שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

פינוי-בינוי בירושלים: 430 דירות בדרך חברון

ועדות התכנון אישרו להרוס 5 מבנים עם 128 דירות בבירה, לטובת 5 מגדלים במתחם דרך חברון, דרך בית לחם ורחוב התנופה. בנהריה אושרה תוכנית מתאר עירונית לבניית 4,700 דירות. ואילו עוד תוכניות אושרו? צנרת התכנון

חדש בצנרת התכנון: הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בירושלים אישרה תוכנית פינוי-בינוי ברחובות דרך חברון, דרך בית לחם והתנופה. מדובר בתוכנית להריסת 5 מבני שיכון משנות ה-60 של המאה הקודמת הכוללים 128 דירות ישנות, לטובת הקמה של 5 בניינים עם 430 יחידות דיור חדשות. שניים מהמבנים יהיו מגדלים שיתנשאו לגובה של 30 קומות ו-3 בניינים נוספים יכללו 12 קומות.

 

כתבות אחרונות במדור צנרת התכנון :

 

התוכנית הופקדה ותומלץ בפני הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז ירושלים. זאת לאחר שמתחם הרחובות הוכרז באחרונה כמתחם להתחדשות עירונית, כאשר יוזמי התוכנית הם התושבים וחברת קרסו נדל"ן, בשיתוף אגף תכנון העיר בעיריית ירושלים ולשכת התכנון המחוזית.

 

התוכנית חלה על שטח של כ-11.5 דונם והיקף השטחים הבנויים כיום עומד על 10,200 מ"ר למגורים. היא כוללת בנוסף גם המלצה לפיתוח השטחים הציבוריים וכן בניית אזור מסחר על דרך בית לחם ומבני ציבור המשולבים בבניינים בשטח של 800 מ"ר. ההיקף הכולל של שטחי הבנייה יעמוד על 56,500 מ"ר.

 

לדברי ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, "התוכנית כוללת מדיניות חדשה של עיריית ירושלים לעידוד, תמרוץ וליווי התושבים והיזמים בפרויקטים של בינוי-פינוי". עפר מנור, מנהל אגף תכנון העיר, הוסיף כי "ציר דרך חברון מוגדר כציר הראוי לציפוף עירוני ובנייה לגובה, במיוחד לאור הנתיב הציבורי הקיים והרכבת הקלה העתידה לעבור בו".

הדמיית פרויקט פינוי-בינוי בירושלים (הדמיה: יונתן לובל אדריכל ובונה ערים) (הדמיה: יונתן לובל אדריכל ובונה ערים)
הדמיית פרויקט פינוי-בינוי בירושלים(הדמיה: יונתן לובל אדריכל ובונה ערים)

 

בת ים: דירות גדולות יותר בפינוי-בינוי

בבת ים, הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז מרכז אישרה להגדיל את הדירות בפרויקט פינוי-בינוי ברחוב כצנלסון מ-90 ל-95 מ"ר. עם זאת, סירבה הוועדה לאשר לעירייה לגדיל את זכויות הבנייה בפרויקט, כך שניתן יהיה לבנות 50 דירות להשכרה. בסך הכלל יכלול הפרויקט 470 יחידות דיור חדשות, ולמיזם יתווספו 2,350 מ"ר נוספים שיזכו את העירייה בהיטחי השבחה.

 

על פי התוכנית המאושרת, יפונו ויהרסו 6 שיכוני רכבת עם 104 דירות וכן מבנה גן ילדים, ובמקומם ייבנו 5 מגדלי מגורים בני 27 קומות וכן גני ילדים ומעון יום. כל מגדל יכלול קומת כניסה ו-25 קומות למגורים, עם 3 קומות של חניה תת-קרקעית. בסך הכל מציעה התוכנית כ-48 אלף מ"ר למגורים כולל מרפסות וכ-10,000 מ"ר למבני ציבור. השטח למבני ציבור כולל את מוזיאון בית ריבק - מבנה לשימור, אודיטוריום עירוני ומבני חינוך.

 

התוכנית קודמה לראשונה לפני עשור על ידי הקבלן י. זילברמינץ ובמתכונתה הראשונית תוכננו להיבנות 600 יחידות דיור, אולם הוועדה המחוזית צמצמה את התוכנית ל-470 יחידות בלבד, דבר שהביא לפרישת היזם. בעקבות זאת, התארגנו התושבים והתקשרו עם יזם חדש - מעוז דניאל, שהסכים לקדם את התוכנית לפי החלטת הוועדה.

 

לדברי ראש עיריית בת ים, יוסי בכר, "חבל שהוועדה בחרה שלא להגדיל את כמות הדירות, שכן השוק צמא לדירות להשכרה במחירים סבירים. עם זאת, אני שמח על האישור להגדלת הדירות, שירווח את הדירות לתושבים וגם יזכה את העירייה בהיטלי השבחה בהיקף של כ-8 מיליון שקלים - שישמשו לצרכים ציבוריים וישרתו את התושבים בחזרה".

בת ים. דירות יותר מרווחות - אבל לא להשכרה (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
בת ים. דירות יותר מרווחות - אבל לא להשכרה(צילום: עופר עמרם)

 

נהריה: תוכנית מתאר עירונית חדשה

בנהריה, העירייה אישרה תוכנית מתאר חדשה לעיר שתקבע יעדים לפיתוח נהריה עד 2030. על פי התוכנית, מספר התושבים יגדל ל-75 אלף ב-15 השנים הקרובות, כאשר המטרה היא למשוך בעיקר זוגות צעירים באמצעות שדרוג מתחמי מגורים קיימים. כיום יש בעיר כ-32 אלף יחידות דיור, והתוכנית העירונית מציעה להוסיף 4,700 דירות חדשות.

 

עוד מציעה התוכנית להקים אזור תעסוקה משותף לנהריה ולמועצה האזורית מטה אשר. אחד מאזורי התעסוקה החדשים ייבנה בצפון העיר, בסמוך לגן הלאומי אכזיב. כמו כן, אזור התעשייה הקיים ישנה ייעוד ויהפוך למתחם תעסוקה, מסחר ומגורים.

 

מבחינה תיירותית, מתכננת העירייה לשדרג את מרכז העיר ואת הטיילת, ולפתח תיירות המתבססת על ים וספורט. שכונת אכזיב בצפון העיר תפותח ותכלול שכונות מגורים חדשות, אזורי מסחר וכן יחידות נופש. עוד כוללת התוכנית ניצול של שימושי הקרקע, עירוב שימושים ופיתוח המרחב הציבורי וכן שיפור מערכות התחבורה לחיזוק הקשר בין השכונות.

צילום אווירי של נהריה. צפויה להתרחב עד 2030 ()
צילום אווירי של נהריה. צפויה להתרחב עד 2030

 

דימונה: פארק תיירות ומסחר בממשית

רשות מקרקעי ישראל אישרה תוכנית להקמת פארק ממשית בדימונה, שצפוי להשתרע על פני כ-13 אלף דונם. ברשות ציינו כי התוכנית הופקדה להתנגדויות הציבור, וכי הפארק אמור להוות "את אחד מעוגני האיכות הראשיים לפיתוח העיר דימונה, ומיועד ליצור מנוף לפיתוח תיירות, תעסוקה ולהוות אזור פנאי ונופש ראשי לתושבי האזור. זאת תוך שמירה על נוף טבעי מדברי ועל מורשת תרבותית". בסמוך לאתר ממשית ממוקמת שכונת המגורים ממשית.

 

עוד נמסר כי בהתחשב בעובדה שמתחם ממשית הוכרז כאתר מורשת עולמית, תוכנן הפארק כך שיכלול אזור תעשייה מתחדש וכן גן לאומי, כאשר ביניהם יוקמו מתחמי תיירות. מטרת התוכנית היא ליצור זיקה בין העיר דימונה לבין הגן הלאומי ממשית ואתר ממשית העתיקה. לשם כך תוכננה דרך נופית הקשורה למערכת התנועה של העיר, כשלאורכה רצף של מוקדי פיתוח תיירותי ומסחרי, אזור פנאי ונופש, עתיקות וארכיאולוגיה.

 

לדברי ערן ראובני, מנהל מרחב עסקי דרום ברשות מקרקעי ישראל, עקרונות תכנון מתאר פארק ממשית התבססו על קיום זיקה בין העיר דימונה לבין הגן הלאומי ממשית. "התוכנית מיועדת ליצור מסגרת פיתוח פיזית, כלכלית וסביבתית לשילוב יוזמות מקומיות בתחומי תיירות, כולל יחידות אכסון, חינוך, חקלאות ייחודית, חוות סוסים ועוד".

 

העיר ממשית, שמזוהה עם העיר הנבטית ממפיס, הייתה עיר קדומה שהוקמה בידי הנבטים - עם קדום ששכן באזורים המדבריים של הנגב, דרום ירדן וחצי האי ערב בתקופה הרומית. באתר קיימים ממצאים רבים כמו שרידי מבנים, שרידי חומה, חקלאות עתיקה, מערכת סכרים גדולה כחלק ממפעל מים קדום לאגירת מים, וממצאים נוספים.

בנייה בשכונת ממשית הסמוכה לאתר ממשית בדימונה. צפוי לקום פארק ענק (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
בנייה בשכונת ממשית הסמוכה לאתר ממשית בדימונה. צפוי לקום פארק ענק(צילום: רועי עידן)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ירושלים. ממשיכים בהתחדשות העירונית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים