שתף קטע נבחר

ליברמן יתנגד להעברת סמכויות הגז: "אם נתניהו לא יכול להורות לשר, שיתפטר"

הרוב של נתניהו בכנסת להעברת סמכויות מתווה הגז בסכנה לאחר שיו"ר ישראל ביתנו הודיע שיתנגד בהצבעה. "אם רה"מ חרד למשק הגז, שיורה לשר הכלכלה לחתום. אם לא - שיסיק מסקנות ויתפטר". נתניהו שוקל לדחות ההצבעה או להפוך אותה להצבעת אמון

 

ליברמן ונתניהו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ליברמן ונתניהו(צילום: גיל יוחנן)

דרמה לפני אחת ההצבעות החשובות ביותר בכנסת ה-20: לקראת הדיון במליאה על העברת סמכותו של שר הכלכלה אריה דרעי לממשלה בנושא הגז, קיים סיכוי לאובדן הרוב הקואליציוני - וראש הממשלה מחפש מוצא. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הודיע אחר הצהריים (ב') שלא יתמוך בעמדת הממשלה, ועל רקע סירובם של שלושה להשתתף בהצבעה - שר האוצר משה כחלון, שר הבינוי יואב גלנט ושר הרווחה חיים כץ - איבדה הקואליציה את הרוב.

 

נתניהו שוקל לפיכך שתי אפשרויות. הראשונה - דחיית ההצבעה על הגז והורדתה מסדר היום. השנייה - הפיכת ההצבעה להצבעת אמון, על מנת לחייב את כל השרים להשתתף בה. במקרה כזה כבר הודיעה האופוזיציה כי תכריז שההצבעה תהפוך להצבעת אי אמון. בעקבות זאת, נתניהו כינס בלשכתו את יו"ר הקואליציה צחי הנגבי, השר המקשר בין הכנסת לממשלה יריב לוין, ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, כדי למצוא פתרון.

 

בצהריים, בפתח ישיבת הסיעה של הליכוד, אמר נתניהו: "אם הייתי נוקט מדיניות כלכלית-פופוליסטית היינו בדיוק במצבה של יוון. אנחנו צריכים לנהוג היום באחריות. מתווה הגז הוא מתווה אחראי וטוב. שובר את המונופול. הוא יזרים לקופת המדינה מאות מיליארדים של שקלים לחינוך, לרווחה, לבריאות, לצרכים נוספים. זה הזמן לגלות מנהיגות ואחריות. צריך לקדם ולאמץ את המתווה".

 

בישיבת סיעת ישראל ביתנו אמר אביגדור ליברמן כי אף שהוא חושב שמדובר במתווה טוב, הוא עומד להתנגד בהצבעה: "עוד בכנסת ה-18, כשעוזי לנדאו היה שר האנרגיה והתשתיות, היינו המפלגה היחידה שכל חמשת שריה התנגדו לדו"ח ששינסקי. אין דבר חשוב יותר מפיתוח משק הגז ולכן אני תומך בכל לבי במתווה הגז. ההסכם הוא הסכם טוב".

 

מכאן הוא סייג ואמר שלא יתמוך בעקיפת הסמכויות של הממונה על ההגבלים העסקיים: "כל אחד מסיבות אלקטורליות לא רוצה להצביע, ומצפים שאנחנו נהיה להם סולם. פראיירים אנחנו לא נהיה. אנחנו לא נתמוך היום, ההצבעה היא לא על המתווה אלא על הפרוצדורה. שלא יצפו שהגב שלי ישמש טרמפולינה. אם ראש הממשלה חרד למשק הגז, שיורה לשר הכלכלה לחתום.

 

"על הפרוצדורה, על הבריחה הזו, על המילוט האלקטורלי, לא נהיה הבייביסיטר של הקואליציה ולא ניתן להם שום סולם אלקטורלי. אני מבין שלש"ס לא נוח מוּל האלקטורט שלה, לכולנו לא נוח, ושלא יגלגלו אחריות לפתחנו. שיידעו להסתדר בתוך הקואליציה. אם ראש הממשלה לא יודע לא להביא את השרים – שיסיק מסקנות ויתפטר. יביאו את המתווה עצמו - אז אני מניח שאנחנו נתמוך. המתווה הוא טוב". 

 

הרצוג תקף את חברי הקואליציה: "תוכים צייתנים"

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר כי סיעתו תצביע נגד העברת הסמכויות לממשלה. "לא יעלה על הדעת שהדיון הכלכלי הכי חשוב זה עשרים שנה יתקיים במחשכים, בלי שהכנסת תקבל הזדמנות להכיר את הפרטים", אמר. "אם תהיה אפשרות לפיקוח מחירים, נתמוך במתווה הגז. אם לא תהיה אפשרות לפיקוח, נתנגד למתווה הגז בכל כוחנו", הוסיף.

 

יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג התייחס בישיבת סיעת המחנה הציוני למתווה הגז שעתיד לעלות לדיון ואמר: "נתניהו קובר את הגז של הציבור הישראלי במחשכים, רחוק מעינו, כיסו והבטחת עתידו. נמאס משמועות וחצאי פרסומים. ממה נתניהו וממשלתו מפחדים? אם המתווה הסודי טוב כל כך - הציבור יתמוך".

 

הרצוג הוסיף: "גם אם נתניהו לא אוהב את זה, מדינת ישראל היא עדיין דמוקרטיה". יו"ר המחנה הציוני המשיך לתקוף את חברי הקואליציה: "אתם מתנהגים כמו תוכים צייתנים, כמו חיילים בצבא שלא ברור למי נתונה הנאמנות שלו. איך לא שמענו אתכם? מה זה, כולכם בניגוד עניינים? איך אתם מוכנים להשתתף בקרקס הזה? איך יכול להיות שאתם מוכנים להצביע בלי לדעת על מה? הייתם מוכנים להצביע ככה על יציאה למלחמה? על הסכם שלום?". הרצוג סיים את דבריו בקריאה לכל סיעות האופוזיציה "להביא את המתווה בשקיפות מלאה לדיון ציבורי פתוח". לדבריו, "כל דבר אחר הוא ביזוי כבודה של הכנסת, ובדיחה רעה על חשבונו של הציבור".

 

אתמול בבוקר אישרה הממשלה את סוגיית העברת הסמכויות כשרק השר להגנת הסביבה אבי גבאי התנגד, זאת לאחר שביום חמישי אישר הקבינט המדיני-ביטחוני את מתווה ההסכם, אך השר דרעי, שהיה צריך לאשר את הסעיף שעוקף את הממונה על ההגבלים (סעיף 52 לחוק ההגבלים) - סירב לעשות זאת, ובכך למעשה העביר את ההכרעה הלאה. בעבר דרשה האופוזיציה שכל מתווה הגז יובא לאישור הכנסת, אך היום המליאה צפויה להצביע רק על אישור העברת הסמכות משר הכלכלה לממשלה.

 

מתווה הגז: כל מה שצריך לדעת

כתב "כלכליסט" שאול אמסטרדמסקי מסביר כי הסיפור סביב אישור מתווה הגז התחיל אחרי שהממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיוויד גילה הבין בדצמבר האחרון שהוא נותר לעמוד לבדו מול מונופול הגז. לגילה התברר אז כי לא יכול להיות ש"הכול ייפול על הראש שלו" והוא החליט להתפטר. 

 

המתווה שהוצג לקבינט מפרק את מונופול הגז באופן חלקי. במקום שיצחק תשובה ונובל אנרג'י יחזיקו בשלושה מאגרי גז (תמר, לווייתן וצמד המאגרים הקטנים כריש ותנין), תשובה יחזיק באחד בלבד (לווייתן) ונובל אנרג'י תחזיק בשניים (תמר ולווייתן), אולם אחוז הבעלות שלה במאגר תמר יופחת מ־36% ל־25%. בנוסף, המדינה לא תפתח חוזי גז קיימים, אולם תגביל במידה קלה את מחיר הגז בחוזים שהמונופול יחתום בשנים הקרובות עם כמה תחנות כוח פרטיות, עד שייכנס שחקן חדש למאגרי כריש ותנין. לאחר מכן, לא יהיה פיקוח מחירים בשוק הגז.

 

לפי אמסטרדמסקי, המתווה שהקבינט הצביע עליו לא יפרק לחלוטין את המונופול, משום

שנובל אנרג'י תישאר בעלים של מאגר תמר ומאגר לווייתן במקביל, ולא תקדם תחרות פרועה נגד עצמה. משום כך, היעדר פיקוח על מחירים עלול להביא לכך שרווחי היתר של מונופול הגז ייוותרו, כך שהציבור ישלם את המחיר בתעריפי החשמל.

 

ההחלטה הנוכחית חשובה משתי סיבות עיקריות: הראשונה, זו הנקודה שבה כוחו של המונופול הוא גדול, אבל הוא עוד לא עצום. ולכן, זה הרגע האחרון שבו הממשלה יכולה עדיין, איכשהו, להחליט מה המדיניות שלה בתחום הגז, לפני שהמונופול מתנפח לממדים עצומים. שנית, כל סנט עודף במחיר הגז בגלל כוחו של המונופול הוא עוד סנט שצרכני החשמל בישראל יצטרכו לשלם. בגלל שמדובר במאגרים שמכילים הרבה מאוד גז ובחוזים בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים, המחיר עלול להיות גבוה מאוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מחפש מוצא. נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים