאת, ובכך למעשה העביר את ההכרעה הלאה. בעבר דרשה האופוזיציה שכל מתווה הגז יובא לאישור הכנסת, אך היום המליאה תצביע רק על אישור העברת הסמכות משר הכלכלה לממשלה.

 

כבר בשבת נרשמה דאגה בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר שהשרים משה כחלון, יואב גלנט וחיים כץ הודיעו כי בשל ניגוד עניינים לא ישתתפו בהצבעה, זאת אף על פי שמבחינה משפטית אין כל מניעה שישתתפו. גם ח"כ אלי כהן מכולנו הודיע שייעדר.

קידוח לווייתן (צילום: אלברטוס) (צילום: אלברטוס)
קידוח לווייתן(צילום: אלברטוס)
 

השר גבאי, היחיד שהתנגד (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
השר גבאי, היחיד שהתנגד(צילום: דוברות הכנסת)

 

סיעת ישראל ביתנו הודיעה אתמול כי תתמוך במתווה וגם בהצבעה היום באופן ענייני מספסלי האופוזיציה, ובכך למעשה נפתרה שאלת הרוב הדרוש להעברת הבקשה.

 

אולם לאחר סבב שיחות שקיים ליברמן עם אנשי סיעתו במהלך היום הוחלט כי יתקיים דיון בסיעה ובמהלכו יחליטו כיצד לנהוג בהצבעה. ייתכן שבישראל ביתנו יפרידו בין העניין המהותי לפרוצדורלי. כלומר, יתמכו במתווה של ההסכם, אבל לא יתמכו בהצבעה בכנסת להעביר את הסמכויות שדרעי ויתר עליהן, דבר שיציב בעיה בפני הקואליציה.

 

בקואליציה ביקשו ממי שמתכנן להיעדר מהדיון למצוא קיזוז, אך באופוזיציה העבירו מסרים כי לא יהיו קיזוזים וכולם מתבקשים להימצא בכנסת ולהיערך ליום ארוך של הצבעות באופן כללי.

 

האופוזיציה, כאמור, מתקשה להתאחד סביב הנושא. אתמול עבדו לאורך היום יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג ויו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל על גיבוש חזית אחידה, אך ללא הצלחה. בנוסף לחוסר הוודאות בנוגע לישראל ביתנו, ביש עתיד הבהירו כי יתנגדו בהצבעה בשל היעדר שקיפות של ההסכמים, אבל ציינו כי הם תומכים ברעיון הכללי של קידום מתווה הגז.

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

מלבד המחנה הציוני, צפויים להתנגד מחר גם סיעות מרצ והרשימה הערבית המשותפת. אם המתווה יאושר בכנסת, ייערך שימוע ציבורי ולאחריו תידרש הממשלה להכריע סופית בנושא. בהחלטת הקבינט נכתב כי "מונה צוות שרים, בראשות ראש הממשלה, אשר יבחן את האפשרות לקידום המתווה המתגבש באמצעות צוות מקצועי, שיקיים בעניין שימוע ציבורי. עוד נקבע כי השימוע הציבורי יתייחס לא רק להיבטים העולים מהפעלת הסמכות בהתאם לסעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים, אלא למתווה השלם, המתגבש יחד עם התנאים לתחולת הפטור מהחוק, וכהשלמה להם. כמו כן, נקבע כי צוות השרים יגיש את המלצותיו לממשלה עד יום 22 ביולי 2015".

 

בשבת בערב נמשכה המחאה הציבורית נגד קבלת המתווה בהפגנה בהשתתפות אלפים בתל אביב. המפגינים הניפו שלטים שבהם נכתב: "הציבור לא מטומטם, גז טבעי הוא של כולם", "לעצור את שוד הגז", "הגז שייך לאזרחים". כמו כן נשאו שלטים עם תמונותיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, השרים אריה דרעי ויובל שטייניץ ושל יצחק תשובה, בדמות שודדים, תחת הכותרת "עוצרים את שודדי אוצרות הטבע". ארבעה בני אדם נעצרו.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב ביום חמישי בדף הפייסבוק שלו: "אנחנו מקדמים פתרון ריאלי שיביא גז טבעי למשק הישראלי ולא פתרון פופוליסטי. אני לא מתכוון להיכנע ללחצים - אני נחוש ליישם את מתווה הגז, שנתמך על ידי רוב מוחלט של צוות מומחים מקצועי ובלתי תלוי, במטרה להזרים לקופת המדינה משאבים רבים שיאפשרו לנו לשפר את איכות החיים של כל אחת ואחד מאזרחי ישראל. אני לא עובד בשביל אף טייקון - אני ראש ממשלת ישראל ואני עובד בשבילכם".


פורסם לראשונה 28/06/2015 22:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
ליברמן יתמוך בעמדת הממשלה
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים